Kawan-kawan dan sahabat handai....

Selasa, Disember 08, 2009

DAP memerintah Penghafaz Al-Quran diiktiraf, masa GERAKAN ada ke???


Kerajaan Negeri P. Pinang iktiraf penghafaz al Quran

Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan terus memberi pengiktirafan kepada para penghafaz Al-Quran di negeri ini dengan memberi pengiktirafan yang sewajarnya kepada mereka.

Sejajar dengan itu seminar Huffaz yang telah diadakan di Dewan Sri Pinang baru-baru ini dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) adalah salah satu tindakan kearah pengiktirafan tersebut.

Menurut Exco Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim setakat ini 137 para hafiz dan hafizah telah mendapat pengiktirafan sebagai salah satu cara menghargai sumbangan mereka yang berjaya menghafaz Al Quran di negeri ini.

"Kita juga berhasrat untuk mewujudkan satu keluarga satu huffaz serta usaha kearah ini sedang giat dilaksanakan bagi mencapai aspirasi tersebut."

Dalam pada itu Ketua Menteri, Lim Guan Eng turut menyokong usaha yang diambil bagi memartabatkan para huffaz ini.

"Kerajaan Negeri memberi pengiktirafan kepada mereka ini adalah kerana kita berkeyakinan golongan seperti ini adalah mereka yang mempunyai komitmen tinggi dan memerlukan disiplin serta keperibadian mulia untuk melaksanakannya.

"Kita juga yakin degan adanya golongan hafiz dan hafizah ini maka masalah sosial dikalangan masyarakat seperti krisis moral, kemungkaran dan pelbagai masalah sosial akan dapat dihindari sebagaimana yang menjadi konsep amalan Kerajaan Negeri kearah 'Amar Makruf Nahi Munkar."

Para huffaz kali ini diberi penghargaan dengan pemberian sijil dan sumbangan sebanyak RM500 setiap orang.

Penghargaan ini telah dimulai sejak kepimpinan Kerajaan Negeri diterajui oleh Pakatan Rakyat sejak 2008 lagi.

P/S- Maknanya DAP ni lebih memahami islam...bila martabat islam diangkat secara tak langsung keseluruhan martabat rakyat tak kira agama dijaga. Islam itu Syumul.......takbir!!!

2 ulasan:

  1. Lim kit siang pernah kata nak cuba ikut cara pemerintahan khalifah... :)

    Bukan macam zambry mugebe nak ikut cara pemerintahan mahatmagandhi (walaupun mathama takpernah perintah) :(

    boleh lihat sini cara pemikiran mereka..

    BalasPadam
  2. Untuk kesekian kalinya lagi akan meroyan tahap royan, puak2 gerombolan.......

    BalasPadam

Orang kito