Kawan-kawan dan sahabat handai....

Sabtu, Januari 16, 2010

“Sekolah agama Islam dalam kabin, ia menyedihkan!” - Tian Chua


KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen Batu Tian Chua menyifatkan kedudukan sekolah agama rakyat yang serba daif sehingga terpaksa ditempatkan di dalam kabin membuktikan bahawa kerajaan persekutuan Barisan Nasional tidak peka terhadap pendidikan agama Islam.

Beliau berkata demikian ketika melawat ke Sekolah Rendah Agama Hidayatul Mustaqimah di Taman Beringin Jinjang Utama, di sini, hari ini.

"Saya pernah hantar surat kepada Menteri Wilayah Persekutuan Zulhasnan Rafique sebelum ini. Dan, dia (Zulhasnan) kata yang dia akan usahakan sesuatu untuk menyelesaikan masalah pembelajaran agama untuk anak-anak murid di sini.

"Saya akan menulis surat semula kepada Menteri Pelajaran Muhyiddin Yassin agar beliau dapat mengambil perhatian semula ke atas hal ini," kata beliau.

Tian Chua berkata, pendidikan agama Islam tidak sepatutnya dianggap sebagai pendidikan sampingan dan bersifat pinggiran.

"Dalam negara ini, pendidikan agama Islam sepatutnya menjadi pendidikan arus perdana, apatah lagi pendidikan ini bersifat meningkatkan kualiti akhlak rakyat," kata beliau lagi.

Dalam lawatan bersama tenaga pengajar dan ibu bapa ke sekolah agama tersebut, beliau turut menyatakan rasa kesal berhubung prasarana yang sangat daif.

"Saya lihat tandas ini cukup merbahaya," kata Tian Chua, "kalau berpuluh-puluh orang memijak lantai tandas yang dibuat daripada kabin ini, tandas ini akan runtuh tak lama lagi. Ini akan membahayakan mereka."

Seorang wakil ibu bapa di situ ketika bermesyuarat bersama Ahli Parlimen itu, turut supaya dipercepatkan pemindahan sekolah itu ke sebuah tempat yang lain.

"Ada tempat yang lebih selesa di tempat lain. Untuk sementara, pindahkan dulu pelajar-pelajar di sini ke tempat tersebut. Keadaan di sini tidak selamat," kata beliau.

5 ulasan:

 1. DIA NAK JADI HERO LAGI KE....PIRAHHHH,
  NAK TIPU OLANG MELAYU KA....

  BalasPadam
 2. Cuba datang ke Puncak Alam, Parlimen Kuala Selangor, DUN Jeram. Sekolah Agama dalam kabin jugak, sebelah Surau di Fasa 1. Sesiapa yang baca artikel ni, tolong bawa ke pihak berkenaan. Saya tak tahu nak cakap pada siapa, sekolah ni dah ada sebelum Mac 2008 lagi. Minta MP Kuala Selangor amil tindakan.

  BalasPadam
 3. memang betul lah brader..tempat aku tu..depan rumah aku tu..dulu masa PRU11 jajnji nak pindah tapi samapai la ni mccm tu jugak

  BalasPadam
 4. .................................................................................................................................................

  BalasPadam
 5. respect yb tian chua, ambik tahu pasal rakyat tak kira bangsa dan agama, melayu kita yan macai umno je jadi racist

  BalasPadam

Orang kito