Kawan-kawan dan sahabat handai....

Khamis, Disember 03, 2009

Selangor bagi beg percuma..kerajaan pusat bagi yuran tambahan


Bayaran tambahan persekolahan

KUALA LUMPUR 2 Dis. - Kementerian Pelajaran akan mengenakan bayaran tambahan kepada pelajar bagi sesi persekolahan tahun depan.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata, berbeza dengan yuran persekolahan, bayaran tambahan tersebut akan digunakan untuk manfaat para pelajar.

Menurut beliau, yuran persekolahan pula akan digunakan untuk menampung hal ehwal pentadbiran sekolah serta penambahbaikan beberapa kemudahan yang disediakan.

Katanya, jumlah bayaran tambahan itu akan diumumkan kelak dan ia boleh dibayar ketika sesi persekolahan bermula.

"Bayaran tersebut tidak akan membebankan ibu bapa dan para pelajar. Ia juga akan digunakan untuk kemudahan dan aktiviti mereka.[/b]

"Sebagai contoh, duit yuran tambahan itu akan digunakan sebagai insurans dan untuk menjayakan aktiviti kurikulum pelajar sepanjang sesi persekolahan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas [b]hasil perbincangan Mesyuarat Jawatankuasa Penggal Persekolahan 2010 yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini.

Dalam pada itu, Alimuddin berkata, mesyuarat itu kebiasaannya akan diadakan setiap hujung tahun bagi meneliti persiapan persekolahan serta menangani pelbagai isu yang timbul sebelum bermulanya sesi persekolahan baru.

"Dalam mesyuarat tersebut, apa jua perkara berbangkit seperti infrastruktur, perabot, peralatan dan jumlah guru akan diperbincangkan.

"Ini bertujuan agar para pelajar dapat mengikuti sesi persekolahan dalam keadaan selesa serta memastikan segala kemudahan yang disediakan berada dalam keadaanbaik," jelasnya.

Sesi persekolahan baru bermula pada 3 dan 4 Januari ini.


Hidup 1 Malaysia.... rakyat didahulukan....

2 ulasan:

 1. Salam Tuan..

  Aku nak send melalui e-mail kenyataan Media ni.. tapi aku cari e-mail adress korang tak jumpa, jadi aku tepek saja la kat sini..

  Kenyataan Media AMK Pulau Pinang berkenaan Laporan Polis yang diragui oleh Samsul Iskandar..

  Kat sini..
  http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2009/12/kenyataan-media-isu-laporan-polis-yang.html

  Wassalam...

  BalasPadam
 2. aku dok rasa depa nak himpun duit untuk bayaq saman ibubapa yang saman kerajaan malaysia dan jabatan pelajaran" kes kuala Depang,Kampar ". depa tak dak duit nak bayaq depa hentam satu malaysia pakat bayaq saman

  BalasPadam

Orang kito