Kawan-kawan dan sahabat handai....

Sabtu, Julai 04, 2009

umno oh umno..tipu terus menipu

Sedikit bahan kempen sempena royalti minyak negeri kelantan dan PRK Manik Urai...

Juang terus berjuang....demi malaysia tercinta....Takbir!!!

Perempuan puaka Part#4

Jumaat, Julai 03, 2009

ribu Juta Ribu juta....


Che Det telah menimbulkan soalan cepu emas tentang bagaimanakah RM253.6 ribu juta dimana telah diterima oleh kerajaan pusat daripada Petronas selama 6 tahun sebelum ini dibelanjakan.

Mantan Perdana Menteri dalam blognya hari ini berkata Petronas telah membayar dividen sejak tahun 1976.Pada tahun itu Petronas membayar sebanyak RM300 juta.

Pada tahun 1981, Petronas membayar sebanyak RM2 ribu juta.

Pada tahun 2003, Petronas membayar sebanyak RM15.6 ribu juta.

Jumlah keseluruhan Dividen yang dibayar Petronas dari tahun 1981 hingga tahun 2003 adalah sebanyak RM168.8 ribu juta dalam tempoh 22 tahun.

Che Det juga mahu penjelasan daripada kerajaan UBN bagaimanakah RM253.6 ribu juta ini dibelanjakan.

Che Det merujuk kepada Pengumuman Petronas pada 25 Jun 2009 telah membayar sebanyak RM30 ribu juta dalam bentuk dividenkepada kerajaan pusat berakhir tahun kewangan pada akhir Mac, 2009 walaupun penurunan 14 Peratus keuntungan kasarkepada RM52.5 ribu juta kerana penurunan harga minyak mentah dan tingginya kos operasi.

Sebanyak RM30 ribu juta termasuk dividen khas sebanyak Rm6 ribu juta telah diumumkan pada tahun lepas.

Selain daripada dividen yang dibayar, Petronas juga telah membayar cukai sebanyak RM29.4 ribu juta, RM6.2 ribu juta royaltidan duti eksport sebanyak RM2.2 pada tahun 2009.

Keseluruhan jumlah sumbangan Petronas pada tahun 2009 adalah RM67.8 ribu juta dan untuk tahun 2008 pula adalah sebanyak RM56.8 ribu juta kepada kerajaan pusat.

Persoalannya....Apakah yang dibuat oleh UBN dengan wang ribu juta ribu juta ini....Apakah manafaat kepada rakyat di atas kurniaan dan limpahi ilahi di bumi bertuah ini.

Bukan sahaja che det bertanya...bahkan rakyat 1 Malaysia bertanya????

UMNO...MCA atau PAS....DAP????apa punya turrrr


Kenyataan ketua wanita umno yang kalah di Lembah Pantai
Ketua Pergerakan Wanita UMNO
Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil
'Tindakan DAP Kedah keluar daripada pakatan pembangkang adalah kerana kerjasama rapuh di dalam pakatan itu boleh disifatkan seperti kahwin mutaah. “Sekejap saja, lepas itu bercerai. Macam itulah, sebab itu kita tidak terkejut langsung kerana kita sudah jangka ini akan berlaku,”

Menteri Besar Perak (Haram)
Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir
Kurang yakin dengan keputusan DAP itu berdasarkan pengalaman yang dilalui selama ini. “Baguslah (DAP keluar daripada pakatan pembangkang). Tetapi saya bimbang ini hanyalah sandiwara mereka sahaja.


Menteri yang jaga H1N1 atau dikenali Selsema Babi
Naib Presiden MCA
Datuk Seri Liow Tiong Lai
Mengulas tindakan DAP Kedah itu menyatakan ia hanya satu sandiwara atau main wayang semata-mata. Menurut beliau, DAP Kedah sebenarnya tidak perlu tunggu lama untuk keluar daripada kerajaan Pas Kedah kerana banyak tindakan kerajaan negeri itu yang telah menyeleweng daripada matlamat asal mereka.“Saya rasa kedua-dua parti itu memang banyak masalah dan tidak boleh bersama terutama melibatkan perbezaan dasar dan polisi antara mereka,” katanya.

Pembangkang di Kedah yang tak tahu malu
Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri Kedah
Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah
Sejak dari awal lagi kerjasama antara pakatan pembangkang terutama di negeri ini adalah rapuh meskipun pemimpin mereka cuba menunjukkan kesepakatan. “Saya percaya keretakan hubungan kerjasama pakatan pembangkang akan lebih teruk lagi selepas ini,” katanya.

????
Ketua Pemuda UMNO Kedah
Badrol Hisham Hashim
Menyifatkan Pas dan DAP negeri itu umpama tidur sebantal tetapi mimpi lain-lain. “Pakatan pembangkang di negeri Kedah adalah rapuh kerana masing-masing punya agenda tersendiri.
“Kami juga nampak Pas tidak telus dalam perkongsian kuasa dan DAP juga ada agenda mereka tersendiri,” ujarnya.

Puteri yang bukan puteri
Naib Ketua Pergerakan Puteri UMNO
Shahanim Mohd. Yusof
Perkembangan terbaru itu juga membuktikan gabungan parti pembangkang di Malaysia sebenarnya rapuh dengan semangat kesetiakawanan longgar.


sumber dialog diambil dari utusan meloya....


Yang UMNO dan MCA pulak yang dok kalut tak tentu pasal ni apahal pulak....ni dok kacau rumahtangga orang pulak ni....awatnya semua nak jadi tukang cucuk pulak ni...hmmm yang makcik, pakcik, kakak dan abang ni semua boleh dak duduk tepi...toksah dok kacau la...hangpa punya negeri pun tak boleh nak jaga...sibuk habis dok jaga tepi kain orang pulak....biaq pi la depa selesai sendiri...apa punya turrrr......

Angkara lanun dan Perampok Rakyat...Kerajaan Negeri PP tersepit

Rupa-rupanya di Kampung Buah Pala adalah angkara Koh Tsu Koon, bekas ketua menteri merangkap menteri di jabatan perdana menteri. Sepatutnya beliau bersuara sama ada keputusan yang dibuat semasa beliau menyandang jawatan ketua menteri dahulu boleh diselesaikan dengan cara mendapatkan geran kerajaan pusat untuk menyelesaikan isu kampung buah pala dengan sebatang pen sahaja.

Kini yang tersepit adalah kerajaan negeri Pakatan Rakyat pimpinan Lim Guan Eng akibat permasalahan yang dibuat oleh pentadbiran Koh Tsu Koon.

Pertamanya. Koh tsu koon harus menerangkan kenapa semasa beliau menjawat jawatan sebagai ketua menteri. ahli exconya bersetuju tanah kerajaan negeri di Kampung Buah Pala diserahkan kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Pulau Pinang, pertama kali pada 18 Ogos 2004 dan kali kedua pada 8 Jun 2005 pada harga premium yang paling rendah sebanyak RM6.42 juta atau RM20 kaki persegi.

Keduanya, kenapa Koh Tsu Koon dan exconya menurunkan lagi harga premium tanah daripada RM6.42 juta kepada RM3.21 juta atau hanya RM10 kaki persegi sahaja!!! jauh di bawah harga pasaran sebenar.....

Ketiga, kenapa Koh Tsu Koon dan kerajaan negeri Pulau Pinang tidak berunding dengan penduduk sebelum mengambil tanah Kampung Buah Pala yang sekarang akan dibangunkan dengan projek Oasis Mewah 14 Tingkat dengan kadar kasar pembangunan berharga RM150 Juta yang terdiri daripada 490 unit Kondominium berharga dalam lingkungan RM240,000-RM290,000 di dalam tapak 2.6 hektar tanah.

Ada suara yang bercakap yang Ketua Menteri, Lim Guan Eng boleh menyelesaikan isu ini dengan sebatang pen sahaja. Memang betul sebatang pen sahaja tetapi melibatkan pampasan RM150 Juta kepada Projek Oasis.

Inilah kalau BN yang memerintah...disebabkan kerakusan mereka...orang lain yang menanggung bala dan musibah dan kepada Lim Guan Eng bersabar dan cari jalan terbaik bagi menyelesaikan permasalahan yang ditimbulkan oleh lanun dan perampok rakyat ini. Sekian.

Khamis, Julai 02, 2009

Jangan ugut mengugut tapi duduk semeja dan bermuzakarahlah

Salam 2 all.

Saya ingin menegur tindakan DAP Negeri Kedah yang mengugut keluar daripada Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah semalam. Dalam kenyataan yang dibuat oleh Pengerusi DAP Negeri Thomas Su menyatakan semalam bahawa DAP Negeri mengisytiharkan keluar daripada Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah. Kenyataan beliau disahkan oleh pimpinan pusat DAP iaitu Ahli Parlimen Seputeh merangkap Exco Kanan Kerajaan Selangor YB Teresa Kok.

Ini bermakna wakil tunggal DAP dalam DUN Kedah YB Lee Guan Aik (Kota Darul Aman) tidak akan menyokong Kerajaan Negeri Kedah dalam DUN. Ini juga bermakna semua Ahli Majlis yang diduduki oleh wakil DAP di semua Majlis Perbandaran perlu meletakkan jawatan. Ini juga membawa kesan semua ahli Majlis Ketua kampung (MKK) daripada DAP perlu mengosongklan jawatan.


Isu yang berbangkit adalah masalah pusat penyembelihan babi di tempat awam di Kg. Berjaya yang telah beroperasi secara haram selama lebih 30 tahun. Pihak Kerajaan Negeri telah mengeluarkan notis pemindahan dan perobohan namun tiada tindak balas. Sebaliknya dilapurkan bahawa mereka memohon masa untuk berpindah. Namun apabila tiba masanya mereka gagal berpindah. Jadi saya berpendapat tindakan pihak Majlis adalah wajar dan berpatutan.

Namun tindakbalas DAP Negeri mengugut keluar Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah adalah satu tindakan yang tidak wajar samasekali. Saya khuatir tindakan ini akan menyebabkan persepsi rakyat kepada Pakatan Rakyat akan terjejas.

Saya melihat akhir-akhir ini tindak-tanduk DAP memberi gambaran seolah-olah mereka cuba menguasai arah tuju Pakatan Rakyat. Tindak-tanduk DAP membuat keputusan dan mengambil tindakan unilateral dalam beberapa isu akhir-akhir ini mengundang polemik yang sangat merbahaya.

Tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang memecat Saudara Johari Kassim sebagai Ketua Whip dan Ahli Majlis jelas suatu tindakan yang tidak wajar. Adalah jelas Saudara Johari Kassim bertindak mewakili ketetapan yang telah diputuskan oleh PKR. Ketua Perhubungan PKR Negeri Pulau Pinang YB Dato Zahrain telah juga memaklumkan perkara yang sama kepada Ketua Menteri YAB Lim Guan Eng. Ibu pejabat PKR Pusat juga telah mengesahkan perkara tersebut.

Namun Kerajaan DAP Pulau Pinang tetap telah memecat Saudara Johari secara unilateral. Rayuan pimpinan PKR supaya Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang menimbang semula keputusan tersebut disambut dengan kenyataan-kenyataan angkuh oleh lain-lain pimpinan negeri DAP.

Tindakan Pengerusi DAP YB Karpal Singh mencabar YB Tuan Guru Haji Hadi dan YB Ustadz Nasharuddin Mat Isa (Presiden & Timbalan Presiden PAS) supaya keluar daripada PAS dan menyertai UMNO adalah suatu tindakan dan kenyataan yang tidak sepatutnya datang daripada seorang pemimpin yang menganggotai Pakatan Rakyat.
Saya khuatir tindak-tanduk ini akan memecah-belahkan Pakatan Rakyat. Saya khuatir rakyat yang selama ini menyokong Pakatan Rakyat akan menjadi jemu dan letih dengan karenah politiking saperti ini.

DAP perlu sedar bahawa sokongan yang mereka terima hari ini sehingga membolehkan mereka menubuhkan Kerajaan di Pulau Pinang dan menganggotai Exco Kerajaan Selangor (dan Perak dahulu) adalah kerana sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat. Mereka perlu ingat kerana keyakinan dan sokongan rakyat kepada kepimpinan YB Dato Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum PKR.

DAP perlu sedar untuk terus berada didalam Pakatan Rakyat perlu ada kompromi dan tolak ansur. PAS telah banyak bertolak ansur, begitu juga PKR. DAP perlu juga perlu belajar bertolak ansur dan berkompromi. Sekiranya tidak, tidak ada maknanya DAP terus kekal dalam Pakatan Rakyat. Mungkin DAP perlu menimbang untuk bergerak bersendirian dan membuktikan bahawa mereka mendapat sokongan rakyat atas kapasiti mereka sendiri. Dan saya yakin keputusannya jelas.

Oleh itu saya berharap dan menasihatkan DAP serta mereka yang gemar mengambil pendekatan ugut-mengugut ini supaya menghentikan segera sikap tersebut. Saya memperingatkan DAP Negeri Kedah supaya jangan cuba mengugut Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah. Saya percaya semua permasalahan dalaman Pakatan Rakyat boleh diselesaikan secara rundingan tanpa perlu ugut-mengugut sesama sendiri.

Sekiranya budaya saperti ini diteruskan, saya khuatir ianya sekadar menggali kubur sendiri. Kita perlu sedar rakyat meletakkan harapan yang tinggi kepada Pakatan Rakyat, dan rakyat sedang memerhati dan meninjau samada kita di Pakatan Rakyat boleh memenuhi aspirasi dan cita-cita rakyat. Kembalilah kita kepada asal perjuangan Pakatan Rakyat untuk memartabat dan mendaulatkan rakyat.

Sekian terima kasih.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
09 Rejab 1430
02 Julai 2009

Sumber berita: zul4kulim.blogspot.com

Kita dalam PR janganlah berperangai macam UMNO,MCA dan MIC...depan cakap lain belakang cakap lain....yang penting kita tentang BN habis-habisan...wassalam

Kabinet bayangan Pakatan Rakyat

Sila dapatkan senarai penuh kabinet bayangan PR disini.

Sila klik link disini.

Media Perdana...kalau dah memang dasar pembelit!!!

Ni lah kalau dah dasarnya memang kerja memutar belitkan fakta....apa lagi nak dikata.

Kalau nak tipu...janganlah time pilihanraya...orang pun dah boleh baca, semua sebab pilihanraya
kalau tak...takde la macam ni

Anwar salah media, nafi DAP Kedah keluar pakatan pembangkang

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menafikan DAP Kedah telah keluar daripada pakatan pembangkang semalam kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran Pas Kedah.

Sebaliknya, beliau menyalahkan media yang didakwanya sengaja menggembar-gemburkan dan memperbesarkan isu itu.

"Ini media, surat khabar saudara yang bangkitkan. Kalau dalam Barisan Nasional, banyak perbezaan dalam banyak perkara tetapi tak pula diperbesarkan. Pakatan Rakyat ini pakatan miskin (yang) tak ada media yang besar. Itu bezanya," kata kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Anwar bagaimanapun berkata beliau yakin isu itu dapat diselesaikan dalam suasana yang baik antara anggota pakatan pembangkangf.

Ketika ditanya sama ada beliau mengetahui keputusan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak untuk merobohkan pusat penyembelihan babi haram di Kampung Berjaya di itu, Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu berkata beliau telah dimaklumkan dan tahu bahawa pusat penyembelihan berkenaan akan dipindahkan ke kawasan lain.

Semalam, DAP Kedah mengumumkan untuk keluar daripada pakatan pembangkang kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran Pas di Kedah ekoran tindakan meroboh satu pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya di Alor Setar.

Pengerusi DAP Kedah/Perlis Thomas Su berkata beliau bagaimanapun menyerahkan keputusan sama ada DAP Kedah kekal dalam pakatan pembangkang kepada pemimpin pusat parti itu.

Pengarah pilihan raya PKR, Saifuddin Nasution Ismail, pula berkata isu DAP Kedah itu bukanlah sesuatu yang besar.

"Kita pernah berdepan dengan kenyataan Karpal Singh (Pengerusi DAP) yang meminta Anwar meletak jawatan, itu jauh lebih besar. Jadi itu semua proses yang akan mematangkan diri kita," katanya.

Penasihat DAP Lim Kit Siang pula berkata beliau menunggu laporan penuh daripada DAP Kedah tetapi menyifatkan perkara itu sebagai tidak serius.

Karpal Singh ketika ditemui pula berkata isu berkenaan boleh diselesaikan."Saya tidak fikir masalah itu serius sehingga mampu memecahbelahkan pakatan pembangkang," katanya.

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayob, yang mempengerusikan satu mesyuarat sekretariat pakatan pembangkang hari ini, berkata isu itu akan dibincangkan oleh Majlis Presiden pakatan pembangkang Sabtu ini. BERNAMA

dialog bila time pilihanraya....piiirah!!!

Dialog-dialog pilihanraya...macam nilah style dan cara mereka berpolitik. Kalau tak disabitkan Manik Urai ada PRK nescaya tak ada sorang pun puak-puak ni yang akan bersuara.

Sedangkan isu pindaan Akta Memperbaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Penceraian) 1976, Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 dan Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 ditentang dan dibangkang oleh Pakatan Rakyat di dalam dewan.

Isu dan akta yang dipersetujui oleh kabinet ini telah membelakangi Majlis Raja-raja yang mahukan pindaan dibincangkan dahulu oleh Majlis Agama Islam Negeri terlebih dahulu.

Semasa dipersetujui dimanakan NGO melayu yang berugama islam....di mana badan bertindak melayu, dimana PEKIDA, dimana brahim ali dan dimanakah pendirian orang umno.

Bila kata 'Amal Makruf Nahi Mungkar' mestilah kita pegang dan kita ikut tapi dalam isu ini hanya bersuara bila ada pilihanraya kecil sahaja.

Orang Manik Urai mintak tolonglah pangkah bulan kerana dacing karat dan keris karat ni dah hilang hala tuju.

1malaysia cuma retorik tak lain tak bukan untuk meraih sokongan rakyat. Bak kata Mahfuz...BN ni dah jadi parti "Bini Najib' so tolonglah jangan silap pangkah. salam...

untuk link berita, sila klik disini.

Rabu, Julai 01, 2009

takpa takpa....melayu mudah lupa!!!
Apa lagi tunggu ni...mana Barisan Bertindak Melayu....mana NGO Melayu....mana Ibrahim Ali
...mana Hishamuddin...mana Khairy yang kununnya menjaga kepentingan orang melayu.

Senang-senang aje Najib umum menggadaikan hak orang melayu lagi. Habislah orang melayu macam ni...kalau dah sampai 70 peratus...nampaknya lepas ni orang melayu makin merempat di tanahair sendiri.

Bagi orang-orang manik urai....tolonglah jangan bagi satu undi pun pada umno....makin lama makin tergadailah harta dan hak kita pada tangan asing.

Asyik dok kata ke chin peng...sekali toleh belakang tengok, bangsa sendiri yang gadai hak bangsanya sendiri.

Ini baru betul....menang sorak...kampung tergadai!!!

KUALA LUMPUR 30 Jun – Garis panduan Jawatankuasa Pelaburan Asing (FIC) yang diwujudkan sejak 36 tahun lalu dengan mewajibkan pemilikan sekurang-kurangnya 30 peratus ekuiti bumiputera bagi Tawaran Awal Permulaan (IPO) dimansuhkan berkuat kuasa hari ini.

Pemansuhan itu membabitkan garis panduan berkaitan pembelian kepentingan ekuiti, penggabungan dan pengambilan alih.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pemansuhan garis panduan itu tidak akan diganti dengan mana-mana garis panduan baru.

Penguasaan asing dalam syarikat broker ditingkat 70 peratus

KUALA LUMPUR 30 Jun – Had kepentingan asing dalam syarikat-syarikat pembrokeran akan ditingkatkan kepada 70 peratus berbanding 49 peratus sekarang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perubahan itu selaras dengan usaha meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan dan penyenaraian.

Menurut beliau, pelbagai perubahan besar dalam industri pembrokeran saham telah mengukuhkan pemain-pemain domestik dan meluaskan skop dalam aktiviti-aktiviti pasaran modal.

Katanya, pembabitan asing yang menggalakkan melalui pelbagai skim lesen khas telah memperbaiki persaingan dalam industri tersebut termasuk rangkaian global dalam pasaran modal Malaysia.

Selangor Go-wireLess...

YAB Tan Sri Dato' Abdul Khalid Ibrahim menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum of Understanding (MOU) Projek `Hybrid Wireless Infrastructure Network HyWIN' Negeri Selangor di Dewan Jubli Perak, Shah Alam

Ketua Pemuda Dewan Pemuda PAS menafikan...

Saya menafikan laporan yang dibuat secara salah dari kenyataan dan maksud Dewan Pemuda PAS Pusat sewaktu menyerahkan surat rasmi meminta Pergerakan Pemuda UMNO mengadakan " Wacana Ilmiah secara Terbuka atas isu : Benarkah Perjuangan UMNO Tidak Bertentangan dengan Islam " . sebagai menubuhkan sekteriat untuk bekerjasama dengan UMNO .

2. Terdapat laporan dan salah faham berkait dengan tindakan Dewan Pemuda PAS Pusat mengajak Pergerakan Pemuda UMNO untuk mengadakan wacana Ilmiah secara terbuka .

3. Wacana Ilmiah ini satu mekanisme untuk berhujjah seperti debat [ mujadalah ] dan muzakarah . Apa yang penting ialah Pemuda PAS Pusat mahu menyediakan medan dan ruang untuk berhujjah dan tentunya hujjah kita ialah untuk mencari kebenaran berpaksi kepada al Quran dan Sunnah .

4. Wacana Ilmiah lebih kepada satu mekanisme untuk mempertemukan dua pihak dan saling berhujjah secara terbuka untuk mencari kebenaran . Semua mesti tunduk kepada kebenaran dan tiada siapa yang boleh lari dan mengelak diri dari kebenaran dan tentunya yang benar itu ialah apabila ia selaras dengan al quran dan sunnah .

5. Apabila Pemuda UMNO membuat report polis terhadap kenyataan atau dakwaan Al Mursyidul Am yang mengatakan UMNO sesat ertinya UMNO tidak setuju mereka dilabelkan sebagai sesat . Maka Pemuda PAS Pusat menganjurkan wacana Ilmiah sebagai satu medan dan mekanisme untuk berhujjah bagi mencari kebenaran .

6. Laporan yang mengatakan Dewan Pemuda PAS Pusat akan mmenubuhkan seketeriat bagi mengadakan kerjasama dengan Pergerakan Pemuda UMNO adalah laporan yang salah dan tidak benar .

Sekian

Nasrudin bin Hj. Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat .

DUN Perak bubar???

Berita mulai tersebar bahawa dua ADUN Perak akan menyokong PR dalam masa terdekat. Berikutan itu BN Perak telah mengadakan mesyuarat tergempar semalam.

Namun, dua ADUN bebas tidak hadir dan tidak dapat dihubungi oleh BN. Desas-desus mengatakan, mungkin seorang dari mereka akan berpaling-tadah kepada PKR.

Maklumat yang baru diterima mengatakan BN sedang bersiap-sedia sama ada akan memohon perkenan Tuanku supaya DUN Perak dibubarkan.


Maklumat daripada sumber kuat, BN melalui Muhyiddin Yassin akan jumpa dengan Sultan Perak esok untuk dapat perkenan untuk bubarkan DUN. Maklumat itu juga ada menyebut bahawa Osman ada berjumpa dengan Nizar pada minggu sudah dan beliau memohon maaf sambil menyalahkan Jamal dengan apa yang terjadi di Perak sekarang. Beliau juga turut menyalahkan Jamal atas kesalahan mereka di mahkamah.

Sumber berita:intanhijau.blogspot.com

Selasa, Jun 30, 2009

Sedikit info di Himpunan Perdana Pakatan Rakyat


Himpunan 100, 000 rakyat anjuran Pakatan Rakyat di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Kelana Jaya sedang keudara di tvantara.com

Himpunan ceramah perdana malam ini akan dibarisi pimpinan utama Pakatan Rakyat antaranya; Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim, Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub; Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu.

Sumber berita :tvantara.com

Himpunan Perdana Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat akan mengadakan Himpunan Perdana di Stadium MPPJ Kelana Jaya malam esok. Berikut adalah butiran acara tersebut:

Tempat: Stadium MPPJ Kelana Jaya

Tarikh: Hari Selasa, 30hb Jun 2009

Masa: 8.30 malam

Penceramah: Dato Seri Anwar Ibrahim (PKR),
Lim Kit Siang (DAP)
dan Tok Guru Nik Aziz (PAS)

Ucapan tahniah pada Ali Rustam....

Aktor Hollywood Datuk Shah Rukh Khan yang mendapat sanjungan Kerajaan Melaka melalui anugerah bintang Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) mengemparkan umat Islam seluruh dunia dengan kenyataannya yang menghina Nabi SAW. Dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam majalah "Time'n Style", Shah Rukh Khan menyifatkan Nabi SAW seorang tokoh yang tidak berpengaruh dalam sejarah dunia. Malah beliau menyifatkan tokoh seperti Hitler, Napoleon, Winston Churchill serta tokoh terkini seperti Nelson Mandela, Gandhi dan Mother Teresa merupakan tokoh yang berpengaruh dan 'agak baik'.

Kenyataan Shah Rukh Khan menyebabkan beberapa laporan polis dibuat oleh beberapa individu dan pertubuhan Islam di India kerana kenyataan yang berbentuk penghinaan kepada Nabi SAW.

Dalam hal ini saya ingin mengucapkan tahniah kepada Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Muhd. Ali Bin Rustam sebelum yang begitu bersungguh-sungguh menganugerahkan gelaran Datuk kepada Shah Rukh kerana jasanya yang begitu banyak kepada bumi Melaka.

Sumber berita: wargamarhaen.blogspot.com

Siapa yang patut mintak ampun kepada tuhan???

Sekarang ni...siapa patut dan mintak ampun daripada tuhan?

Siapa yang mengadaikan harta dan hak orang melayu?

Siapa yang patut mintak maaf dengan orang melayu?

Siapa yang patut rasa malu?

baca artikel di bawah untuk mengetahui kisahnya....

Stamford Holdings Sdn. Bhd. has sued Muhyiddin Yassin, chief minister of the Johor state, and businessmen Yahya Talib and Syed Mokhtar Albukhary for damages for alleged conspiracy in acquiring land in Johor through the Land Acquisition Act, the Bernama national news agency reported Friday.

According to Bernama, Stamford Holdings claimed the three had abused provisions of the Act to acquire its 6,600 acres of land through the Johor State Islamic Economic Development Corporation.

The suit was filed at the Kuala Lumpur High Court early this month but was transferred Friday to the Johor Baru High Court, Bernama said.

Stamford Holdings also named the Johor state government as a defendant in the suit, alleging that Muhyiddin and the two businessmen conspired to use the state government's authority to acquire the land.

According to the news report, Stamford Holdings wants the court to declare that the Johor State Islamic Economic Development Corporation was not entitled to invoke provisions of the Land Acquisition Act to acquire a private landed property


COURT JUDGEMENT
The case concluded in an out of court settlement.

The land acquisition civil suit filed by a firm against the Johor government and several other parties was settled today for a total of RM405 million.

The High Court ordered Stamford Holdings Sdn Bhd to be paid the amount for the acquisition of 6,544 acres of land belonging to it.

The consent order was given by Justice Zainun Ali in chambers.

Under the settlement, the Johor government is to pay the plaintiff RM313.25 million while Kelana Ventures Sdn Bhd was ordered to pay RM92.12 million.

Datuk V. Sivaparanjothi and Manjit Singh appeared for the plaintiff while Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim appeared for the Johor State Government, Johor Baru Land Administrator and former Mentri Besar Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Roger Tan Kor Mee appeared for Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Johor.

The judge further ordered that all the civil suits, civil appeals and miscellaneous civil applications by the plaintiff be settled and disposed of.

The compensation sum of RM313.25 million is to be deposited in the High Court by or on behalf of the Land Administrator to be paid out to Stamford.

The additional sum of RM92.11 million is to be paid to Stamford by Kelana Ventures, which is one of the interveners/defendants in the case.

The payment is to be made in settlement of the compulsory acquisition of the Stamford properties by the Land Administrator on behalf of Kelana Ventures before the expiry of 18 months from the date of the consent order.

The dispute between Stamford and the defendants involved the whole of the Stamford properties in the mukim of Tebrau, Johor Baru District and involved a total of 6,544.4172 acres which were compulsorily acquired.

Johor govt, parties to pay the sum for land compulsorily acquired.

Land case settled for RM405m. By JOTHI JEYASINGAM ,7 October 1999 The Sun.

Sumber ehsan berita: Tranungkite

Lagi fakta untuk rakyat negeri kelantan!!!KOTA BHARU, 29 Jun (Hrkh) - Sekiranya Kelantan tidak layak menerima royalti petroleum mengapa disenaraikan dalam Bank Data Malaysia sebagai salah sebuah negeri pengeluar minyak di negara ini.

Selain itu, berdasar kepada laporan Unit Perancangan Ekonomi Jabatan Perdana Menteri (EPU) bertarikh 16 Mac 2009 Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Kelantan dalam sektor perlombongan meningkat secara mendadak kepada 22.4 peratus.

Sedangkan sebelum itu, sektor berkenaan hanya menyumbangkan sebanyak satu peratus sahaja kepada KDNK Kelantan.

"Ini seolah-olah menggambarkan EPU telah menyenaraikan Kelantan sebagai negeri pengeluar minyak sama seperti Terengganu, Sabah dan Sarawak.

"Jadi mengapa ada menteri menyebut Kelantan tiada hak untuk mendapat royalti minyak," kata anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Husam Musa pada persidangan Dun hari ini.

Isu royalti minyak menjadi topik menarik perhatian ahli-ahli Dewan apabila Haji Abdul Fatah Harun (PAS - Bukit Tuku) membangkitkan perkara itu berikutan soalan asal ditanya Dato' Noor Zahidi Omar (BN - Pengkalan Kubur).

Menghurai panjang lebar perkara itu Husam berkata, Laporan Band Data Malaysia 2007 pada muka surat 187 secara jelas menyenaraikan Kelantan sebagai negeri utama dalam industri petroleum di negara ini sejak 2004.

Data tersebut menyebut nilai pertumbuhan industri petroleum di Kelantan, Sabah dan Terengganu sebanyak 62.5 peratus berbanding Sarawak (37.5 peratus).

Manakala nilai ouput (pengeluaran) tiga negeri berkenaan iaitu RM46.8 bilion berbanding Sarawak (RM14 bilion).

"Kita menuntut royalti daripada bahagian yang diterima Malaysia kerana kawasan pengeluaran minyak terbabit terletak di lokasi tuntutan bertindih dengan Thailand dan Vietnam.

"Kelantan tidak menuntut bahagian yang diterima Thailand, sebaliknya agihan diterima Malaysia selepas pembahagian dibuat antara tiga negara," katanya.Baru-baru ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Mustapa Mohamed dilaporkan memberitahu kerajaan Kelantan tidak berhak menuntut bayaran royalti minyak dan gas kerana hasil petroleum itu diperolehi di kawasan bertindih.

Malaysia dan Thailand menandatangani perjanjian persefahaman pada 1979 berkaitan kawasan pembangunan bersama (JDA) yang diteroka kedua-dua negara.

Malaysia dan Vietnam juga bersetuju mengusahakan secara bersama cali gali minyak di kawasan berkenaan.

Husam berkata, sekiranya kawasan pelantar carigali minyak dan gas tersebut terletak di sebelah Thailand sudah tentu pelantar tidak dinamakan dengan nama Melayu iaitu Kekwa, Cakrawala, Seroja, Bintang dan Lawen.

"Sekiranya diukur jarak pelantar tersebut dengan pantai Kelantan hanya 170 km berbanding dengan Terengganu 220 km. Dan nilai pengeluaran gas dan minyak dari pelantar tersebut sejak 2004 sehingga tahun lepas berjumlah RM46.8 bilion.

"Sedangkan di perairan Terengganu sebanyak RM36 bilion manakala Sabah (RM5 bilion). Ini bermakna jumlah pengeluaran dari perairan Kelantan lebih besar," ujarnya.

Oleh itu beliau berkata, kerajaan pusat sewajarnya membayar royalti sebanyak 5 peratus setahun seperti termaktub di bawah Akta Petroleum yang dianggarkan melibatkan sebanyak RM850 juta sehingga RM1 bilion sejak 2004 sehingga sekarang.

Beliau juga berkata, Kelantan masih mengharapkan pertimbangan sewajarnya kerajaan pusat bagi membayar royalti petroleum tersebut.

Menurutnya biar pun ada cadangan supaya tuntutan itu dibuat melalui perundangan, namun kerajaan negeri masih memilih menggunakan kaedah rundingan.

"Kita berharap ketua pembangkang di Dun Kelantan, Dato' Md Alwi Che Ahmad membantu menyelesaikan tuntutan tersebut.

"Sekiranya ia menjadi kenyataan hasrat Adun Paloh, Dato' Nozula Mat Diah untuk mendapat kenaikan elaun boleh dipertimbangkan," katanya.

Manakala Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman (PAS - Mengkebang) mencadangkan kerajaan negeri menjemput alim ulama bagi menunaikan solat hajat dan menujat bagi melembutkan hati perdana menteri menimbangkan royalti minyak kepada Kelantan. - mj _

Sumber berita : harakahdaily.net dan wargamarhaen.blogspot.com

Isnin, Jun 29, 2009

Kelantan tiada minyak? yang dok disedut ni ape???
Ini adalah sebahagian gambar-gambar dari blog seorang blogger yang pernah melawat sebuah pelantar minyak yang terletak diantara sempadan Malaysia dan Thailand iaitu diperairan Kelantan atas urusan kerja.

Jadi.. Siapa kata tiada minyak di Kelantan??? Kenapa UMNO@BN terang-terangan mahu merompak hak rakyat kelantan...??? Dan sanggup beri royalti / yuran kepada siam...pada bagi laba tersebut pada rakyat sendiri...!!!!

Site visit at Cakerawala Platform..
December 20th, 2008 by eddyra on Oil & gas

Pada 15th December 2008 buat pertama kalinya aku menjejakkan kaki ke Cakerawala Platform, hak milik Carigali Hess Operating Company Sdn Bhd (CHOC) join venture Malaysia and Thailand.

Cakerawala Platform ni terletak di Block A-18 of , lebih kurang 150 km NE of Kota Bahru and lebih kurang 100 km south of the Bongkot Field. Dulunya di kenali sebagai CTOC.

So sampai je aku kat Pengkalan Chepa Airport pagi tu, lebih kurang jam 7.00 am check in kat Carigali Hess punya counter. Dah dapat boarding pass kami blah. Pekena kopi jantan dengan nasi lemak kat cafe kat air port tu, mak aii mahal demo jual air ko kawe ..

Jam berapo lupo tapi kurang lebih 8.45am kami pun memasuki departure hall, then di hujung sana ada van menanti kami. Kami di bawa ke briefing room, biasa lah dengar safety briefing dulu. Nak gi mana-mana platform pun memang dimestikan tengok video briefing. Lebih kurang sama jer video clip tu.


Satu bendera Malaysia, satu lagi bendera Thailand..

OK kami menaiki MHS helicopter STE, chopper kecik, laju sikit. Perjalanan mengambil masa setengah jam jer.. OK la tu kalau nak compare dengan exxonmobil atau petronas punya platform.. satu jam, dua jam tu selamba lah.. banyak sangat tempat dia transit.

Sampai je kat Cakerawala Platform, macam biasa lah.. register nama, declare ubat kalau kita ada bawak ubat… err biasalah puak-puak ni suka sangat bawak ubat kuat hahaha.

Lepas safety briefing, minum dan makan.. rilex lah bukan datang nak gi buat kerja pun kan, datang untuk site visit sambil makan angin..

Pukul 10.30am kami kemudiannya di bawa ke luar living quarters untuk visit and survey area untuk next project. Mmm.. not bad lah platform cantik, maklum lah siap tahun 2004.. kebanyakan equipmentnya, piping, structure etc masih kelihatan baik dan cantik lagi.. kalau gi kat exxonmobil dan petronas punya platform mak aiiii macam nak runtuh dah.. 20-30 tahun punya usia tu.. tapi tua-tua pun itulah yang banyak berjasa kepada rakyat Malaysia ni.. cewah patriotik pulak aku.


Cakerawala Platform

Ok babeh, site visit done. Malas la nak cerita apa yang aku dah visited, itu rahsia sebab masih dalam tendering stage lagi. Photo tak banyak yang aku snap sebab aku malas nak buat permit.. ingat mudah ke nak amik gambar.. takde permit jangan harap, kalau paparazi ada harapan balik awal ke daratan lah.

So apa yang menarik di sini, regular crew CHOC ni terdiri dari rakyat Malaysia dan Thailand.. kalau tengok name list kelihatan nama Melayu, India dan Chineese dan nama rakyat Thailand. TV di galley ada 2 units, aku rasa untuk berlaku adil lah time tengah makan tu boleh pilih nak tengok berita Thailand atau berita Malaysia. So hiduplah mereka tu saling hormat menghormati antara satu sama lain. Platform Supervisor setiap 2 minggu sekali akan bertukar kerajaan, minggu ni Platform Supervisor from Malaysia next week Platform Supervisor from Thailand.

Nak call rumah pun mudah boleh pakai I-Talk card, sama macam Exxonmobil punya platform. Facilities pun banyak tapi aku tak round semua area lah.. alah sama jer dengan paltform lain.

Sedikit info tentang Cakerawala Platform ni.. Platform ni terdiri dari Cakerawala Processing Platform (CKP), Cakerawala Riser Platform (CKR), Cakerawala wellhead platforms A (CKA), B (CKB) and C (CKC), Bumi wellhead platform (BMA), Surya A wellhead platform (SYA), Bulan A wellhead platform (BLA), Puteri Cakerawala floating storage & offloading facility (FSO).

Pukul 3.30pm, chopper pun sampai dan kami pun blah menuju ke airport semula, so berakhirlah site visit kami pada hari tersebut.

Walau platform mana sekalipun kita berada, setiap platform yang kita sampai itu adalah rumah kita, rumah sementara kita.

Sumber:wargamarhaen.blogspot.com

Katak berbohong!!! Ini buktinya


Malaysia-Thailand Joint Development Area merupakan salah satu kawasan yang sangat aktif dalam carigali dan pengeluaran Gas Asli, terletak dibahagian bawah teluk Thailand (Siam).

Kawasan telah dibahagikan kepada 3 block:

- Block A-18

- Block B-17

- Block C-19

Diuruskan secara bersama oleh Malaysia-Thailand Joint Authority (MTJA), dengan setiap Negara menguasai 50% dari sumber hydrocarbon yang ditemui di JDA , sumber Gas Asli dikawasan tersebut dianggarkan 9.5 Tcf (Trillion cubic feet).

Spekulasi dari para penganalisa mengatakan kemungkinan besar simpanan Gas Asli dikawasan tersebut mungkin mencecah hingga 24 Tcf.

Block A-18 dikendalikan oleh The Carigali-Triton Operating Company (CTOC) iaitu sebuah syarikat kerjasama antara Petronas Carigali dan Hess.

Manakala bagi Block B-17 dan C-18 dikendalikan oleh Carigali-PTTEP Operating Company (CPOC), satu syarikat kejasama antara Pengeluar Minyak Nasional dari kedua-dua Negara yang terlibat dalam kerja-kerja pencarian dan pengeluaran dikawasan tersebut.

Dalam bulan Mac 2005 Carigali-Triton Operating Company (CTOC), usahasama antara Petronas Carigali dan Hess telah memulakan pengeluaran dari JDA di Block A-18 yang dianngarkan mempunyai simpanan sebanyak 2.8 Tcf, jumlah pengeluaran bagi sehari adalah disekitar 390 MMcf (Million cubic feet) dan pengeluaran dijangka meningkat sehingga 590 MMcf sehari pada April 2007.

Terjemahan dari Energy Information Administration


APA YANG KERAJAAN SEMBUNYIKAN DARI RAKYAT KELANTAN

Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS.

- Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc.

- Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.

- Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada di hantar ke Kerteh dan Songkla.

- Kerajaan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

Menerusi penerokaan GAS ASLI di Blok A 18, setiap hari, Petronas sepatutnya membayar rakyat Kelantan royalti yang bernilai RM512,000.00 (RM512 ribu) sehari dan ini bererti Kerajaan Kelantan seharusnya mendapat pendapatan tambahan dari royalti GAS ASLI yang bernilai RM186,880,000 (RM186 juta) setahun.

Sumber: wargamarhaen.blogspot.com

TAHNIAH DSAI!!!

Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar selamat melahirkan anak kedua beliau semalam.

Ini adalah cucu kedua kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail.

Bayi lelaki seberat 3.15 kg selamat dilahirkan pada 7.51 petang semalam.

Tahniah DSAI kerana dapat cucu baru....nampaknya habislah DSAI kena ngomol dengan cucu pulak.

Seronoklah datuk dan nenek lepas ni...main dengan cucu la gamaknya.

bila ketua berkokok, yang lain pun bersahut-sahutan

Dulu, kini dan selamanya penakut...bila ajak berdebat, ada sahaja 1001 alasannya.

Baru Tok Guru nak ajak berdebat,habis semua yang dalam umno berkokok menyahut jawapan ketuanya.Dari penasihat hinggalah ke bawah semuanya menentang cadangan Tok Guru.

Dan yang ironiknya, bila cerita perpaduan dan muzakarah umno pas....tiada seorang pun yang bersuara.Kalau betul nak berbincang mengenai perpaduan. Mestilah ada usul untuk di perdebatkan.

Logiknya, tak kan la PAS nak menerima cadangan umno yang diketahui penuh dengan manusia yang kata-kata mereka tiada satu pun boleh dipercayai.

Lagi pun berkenaan dengan isu PPSMI...masih lagi kabur...isu kerajaan negeri di bawah pakatan rakyat yang dinafikan hak...isu air negeri selangor...isu ISA akta drakonian yang masih tidak lagi digunapakai sehingga sekarang dan boleh dianggap tidak relevan dengan keadaan semasa negara.

Isu paling utama adalah isu DSAI yang diragui kesahihannya kes tuduhan liwat II yang
tidak relevan dan tidak mempunyai asas bukti yang kukuh.

Dimanakah keikhlasan mereka untuk bermuzakarah jika berdebat pun dah tak sanggup. Semua ini cuma drama swasta yang dibuat tika pilihanraya kecil manik urai.

Bila Tok Guru bersuara...berbagai cemuhan yang yang dihamburkan...jadi dimanakah keikhlasan umno selama ini, tak salahlah kalau pemimpin pakatan rakyat berwaspada dengan apa sahaja bentuk idea dan cadangan yang datang dari parti tua ini...wassalam.

Untuk berita, sila klik disini.

Ahad, Jun 28, 2009

Tok Guru ajak berdebat...dia tepis pulak


Apa hal la parti tua ni? Tok guru ajak berdebat dia tak mahu pulak, asyik menyanyi lagu muzakarah. Kenapa dengan berdebat? Kenapa tolak?


Dah berhari-hari, berminggu-minggu dengan lagu muzakarahnya, bila tok guru ajak berdebat, macam-macam pulak dia, itu lah ini lah....


Inilah dia....jenis manusia kita tak boleh percaya, sedangkan apa bezanya berdebat dan bermuzakarah...kalau ikhlas memang nak berjumpa dan berbincang.


Jangan jadi seperti kata bidalan, 'baling batu....sembunyi tangan'. Sebelum ni beria-ria sungguh nak bermuzakarah. Bila Tok Guru 'twist' sikit perkataan dari muzakarah jadi debat, dah mula gabra...


Rasanya Pakatan Rakyat sokong sangat kalau berdebat dengan umno ni kerana masa inilah yang terbaik untuk berdiskusi atau berbincang tentang jenis perpaduan yang dimaksudkan umno.


Najib juga janganlah gementar sangat dengan perkataan berdebat kerana ini adalah ruang medium yang sangat jelas dan nyata dan memberi peluang kepada semua rakyat malaysia melihat dan menonton keikhlasan UMNO dalam isu perpaduan ini.


Islam memang mengajak umatnya berpadu dalam kesatuan ummah tetapi dalam bentuk moral pun hendaklah bersih juga.


Ibarat berbincang dengan Abu Jahal...memang betul berbincang tapi pada masa yang agenda jahatnya adalah untuk menghancurkan kesatuan dan keimanan umat islam di bawah kepimpinan Nabi Muhammad SAW.


Jenis perbincangan seperti inilah yang tidak dimahukan oleh tok guru dan kepimpinan Pakatan Rakyat.


Jelasnya disini, PAS tidak mahu menjadi ibarat 'melepaskan anjing tersepit', nanti terlepas digigitnya pula kita dan ini sudah terjadi pada 1978 di bawah pimpinan Dr. Asri Muda.


Sejarah dan sirah PAS bersama UMNO itu sudah berlaku dan bagi kepimpinan PAS dan pelapis muda PAS ini hendaklah menjadi iktibar bagi mereka yang masih inginkan muzakarah dengan parti usang yang nyata mendatangkan lebih masalah dari kebaikan di hari kelak nanti. Wassalam

Sokong Tok Guru Haji Hadi...tentang parti zalim!!!

Hadi kembali serang UMNO

KUALA KRAI 27 Jun - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kembali menyerang UMNO dengan menyifatkan parti itu mengkhianati agama dengan tidak menjadikan Islam sebagai agama yang memerintah.

Berucap pada majlis pengumuman calon Pas bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Manek Urai malam tadi yang turut dihadiri Penasihat DAP, Lim Kit Siang, beliau berkata, pendekatan UMNO juga tidak dapat menyatukan umat Islam.

Pengumuman calon Pas, Mohd. Fauzi Abdullah itu dibuat oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di padang awam Manek Urai lama.

''Islam tidak menjadi agama yang memerintah tetapi diperintah ikut suka dia, tidak menjadikan agama berdaulat. Islam yang sekerat, Islam yang disembelih dan dipotong," ujar Abdul Hadi.

Malangnya tegas beliau, usaha Pas untuk menunjukkan Islam yang berkuasa dan berdaulat di negara ini telah dihalang, dikekang daripada segi kemudahan dan kewangan.

Beliau mengajak pengundi di Manek Urai untuk terus menyokong Pas bagi memperlihatkan rakyat Kelantan tidak dapat menerima parti yang turut mengkhianati rakyat dan negara.

Katanya, kerajaan Pas Kelantan telah mampu bertahan selama beberapa penggal walaupun cuba dikalahkan dengan pelbagai cara termasuk tidak diagihkan royalti minyak seperti yang dilakukan terhadap kerajaan Pas Terengganu dahulu.

Beliau percaya adalah lebih baik bagi UMNO tidak bertanding dalam pilihan raya kecil pada 14 Julai ini kerana rakyat Kelantan mempunyai maruah yang tidak boleh dijual beli.

Apatah lagi katanya, pilihan raya kecil akan banyak menghabiskan wang namun sekiranya UMNO meneruskan hasrat bertanding, ia tentunya akan menghadapi tentangan.

''Dalam pilihan raya umum lalu, pengundi Manek Urai serahkan amanah kepada Pak Su Wil (Allahyarham Ismail Yaacob) dan terpulang kepada penduduk untuk menunaikan amanah peninggalannya kepada orang yang boleh menyambung perjuangannya," ujarnya

Sumber: utusan meloya
Akhirnya kepimpinan PAS kembali pada satu suara, satu jemaah dan satu harapan demi menegakkan ISLAM dan menentang kezaliman dan penindasan yang dilakukan Umno BN.....Hidup PAS...Hidup Pakatan.... Sokong PASti Selamat....Insya'allah

Sisipan Bersama Ustaz Badrul Amin

Alhamdullilah majlis ilmu yang dilakukan di tempat terbuka seperti di Uptown seksyen 24 ini menjadikan Islam itu sesuai di mana-mana tak kira tempat dan keadaan.

Yang penting...ilmu yang disampaikan dapat diterjemahkan walaupun tempatnya bukan di surau atau masjid yang biasa dilakukan.

Intipati ceramah israk mikraj yang bersesuaian dengan keadaan semasa dunia malahan bertepatan dengan apa yang berlaku di malaysia juga.

Apa yang penting yang Hak melawan yang Batil itu akan diadili di mahkamah akhirat kelak.
Menjadi pimpinan dan yang dipimpin mempunyai tanggungjawabnya sendiri.

Apa yang penting....maklumat dan informasi itu sampai pada orang ramai dan pengunjung di tapak uptown seksyen 24 itu sendiri.

Sekalung tahniah kepada pihak penganjur iaitu pihak uptown seksyen 24, AMK Bah. Shah Alam dan Wanita KeAdilan Shah Alam. Sekian.

Orang kito