Kawan-kawan dan sahabat handai....

Sabtu, Disember 19, 2009

Leburkan Sikap Perkauman Sempit, Kata Anwar


SHAH ALAM, 19 Dis (Bernama) -- Semua kaum di negara ini perlu menolak fahaman perkauman sempit demi mempertahankan prinsip keadilan bagi semua, kata Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya orang Melayu dan Bumiputera perlu diberi keyakinan baru dalam mengikis sikap perkauman serta mengetepikan dasar meminggirkan golongan lain.

"Kita harus keluar dari kepompong perkauman dan ini adalah dasar perjuangan utama dalam Pakatan Rakyat.

"Kita tidak akan menang (pilihan raya) sekiranya terus dengan semangat usang yang mempertahankan sudut perkauman," katanya ketika menyampaikan ucapan perdana pada Konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama di sini pada Sabtu.

Anwar berkata keadilan bermakna masyarakat miskin yang majoritinya orang Melayu, Bumiputera serta orang Cina di kawasan bandar dan India di estet harus diberi perhatian dan pembelaan.

Beliau juga berkata gagasan Pakatan Rakyat yang terdiri daripada parti PKR, PAS dan DAP mengesyorkan supaya umur kelayakan mengundi dikaji semula daripada 21 tahun kepada 18 tahun melalui pendaftaran secara automatik.

Sementara itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi jaminan bahawa partinya akan sentiasa setia kepada perjuangan parti pakatan itu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula memperkenalkan konsep anak Malaysia 5K iaitu keadilan, kebebasan, kebenaran, kebajikan dan ketakwaan kepada Tuhan.

Katanya dasar Pakatan Rakyat telah dirangka dengan persetujuan semua pemimpin ketiga-tiga parti.

"Kompromi seperti ini adalah petanda baik bahawa kerjasama erat dalam Pakatan Rakyat adalah berdasarkan landasan perbincangan dan perundingan yang bernas tanpa didominasikan oleh sesuatu pihak, katanya.

Konvensyen itu telah dihadiri lebih 1,500 perwakilan serta Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Pengerusi DAP Karpal Singh dan Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa.

-- BERNAMA

2 pemimpin AMK selangor ditahan polis...

update dari sekitar taman medan...Jam 08.31 malam - Fru dan polis mengepung Kawasan Taman Medan , daripada maklumat penduduk 2 Trak Fru , 3 Trak polis , 7 Unit motosikal Ronda (Scramble) , 2 Van SB dan hampir 200 orang polis.imana satu fohampir 5 Roadblock di sekitar kawasan.Mereka juga mengepung Dewan Sri Manja satu forum penerangan oleh AMK akan diadakan berkaitan maklumat terkini kes liwat Dato' Seri Anwar.Diantara dijangka hadir ialah Sdr.Shamsul & Lathefa koya.Maklumat terkini akan menyusul.

Jam 10.45 malam - polis menutup pintu pagar dewan dengan menghalang orang ramai untuk masuk.unit Fru sedang bersiap sedia.Amaran bersurai telah dikeluarkan.

sumber :pemudapaspjs

Khamis, Disember 17, 2009

Police arrests tourists

GST bermaksud beban cukai RM6.4 Billion akan tergalas di bahu rakyat...


Anti-GST sanggah kenyataan Menteri Kewangan Kedua

KUALA LUMPUR, 17 Dis: Pasukan Khas Pakatan Rakyat Anti-GST (Anti-GST Task Force) hari ini sekali lagi menyanggah kenyataan Menteri Kewangan kedua, Datuk Ahmad Husni Hanadzlah bahawa pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tidak akan membebankan rakyat.

Menyifatkan kenyataan itu sebagai tidak masuk akal, Ahli Jawatankuasa Anti-GST Tony Pua berkata, pengenalan GST akan menyebabkan rakyat terpaksa menanggung lebih RM 6.4 bilion cukai yang sepatutnya diperolehi daripada pihak industri.

"Jika perolehan cukai daripada para peniaga akan dikurangkan sehingga RM 5.4 bilion dan dalam masa yang sama pendapatan negara bertambah kepada RM 13 bilion, bermaksud jumlah cukai RM 6.4 bilion akan diperolehi daripada rakyat.

"Persoalannya bagaimana menteri boleh keluarkan kenyataan rakyat berpendapatan rendah mampu menyimpan seperti mereka yang berpendapatan tinggi?. Pengecualian cukai RM 6.4 bilion yang dinikmati oleh para peniaga akan dibayar oleh pengguna yang terdiri daripada pekerja berpendapatan rendah, pesara, pelajar ataupun golongan pertengahan," katanya yang juga Ahli Parlimen Pelating Jaya Utara pada sidang media di lobi Parlimen pagi tadi.

Seorang lagi Ahlijawatankuasanya, Dr. Dzulkifli Ahmad pula berkata, perlaksanaan GST merupakan satu beban kerana ia mengakibatkan semua rakyat tidak mengira sempadan pendapatan terpaksa membayar cukai dengan kadar yang sama sekaligus membuatkan golongan berpendapatan rendah lebih menderita.

"kalaulah golongan berpendapatan rendah buat simpanan, golongan pendapatan tinggi pun buat simpanan, kelompok pengeksport pun buat simpanan akhirnya macammana datangnya pendapatan lebihan daripada cukai ini. Rakyat yang manjadi mangsa kerana terpaksa membayar cukai," katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor juga berkata, rancangan Kerajaan melaksanakanGST disebabkan mereka sudah kehabisan sumber kewangan dan terpaksa mencari sumber ain untuk menampung hutang Kerajaan.

"Menteri cuba yakinkan rakyat cukai ini baik untuk rakyat tapi sebearnya Kerajaan sudah banyak berhutang sehingga terpaksa mencari sumber lain,"tegasnya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution berkata, pasukan Anti-GST akan meningkatkan usaha memberikan penerangan kepada rakyat mengenai kesan buruk yang akan ditangggung rakyat jika GST dilaksanakan.

Ini termasuk perbincangan meja bulat parlimen melibatkan ahli parlimen dan pakar industri bagi mendapatkan pandangan dan maklumbalas daripada golongan ini.

"Untuk tempoh Januari hingga MAC, Pasukan Anti GST akan meningkatkan tindakan membantah pelaksanaan cukai ini.

Kami akan mengadakan perbincangan meja bulat parlimen dengan 'industry ekspert' untuk dapatkan pandangan dan maklumbalas daripada kelompok ini.

"Kami juga akan adakan kaukus parlimen melibatkan Ahli Parlimen tentang GST," katanya lagi.

Selain itu, pasukan ini akan mengadakan siri jelajah ke seluruh negara melibatkan program berbentuk forum, pengedaran risalah penerangan mengenai GST.

Rakyat juga boleh memberi maklum balas mengenai GST melalui emai NOtoGST@gmail .com

Semalam, Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, pelaksanaan GST yang bermula pertengahan 2011 nanti dijangka hanya sekitar empat peratus berbanding kadar cukai jualan dan perkhidmatan (SST) di antara lima hingga 10 peratus selama ini.

Menurutnya, GST juga dikecualikan ke atas barangan keperluan seperti produk pertanian dan makanan asas bagi memastikan ia tidak membebankan rakyat khususnya golongan miskin serta berpendapatan rendah.

Beliau berkata, pelaksanaan GST berupaya mengurangkan kos operasi para peniaga di negara ini dengan penjimatan tahunan sebanyak RM4 bilion bagi semua sektor perniagaan dan RM1.4 bilion untuk sektor eksport.

Ahmad Husni berkata, ini kerana syarikat yang mencatatkan perolehan tahunan kurang daripada RM500,000 dikecualikan daripada membayar GST.

sumber:harakahdaily

Ini jerung ke tiong???


Dua akhbar berbahasa Cina, Nanyang Siang Pau dan China Press membayangkan ahli parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing kemungkinan turut diseret ke mahkamah berhubung skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ).

Kedua-dua harian tersebut memuatkan berita tentang perkara tersebut sebagai laporan halaman depan hari ini.

Menurut Nanyang, "sumber-sumber layak dipercayai" memaklumkan kepadanya bahawa "tindakan" akan diambil terhadap wakil rakyat BN itu tetapi tidak menyatakan sebarang butiran lanjut.

China Press pula menyebut "ikan besar", seseorang yang berkedudukan, akan ditahan hari ini tetapi ia tidak menamakan individu tersebut.

Bagaimanapun laporan tersebut memuatkan imej hitam yang membayangkan bentuk badan Tiong.

Semakan Malaysiakini mendedahkan bahawa Tiong, seorang ahli perniagaan dari Sarawak, kini berada di luar negara dan tidak dapat dipastikan bila akan kembali ke tanahair.


Beliau mempunyai kepentingan besar dalam dua syarikat Wijaya Baru Global Bhd dan Wijaya Baru Holdings Sdn Bhd, yang menguasai pemaju projek kontroversi tersebut, Kuala Dimensi Sdn Bhd.

Sejak Khamis lalu, empat orang yang terlibat dalam projek itu - termasuk pengurus besar Lembaga Pelabuhan Kelang (LPK) Datin Paduka OC Phang - dihadapkan di mahkamah atas tuduhan pecah amanah dan tuntutan palsu berjumlah ratusan juta ringgit.

Kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, kemudian yang menyebut lebih ramai akan didakwa dalam skandal tersebut mendorong spekulasi bahawa Tiong dan bekas menteri pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy turut diseret ke muka pengadilan.

sumber: malaysiakini

wah!!! banyaknya duit dia.....Ahli parlimen PKR Tian Chua mendakwa individu yang tidak dikenal pasti telah menghantar RM600,000 melalui pengurup wang kepada Datin Seri Rosmah Mansor ketika isteri perdana menteri berada di Dubai, Ogos tahun lalu.

Tian Chua berkata, beliau mempunyai dokumen yang membuktikan berlakunya transaksi yang melanggar undang-undang tersebut.


Beliau bagaimanapun, tidak tahu tujuan wang itu digunakan.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya hari ini, Tian juga mendakwa bahawa dua tokoh korporat melakukan kesalahan yang sama.

Beliau mendakwa Datuk Abu Sahid Mohamad telah menghantar RM22.2 juta ke United Kingdom antara Jun dan Ogos 2008, melalui pengurup wang Salamath Ali. Ia didakwa untuk membeli hartanah.


Tian juga mendakwa ahli perniagaan Syed Mohammad Syed Nursin pula menghantar RM1.19 juta ke UK melalui Salamath Ali, juga untuk tujuan membeli hartanah.

Syed Mohammed adalah adik kepada jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Tian berkata, beliau mempunyai salinan surat tunjuk sebab yang dihantar oleh Bank Negara kepada pengurup tersebut, memintanya menjelaskan mengenai pengiriman wang secara haram itu.

Ahli parlimen Batu menggesa Bank Negara supaya menyiasat orang yang menghantar wang tersebut dan bukan hanya memfokuskan siasatan kepada pengurup terbabit sahaja.

sumber:malaysiakini

Kerajaan negeri sumbang 40,000 beg sekolah ke seluruh negeri Selangor


40 Ribu Pelajar Selangor Bakal Terima Sumbangan Sebelum 30 Disember

KLANG, 17 Disember - Menjelang pembukaan sesi persekolahan, dalam usaha meringankan beban golongan berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan Kerajaan Negeri bakal menyumbangkan beg sekolah kepada 40 ribu pelajar di seluruh Selangor.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr. Xavier Jayakumar berkata, kesemua beg itu dijangka akan diserahkan sebelum 30 Disember ini.

“Kita akan bagi beg sekolah kepada 40,000 murid di seluruh negeri Selangor, di Dun Andalas kita akan adakan pada 28 Disember yang kita akan adakan beg yang akan kita bagi kepada anak-anak kita di sekolah,”katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Sumbangan kepada Pelajar Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dari DUN Sri Andalas, Klang malam tadi.

Xavier berkata, Kerajaan Negeri juga tidak meminggirkan golongan pelajar kurang cemerlang dalam peperiksaaan UPSR dan PMR.

Sebagai usaha awal kerajaan negeri memberikan RM90 kepada pelajar yang mengambil UPSR dan RM120 kepada pelajar yang mengambil PMR sebagai pendorong kepada mereka untuk memperbaiki pencapaian akademik.

“Sebelum Disember, kita ada beberapa program ini macam di Dun saya, Dun Andalas di semua Dun ada, duit untuk PMR, UPSR telah diserahkan kepada Pejabat Daerah dan Tanah, jadi Adun-Adun kena buat program macam ini, panggil budak-budak yang dah didaftarkan sebelum ini, nama mereka, ic mereka, kita boleh bagi tunai, UPSR dapat 90 ringgit dan PMR 120 ringgit seorang,”katanya.

Xavier yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Andalas berkata, sebanyak 250 pasang kasut sekolah dalam bentuk voucher turut diberikan kepada pelajar-pelajar sekitar Dun berkenaan dan mereka boleh menebusnya di rangkaian kedai Bata.

“Kita akan bagi kasut kepada anak-anak muda kita 250 pasang, kita nak ambil 250 orang pergi ke Bata, tak boleh, jadi kita suruh Bata datang ke sini dan kita bagi voucher dan lepas tu boleh ambil kasut,”katanya.

Dalam majlis itu, hampir 100 pelajar UPSR dan PMR dari Dun Sri Andalas menerima sumbangan masing-masing bernilai 90 ringgit dan 120 ringgit merangkumi Sekolah Kebangsaan Jenis Cina, Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil serta Sekolah Agama Rakyat.

             "SELANGOR NEGERI BERKEBAJIKAN"

ribut gelora tak sudah di terengganu...


Petang Semalam, dikatakan Menteri Besar Terengganu dan Ahli Parlimen Kuala Nerus memasuki Istana Terengganu Di Kuala Lumpur. Kejadian ini mungkin disebabkan 10 Adun Idris Jusoh telah mengadakan pertemuan dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin,bagi membincangkan tentang Idris Jusoh.

10 Adun dikatakan tidak lagi boleh berbincang dengan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri,iaitu Datuk Seri Hisham,kerana dikatakan Hisham berada di pihak Ahmad Said,jadi mereka terus kepada Timbalan Presiden Umno dengan harapan akan ada perubahan Menteri Besar.

Walaubagaimanapun,menurut sumber dari pejabat Timbalan Perdana Menteri,selepas 10 Adun pulang,2 Ahli Parlimen yang juga Ketua Bahagian iaitu Dato Nasir dan Dato Jidin dipanggil ke pejabatnya.Selepas Ahmad Said pulang dari Mekah,beliau dan orang kuat istana Dato Nasir terus ke Istana untuk mengadap YDP Agong.
sumber : tranungkite

bukan tak percaya? memang tak percaya..lagi satu projek tipu melayu


Universiti Felda disambut baik

JENGKA – Kerajaan Negeri menyambut baik cadangan penubuhan universiti Felda sekiranya ia benar-benar akan dilaksanakan malah sedia menawarkan tapak yang sesuai sama ada di Maran atau di Jengka bagi tujuan penubuhannya.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Hal Ehwal Felda Pahang, Datuk Tan Mohd Aminuddin Ishak berkata, Kerajaan Negeri sedia menawarkan tapak itu sekiranya Felda berhasrat membina sebuah universiti bagi memenuhi tuntutan banyak pihak.

Menurutnya, walaupun Felda atau Kerajaan Pusat belum membuat sebarang keputusan mengenainya namun Kerajaan Negeri membuat tawaran awal dengan mengambil kira kedudukan strategik negeri ini khususnya wilayah terbabit.

“Cadangan Felda untuk menubuhkan universiti sendiri bagi menjamin peluang pendidikan tinggi kepada anak-anak peneroka Felda di negara ini adalah cadangan yang baik malah selaras dengan misi Felda supaya keluarga peneroka mempunyai tahap pendidikan yang sesuai.

“Berita mengenainya semakin hangat diperkatakan dan ia dikatakan kini dibincangkan di peringkat pegawai tinggi kerajaan malah ada pihak tertentu telah menunjukkan kecenderungan supaya universiti Felda yang masih di peringkat perbincangan itu dibina di negeri lain,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian ketika ditemui selepas menyaksikan Pertandingan Futsal Felda/FAM Kebangsaan Ketiga di Felda Raya Jengka 14, Ahad lalu.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jengka, Wan Salman Wan Ismail; Pengurus Besar Felda Wilayah Jengka, Saari Din; Penolong Pengurus Pertandingan Liga Futsal Felda/FAM Malaysia, Faisal Zakaria; Pembantu Khas Ahli Parlimen Kuala Krau, Mohd Razali Mamat dan Pengerusi Penaja Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) Jengka, Hamedan Abu Samah.

Tan Mohd Aminuddin berkata, dari segi sejarah penubuhan Felda lebih sinonim dengan wilayah Jengka dan Lurah Bilut, menjadikan Pahang lebih sesuai sebagai lokasi universiti berkenaan sekiranya ia diwujudkan.

“Pahang juga mempunyai tanah yang luas bagi tujuan itu seperti di Bandar Jengka dan kedudukannya di tengah-tengah memudahkan segala urusan dan dirasakan amat sesuai untuk tapak universiti Felda,” katanya.

Menurutnya, penubuhan universiti Felda itu dicadangkan oleh banyak pihak termasuk MBFM dalam usaha jangka panjang melahirkan lebih ramai profesional khususnya dalam kalangan anak peneroka.

“Jika diambil kira perkembangan terkini maka amat sesuai untuk Felda memiliki sebuah universiti bagi membolehkan generasi muda Felda melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi.

“Kewujudan universiti Felda juga secara tidak langsung dapat menampung lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya melanjutkan pelajaran sesuai dengan minat dan kelulusan diperoleh,” katanya

sumber: sinarharian
komen:
Terdahulu dalam sidang parlimen, Universiti Malaysia Kelantan masih lagi pecah tanah tak sudah-sudah, pecah tanah polteknik dari tanah jadi bukit.

Janji yang tak boleh dipakai ialah janji umno...jual temberang sana sini, yang dok janji, bayang universiti pun tak nampak.

che det tersilap memilih pemimpin lagi...siapa agen amerika sekarang


1. Presiden Amerika Syarikat Barack Obama berjanji akan tukar (change) dasar-dasar Amerika Syarikat.

2. Tetapi jauh daripada menukar Obama sudah tambah tentera Amerika di Iraq dan Afghanistan. Kem tahanan Guantanamo pun masih diteruskan.

3. Tetapi kita sudah tukar. Dahulu kita pertahan negara-negara yang ditindas Amerika Syarikat. Sekarang kita sokong Amerika Syarikat menindas Iran.


4. Kononnya kerana Iran hendak membuat senjata nuklear. Kononnya dunia akan diancam oleh Iran dengan perang nuklear. Setakat kita tahu yang mengancam ialah Amerika Syarikat dan Israel. Dan Iran menjadi sasaran mereka.

5. Amerika Syarikat mempunyai 10,000 nuclear warhead. Israel mempunyai beratus senjata nuklear.

6. Yang sudah guna senjata nuklear ialah Amerika Syarikat dan Israel bukan sahaja di Hiroshima tetapi di perang Teluk dan di Gaza. Mereka guna "depleted uranium" daripada bahan nuklear. Kita relakan. Secara rasmi kita tidak protes.

7. India punyai senjata nuklear. Begitu juga Pakistan.

8. Kenapa Iran tidak boleh? Gilakah Iran hendak lancar perang nuklear dengan dua biji bom nuklear? Amerika Syarikat, Rusia dan Israel sudah tentu akan balas serangan Iran dengan 25,000 bom dan roket nuklear yang dimiliki mereka. Iran akan hancur dan hilang daripada muka bumi ini.

9. Jika India, Pakistan, China, Peranchis, Britain, Amerika Syarikat dan Israel boleh memiliki senjata nuklear kenapa Iran tidak boleh?

10. Sekatan sanction sudahpun dikenakan keatas Iran. Kita tidak membantah. Tetapi kita tidak pernah sokong sanction.

11. Tetapi sekarang duta kita dipanggil balik untuk disoal kenapa tidak sokong Amerika.

12. Dasar-dasar lama memang patut dihapuskan. Tetapi inikah dasar baru kita?

sumber:chedetblog

dalam diam...umno tambah cawangan baru


Zizie Ezette & Bung Mokhtar Dikatakan Berkahwin Tapi Bung Nafi

PETALING JAYA: Aktres jelita putih gebu, Zizie Ezette dikatakan telahpun bernikah dengan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin, minggu lalu tetapi Bung dalam reaksi segera, menafikannya.

Bung ketika dihubungi wartawan The Star menafikan berita yang mengatakan yang beliau telahpun menikahi Zizie Ezette tetapi enggan mengulas pertanyaan sama ada majlis yang akan diadakan malam ini adalah majlis pertunangan ataupun perkahwinannya.

"Saya tidak cukup kacak untuk beliau,” kata wakil rakyat Barisan Nasional itu di sini hari ini

Bagaimanapun, isu mengenai pernikahan Bung Mokhtar dengan dramatis terkenal itu telah menjadi buah mulut dan perbualan hangat ahli-ahli parlimen di bilik rehat Dewan Rakyat sepanjang hari ini.

Malah pasangan berkenaan disebut-sebut akan mengadakan majlis resepsi di salah sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur malam ini.

Beberapa ahli parlimen ketika ditemui wartawan mStar Online di lobi Parlimen petang tadi mengesahkan mereka telah menerima undangan untuk menghadiri majlis resepsi pernikahan Bung Mokhtar dengan Zizie malam ini tetapi merahsiakan tempat majlis itu akan berlangsung.

Sementara ahli-ahli parlimen yang masih ragu-ragu cuba mendapatkan pengesahan berita perkahwinan itu daripada rakan-rakan mereka dan juga wartawan yang berada di bilik rehat.

"Kami dah dengar berita ni tapi tak ada siapa yang hendak mengesahkannya," kata seorang ahli Parlimen dari Johor kepada wartawan mStar Online.

Dalam pada itu, ahli Parlimen Johor Baharu, Datuk Shahrir Abdul Samad kelihatan berbual dengan para wartawan dan ahli parlimen yang lain berhubung berita pernikahan Bung Mokhtar dan Zizie.

Mereka kedengaran berkata, kelibat Bung Mokhtar telah tidak kelihatan sejak petang semalam dan hari ini beliau tidak hadir langsung dalam sidang Dewan.

"Patutlah wajah Bung Mokhtar berseri-seri dan rambutnya kelihatan disikat rapi bersama gel sejak beberapa hari ini," kata seorang wartawan veteran yang sedang membuat liputan di persidangan parlimen.

Malah katanya, Bung Mokhtar seringkali ketawa besar seperti seorang yang sangat gembira dan dilamun cinta.

Sementara itu, ibu pelakon tersebut Khaty Fauziah yang dihubungi turut menafikan bahawa anaknya telah berkahwin dengan ahli politik tersebut.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya, perkara ini tak betul.

"Mereka baru ingin kenal hati budi masing-masing dan Zizie ketika ini juga sedang sibuk di lokasi drama," kata Khaty.

Ditanya perasaannya jika perkahwinan itu kelak akan memberi persepsi negatif terhadap anaknya apatah lagi ahli politik tersebut dikatakan sudah berumahtangga, dalam nada tenang, Khaty menjawab:

"Ramai lagi wanita lain yang berkahwin dengan suami orang. Kalau benarlah dia (Zizie) ditakdirkan bermadu, itu semua sudah dinamakan jodoh. Ini semua urusan Allah," katanya.

sumber:mstar

berita kurang enak untuk semua....


Kerajaan juga akan mengenal pasti sumber lain dan mengurangkan subsidi

Kerajaan amal perbelanjaan berhemat: Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan tidak menjangkakan sebarang kesan besar terhadap Belanjawan 2010 berikutan penyusutan keuntungan Petroliam Nasional Berhad (Petronas) tahun lalu.

Perdana Menteri berkata, beliau yakin kerajaan masih mampu mencapai semua sasaran ditetapkan untuk rakyat dan negara, walaupun Petronas akan membayar royalti kurang kepada kerajaan.

Selain royalti, Petronas turut membayar dividen, cukai pendapatan, cukai pendapatan korporat dan duti eksport kepada kerajaan.

"Kita masih mampu mencapai sasaran melalui pengurangan perbelanjaan dan perbelanjaan berhemat.

"Kerajaan juga akan mengenal pasti sumber lain dan mengurangkan subsidi secara berperingkat dengan cara yang lebih terancang," katanya semalam.

Najib juga menegaskan kerajaan mempunyai pendekatan tersendiri bagi menjamin defisit belanjawan boleh dikurangkan kepada 5.6 peratus.

P/S- Tahun mendatang bakal memeritkan pada semua rakyat, tanpa bonus atau kenaikan gaji atau insentif, rakyat bakal terjerut tercekik dengan pelbagai subsidi bakal dipotong dan perbelanjaan tambahan bakal menekan rakyat yang kini semakin disempitkan dengan pelbagai jenis cukai baru yang akan dikenakan terhadap rakyat.

Rabu, Disember 16, 2009

1malaysia atau 1kartun...

Bajet Najib lulus 3 undi, bajet Zambry lulus 20 minit

Misbahul Munir Masduki

Apa sudah jadi dengan Malaysia di bawah pemerintahan Najib? Bajet 2010 yang menelan belanja bilion ringgit diluluskan dengan suara lebih 3 undi sahaja iaitu 66 menyokong dan 63 menentang dalam pengundian lewat malam tadi.

Najib hilang kredibiliti, ia berlaku apabila bajet 2010 itu dibuat bacaan untuk kali ketiga dan diluluskan lewat malam tadi.

Peristiwa ini juga adalah yang pertama kali berlaku apabila satu bajet diluluskan dengan perbezaan undi yang sangat tipis. Jika ditolak, ia membawa implikasi besar terhadap kerajaan pimpinan Umno itu.

Semasa undian dibuat peringkat Jawatankuasa untuk Kementerian Dalam Negeri, iaitu kementerian yang terakhir yang dibahaskan, ia hanya diluluskan dengan majoriti satu undi sahaja.

Bajet kali ini paling tidak sempurna kerana bajet tersebut gagal menyakinkan ahli Parlimen PR dan juga Ahli Parlimen BN. Perbahasan berlaku dengan penuh kecelaruan dan ketidakyakinan.

Pengundian pula dijalankan ketika jumlah Ahli Parlimen PR dan BN hampir sama ramainya, sekiranya kehadiran ahli Parlimen PR melebihi BN sudah pasti bajet tersebut akan ditolak, di mana maruah Najib yang sememangnya sudah tidak punya maruah lagi sekiraya bajet 2010 ditolak oleh parlimen ?

Beberapa ahli Parlimen PR melihat bajet 2010 banyak kelemahan, antaranya pengurangan RM58 bilion wang Petronas yang sepatutnya diterima dalam suku akhir tahun ini.

Cadangan Usul Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Bajet 2010 dinilai semula adalah sangat bertepatan.

Bajet Najib dijangka akan gagal disebabkan faktor kesilapan kerajaan dalam mengambil kira pendapatan & perbelanjaan yang sewajarnya.

Di Perak bajet 2010 yang dibentang oleh Zambry dibentang dalam masa tidak lebih 20 minit. Bajet yang menelan belanja hampir 1 bilion, dibelanja untuk tempoh satu tahun dibentang dan diluluskan dalam masa 20 minit.

Bayangkan apa akan dan sudah terjadi dengan negeri Perak. Tidak pernah berlaku dalam sejarah pembentangan bajet seluruh negara di mana bajet yang dibentangkan tidak dibahaskan oleh seluruh adun kerajaan haram BN.

Pakatan Rakyat sejak dari awal sememangnya tidak mengiktiraf pembentangan bajet tersebut, seklipun PR tidak mengambil bahagian, mengapa adun-adun BN tidak mengambil bahagian untuk membahaskan bajet tersebut.

Mengapa adun BN tidak memberi cadangan, pandangan dan kritikan kepada bajet tersebut, kerajaan haram BN pula akan memberi penjelasan dan jawaban-jawaban terhadap persoalan-persoalan yang dibangkitkan dalam sesi penggulungan.

Bajet Perak 2010 sebenarnya bajet yang tidak kredibiliti, tidak ada nilai dan tidak ada maruah. Ia sama tidak bermaruah sebagaimana tidak bermaruahnya kerajaan BN yang merampas kuasa dengan jalan yang paling jijik dan kotor.

kini baru kau tahu...siapa kawan siapa lawan


Siasatan terhadap isteri bermotif politik: Liow

Naib Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempercepat siasatan dan menyelesaikan segera tuduhan rasuah yang menyebabkan isterinya disoal siasat semalam.

Lee Sun Loo disiasat oleh MACC kerana dikatakan menerima sebuah Toyota Alphard bernilai RM500,000 sebagai hadiah harijadinya

daripada sebuah syarikat yang telah memenangi tender Kementerian Kesihatan.

Liow, juga menteri kesihatan, mengecam dakwaan itu sebagai bermotif politik untuk memusnahkan beliau dan menyatakan rasa

kecewa kerana penentangnya memilih untuk 'menyerang' anggota keluarganya pula.

"Saya cukup sedih kerana ia melibatkan keluarga saya. Jika sasarannya adalah saya dan mereka mahu menjejaskan saya, OK. Mengapa libatkan keluarga saya?

"Ini tidak adil kepada saya dan saya juga ingin mengetahui kebenaran dan adalah amat penting bagi saya membersihkan nama saya dan membuktikan saya tak bersalah dalam hal ini," katanya ketika ditanya pemberita selepas melawat Klinik Kampung Kerinchi 1Malaysia di Kuala Lumpur hari ini.

Bila didesak seterusnya sama ada beliau tahu ini perbuatan orang dalam, beliau menjawab: "Saya tidak mahu membuat spekulasi".

Tentang usahanya untuk mendapatkan seramai lapan orang lagi anggota jawatankuasa pusat (CC) MCA yang dipilih meletak jawatan untuk mencukupkan majoriti dua pertiga bagi memberi laluan kepada pemilihan baru parti, Liow berkata beliau yakin, tetapi beliau membisu tentang siapa yang sedang dilobi oleh puaknya untuk mengikuti jejak langkahnya.

Semalam, Liow dan 12 yang lain menyerahkan surat peletakan jawatan tidak bertarikh kepada setiausaha agung parti Datuk Wong Foon Meng yang akan dianggap batal jika mereka tidak dapat mengemukakan 21 peletakan jawatan menjelang tarikh penamat 25 Dis.

Beliau menggesa anggota-anggota lain CC agar meletak jawatan bagi mengelakkan krisis parti terus meruncing.

"Saya harap mereka akan melihat ini sebagai satu tanggungjawab. Jika mereka menangguhkan sehari lagi, parti akan menerima kesan sehari lagi.

"Kita perlu menghentikan masalah ini dan selesaikannya menerusi pemilihan baru," ujarnya.

--BERNAMA

Bubar DUN Perak makin hampir....


Setengah Juta Penduduk Perak Belum Daftar Sebagai Pemilih

IPOH, 16 Dis (Bernama) -- Kira-kira 500,000 daripada 2.37 juta penduduk Perak yang layak mengundi tetapi belum mendaftar sebagai pemilih terutama golongan muda yang berumur 21 tahun ke atas, kata Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Negeri Perak, Ahmad Adli Abdullah.

Beliau berkata angka tersebut adalah berdasarkan rekod sehingga April tahun ini.

Katanya mereka yang layak mengundi sewajarnya mempunyai kesedaran yang tinggi untuk mendaftar sebagai pemilih bagi memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat.

"Orang ramai masih kurang kesedaran mengenai kepentingan mengundi sedangkan satu undi membawa erti yang besar dalam setiap pilihan raya," kata Ahmad Adli kepada pemberita pada majlis menyerahkan kain rentang SPR bagi tujuan promosi daftar pemilih kepada Pos Malaysia cawangan Perak di sini Rabu.

Pengurus Besar Pos Malaysia cawangan Perak Mohd Azizi Mohd Sanusi berkata Pos Malaysia ingin turut membantu kerajaan dalam menjalankan tanggungjawab sosial pada negara dengan menyediakan kemudahan bagi orang ramai mendaftar sebagai pemilih.

"Seperti hari ini, Pos cawangan Perak akan membantu SPR untuk mencapai objektif yang disasarkan pada tahap minima melalui 84 pejabat pos di seluruh negeri yang beroperasi untuk menyediakan perkhidmatan ini (pendaftaran pemilih)," katanya.

-- BERNAMA

Dr Syed Husin angkat sumpah senator


Timbalan Presiden PKR Dr Syed Husin Ali hari ini mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara untuk tempoh tiga tahun.

Beliau mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Wong Foon Meng di bangunan Parlimen di Kuala Lumpur.

Syed Husin, 63, yang dilantik oleh Dewan Undangan Negeri Selangor, berkelulusan ijazah doktor falsafah daripada London School of Economics dan berkecimpung dalam bidang politik sejak 50 tahun lepas.

Ketika ditemui Bernama selepas majlis angkat sumpah itu, beliau melahirkan perasaan gembira dan berharap menyumbang idea yang dapat dimanfaatkan oleh semua pihak. BERNAMA

Selasa, Disember 15, 2009

ooo ku sangkakan tanah rupa-rupanya bukit......


Timbalan Menteri gagal perjelas pembinaan kampus terbengkalai

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Timbalan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Hou Kok Chung gagal menjawab soalan mengenai projek pembinaan beberapa kampus Institusi Pengajian Tinggi (IPT) meskipun majlis pecah tanah telah dilaksanakan.

Nasharudin Mat Isa (PAS-Bachok) sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat pagi tadi, meminta Kementerian memberi penjelasan mengenai pembinaan kampus utama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Bachock yang masih belum dilaksanakan.

Menurut Nasharudin, majlis pecah tanah sudah beberapa kali diadakan terutamanya apabila tiba musim pilihanraya namun sehingga sekarang, projek berkenaan gagal dilaksanakan meskipun dimaklumkan tiada masalah berkenaan tapak yang dililih itu.

Nasharudin berkata, akibat kegagalan Kementerian meneruskan projek berkenaan, UMK terpaksa menumpang di kawasan lain sebagai kampus sementara.

"Saya minta Pihak Kementerian memberikan penjelasan berhubung perkara ini kerana pelajar-peajar UMK terpaksa menumpang di kawasan lain yang ternyata tidak kondusif untuk pembelajaran mereka," katanya.

Nasharudin menimbulkan pertanyaan itu berikutan soalan Mohd Nor Othman (BN) yang meminta Menteri Pengajian Tinggi menyatakan langkah-langkah yang telah diambil bagi pembinaan politeknik Hulu Terengganu di Kampung Kuala Jeneris yang telah disempurnakan majlis pecah tanah oleh Mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, pada 3 Februari 2008.

Namun, Hou Kok Chung (BN-Kluang) tidak dapat menjawab soalan Nasharudin sebaliknya meminta untuk menjawabnya secara bertulis atas alasan soalan berkenaan luar daripada soalan asal.

"Oleh kerana soalan ini di luar daripada soalan asal, saya pohon notis (jawapan bertulis)," katanya.

Berikutan jawapan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR- Permatang Pauh) bangun menegaskan soalan Nasharudin.

"Apa yang luar soalan asal?Soalan itu berkaitan dengan politeknik politik di Hulu Terengganu. Jadi Bachok bertanya soalan yang hampir sama.Sudah beberapa kali pecah tanah, tapi projek tidak berjalan.

"Pecah tanah 2008,tender 2011.Ini KPI apa?Saya nak tegaskan soalan Bachock ini mengenai politeknik politik Hulu Terengganu," tegasnya yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.

Bagaimanapun, Kok Chung menjawab bahawa projek berkenaan tidak dapat diteruskan kerana masalah sruktur tanah yang berbukit.

Jawapan Kok Chung itu menyebabkan Anwar sekali lag bangun membidas.

"Maknanya masa pecah tanah tak tahu ada bukit di situ?Perdana Menteri pada masa itu pergi, Kementerian Pengajian Tinggi pergi tengok, tak ada bukit di situ?Sekarang baru ada bukit?" Soal Anwar disambut hilaian ketawa beerapa wakil dari Pakatan Rakyat yang lain.

Soalan Anwar itu tidak dapat dijawab oleh Kok Chung sebaliknya beliau hanya tersenyum dan terus duduk.

Dalam jawapan kepada soalan Mohd Nor, beliau memberitahu,projek berkenaan masih akan diteruskan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 setelah Kementerian menghadapi pelbagai isu untuk melaksanakannya semenjak diumumkan pada awal Februari 2008.

Projek berkenaan ujarnya menghadapi beberapa isu seperti kos projek yang telah melambung tinggi daripada RM144 juta kepada RM359 juta akibat kesan daripada krisis ekonomi sepanjang tahun 2008 dan juga struktur tanah yang berbukit.

Isu tapak tanah juga masih perlu diatasi kerana proses pengambilan tanah belum dapat diselesaikan.

sumber : harakahdaily

Email yang SPRM takut nak baca...


From: Americk Sidhu
To: rahman_b@sprm.gov.my

Dear En. Abdul Rahman,

Re: Report lodged by Shamsul Iskandar Mohd. Akin in relation to the recent disclosure by Balasubramaniam.

With reference to the above matter, I wish to inform you that I am counsel representing Mr. Balasubramaniam a/l Perumal.

I have been made to understand that you are desirous of interviewing Mr. Balasubramaniam in connection with the report lodged with your commission by En. Shamsul Iskandar Mohd. Akin on the 3rd December 2009.

In this respect I have been instructed to inform you that Mr. Balasubramaniam is prepared to assist you in your investigations and is further prepared to be interviewed by your goodself, with conditions as follows:

1. That the interview be conducted in either Singapore or London.

2. That the time and date of the interview be mutually agreed upon to suit all parties involved.

3. That all necessary air fares be borne by the MACC including those of counsel involved.

4. That all hotel expenses, subsistence, transportation and meals in respect of my client, myself and other counsel necessarily present, be borne by the MACC.

5. That any statement recorded from my client be in the English language and a copy thereof be given to my client.

6. That audio visual recordings of this interview be made by ourselves.

We regret any inconvenience this may cause you but we are sure you are appreciative of the fact that our client is understandably concerned about his safety and welfare if this interview were to be conducted in Malaysia and will not entertain any assurances given by your goodselves or any other party in consideration of doing so.

Please could you respond to me at this email address to enable me to contact my client for instructions in respect of any proposals you may have.

Thank you.

Yours sincerely,

Americk Sidhu

bumi yang mana tak ditimpa hujan...


Saya Terima Semula Jawatan Naib Presiden PKR - Dr. Jeffrey


KOTA KINABALU: Pertikaian antara Datuk Dr. Jeffrey Kitingan dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dilihat mulai reda apabila beliau dilantik semula sebagai Naib Presiden parti itu yang bertanggungjawab terhadap Sabah dan Sarawak.

Dr. Jeffrey memberitahu The Star semalam bahawa beliau menerima pelantikan semula berkenaan seperti yang diumumkan oleh Penasihat parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Sekarang masa untuk teruskannya, tiada sebab untuk saya menolak pelantikan ini semula dengan tugas tambahan jika ia adalah termasuk dalam hak yang diiktiraf," katanya.

Beliau juga menggambarkan pelantikan semula sebagai satu tanggungjawab yang besar.

Ditanya sama ada beliau akan menghadiri Konvensyen PKR Sabah yang akan diadakan hujung minggu ini, Dr. Jeffry berkata: "Saya akan berada di sana walaupun tidak dijemput."

Semalam, Anwar mengumumkan pelantikan semula Dr. Jeffrey ke jawatan Naib Presiden serta bertanggungjawab bagi merangka pembangunan Sabah dan Sarawak bagi menghadapi pilihan raya akan datang.

Dr. Jeffrey sebelum ini meletak jawatan sebagai Naib Presiden PKR pada 27 Oktober lalu kerana kecewa dengan keputusan pemimpin tertinggi parti terutamanya yang melibatkan hal ehwal Sabah.

sumber:mstar

drama cina yang mesti tonton...


Liow dan penyokong letak jawatan MCA

kemaskini 11.21am Naib presiden MCA dan 12 penyokongnya, yang menganggotai jawatankuasa pusat (CC), menyerahkan surat peletakan jawatan mereka kepada setiausaha agung MCA bagi membolehkan pemilihan baru parti itu diadakan.

Difahamkan Datuk Seri Liow Tiong Lai mendapat sokongan 12 anggota CC tersebut yang berbuat demikian secara beramai-ramai bagi mengenakan tekanan ke atas anggota yang lain supaya turut berbuat demikian.

Mereka yang menyerahkan surat peletakan jawatan bersama Liow pagi ini, Tan Kok Hong, Lee Wei Kiat, Hou Kok Chung, Datuk Yu Chok Tow, Wong Nai Chee, Datuk Wee Jeck Seng, Datuk Yeow Chai Thiam, Datuk Hoh Khai Mun, Datuk Liew Yuen Keong,
Datuk Wong Mook Leong, Datuk Khoo Keok Hai, Datuk Wong Siong Hwee.

Beliau memerlukan sembilan lagi anggota CC untuk meletak jawatan sebelum pemilihan baru parti itu dapat diadakan.

Perlembagaan MCA menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 21 anggota CC diperlukan meletak jawatan sebelum pemilihan dapat diadakan. Jawatankuasa MCA mempunyai 31 anggota.

Surat peletakan jawatan Liow dan kumpulan penyokongnya diserahkan kepada setiausaha agung Datuk Wong Fong Meng pagi ini.

sumber: malaysiakini

Berita perdana dan utama tapi tak keluar hari ini.........


Letih belek, letih usha, letih cari tapi satu media arus perdana pun tak keluar waima yang bercetak atau pun elektronik.

Melayar pula di world wide web, cari berita online atau semasa pun sama, sebiji sepatah haram pun tak keluar.

Punyalah tak nak malu besar, 'cover baik punya' sedangkan jika diamati memang memalukan apabila satu-satunya belanjawan dalam sejarah malaya atau malaysia, usulnya diselamatkan cuma dengan 3 undi menyokong itu pun dalam
keadaan yang kelam kabut.

Apakah benar kabinet dan PMnya diterima rakyat keseluruhannya sedangkan belanjawannya hampir-hampir ditolak dewan.

2010 adalah tahun yang agak kritikal, dalam masa keuntungan Petronas susut hampir 40 peratus, keuntungan IPP swasta yang dibela, sedangkan rakyat dibebankan dengan tariff yang baru, Harga petrol dikaji, Sekolah dengan pelbagai yuran tambahan yang tentunya membebankan ibu bapa apabila persekolahan dibuka bulan depan, nasib pekerja kontrak yang terumbang ambing, apakah ada harapan lagi yang boleh ditaruhkan pada Barisan Nasional yang hari ini bergelumang masalah, MCA yang retak menanti belah, PPP dengan Menteri haram, MIC yang tenggelam dek tsunami, umno dengan mantan PM kembali ingin menguasai putrajaya dengan proksi-proksinya.

Masih ada harapan lagi kita pada Barisan Najis ini....renung dan fikir-fikirkanlah.......

lerrr...ingatkan perak aje yang kerajaan haram...pusat pun ada menteri haram


Memang diorang ni suka benda-benda yang haram...nak buat macam mana?

'Timbalan menteri haram'?

PUTRAJAYA 13 Dis. - Kemelut dalaman Parti Progresif Penduduk (PPP) terus berlarutan apabila hari ini Presidennya, Datuk M. Keayeas 'menyerang' Senator Datuk T. Murugiah yang disifatkan sebagai 'Timbalan Menteri haram' dan pengacau kepada parti itu.

Ini kerana, kata beliau, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu terus mendatangkan masalah kepada PPP kerana masih mempunyai kedudukan dalam kerajaan meskipun beliau telah dipecat daripada parti.

Kayveas yang mengulangi desakan agar Murugiah melepaskan jawatannya dalam kerajaan turut mendakwa beliau menjadi 'dalang' kepada satu laporan palsu oleh empat orang bekas Ahli Majlis Tertinggi (MT) PPP kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Jun lalu.

Laporan tersebut mengaitkan Kayveas dan firma guamannya, Blanche dengan penyelewengan dana parti sejumlah RM3 juta.

Sehubungan itu, Kayveas bersama sekumpulan penyokongnya hari ini membuat laporan polis di Balai Polis Daerah Putrajaya bagi membersihkan namanya setelah SPRM menutup kes berkenaan melalui surat yang diterimanya pada 25 November lalu.

''Saya membuat empat laporan serentak iaitu sebagai Presiden PPP, peguam dan bagi pihak Datin Blanche yang kini bertugas sebagai Duta Besar di Papua New Guinea kerana dakwaan berkenaan membabitkan penyelewengan wang parti dan mengaitkannya dengan firma guaman, Blanche dan Kayveas," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan di Balai Polis Daerah Putrajaya pada pukul 2.30 petang di sini hari ini.

sumber:utusanonline

Speaking inglish...cara umno heheheKuasai bahasa Inggeris, elak 'dijajah semula'

Rakyat Malaysia amat perlu menguasai bahasa Inggeris bagi membolehkan mereka memperoleh ilmu dengan lebih cepat dan memastikan negara ini tidak kembali dijajah, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu berkata rakyat negara ini tidak akan dapat menguasai sesuatu ilmu dengan cepat jika mereka tidak menguasai bahasa tersebut.

Kegagalan berbuat demikian akan membuka jalan kepada pihak yang lebih berilmu menguasai dan mempengaruhi mereka sama ada secara langsung atau sebaliknya.

"Bahasa Inggeris adalah bahasa bagi Zaman Pengetahuan ini. Negara yang tidak menguasai bahasa Inggeris bukan saja akan ketinggalan, malah menghadapi risiko dijajah, sama ada secara langsung atau tidak langsung.

sumber : malaysiakini

Ini adalah salah seorang bekas menteri umno yang pandai bercakap inglish....belajarlah daripada dia kah kah kah

Sejarah 1Malaysia tercipta hari ini....cuma 3 sahaja!!!Buat pertama kali dalam sejarah Malaysia, BN hanya berjaya luluskan Bajet 2010 dengan majoriti 3 undi sahaja. 

66 menyokong dan 63 undi MP Pakatan menolak usul Bajet 2010. Tahniah Najib....zamannya lebih teruk dari zaman Pak Lah memerintah.

Nampak sangat Bajet 2010 bukan Bajet Rakyat tapi Bajet poket sendiri.........

Isnin, Disember 14, 2009

Husam Bakal Anjur Rapat Umum Royalti Minyak...


HULU KELANG, 14 Dis - Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa berhasrat mengadakan rapat umum besar-besaran berhubung isu pemberian royalti minyak.

Katanya, rapat umum yang akan diadakan di Kelantan, Terengganu, Sabah, Sarawak dan Kuala Lumpur itu akan menjemput kehadiran Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.

“Satu daripada cadangan kita untuk mengadakan majlis rapat umum ceramah besar-besaran dengan penyertaan Pengasas Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah bersama dimulakan dengan Kelantan, Terengganu, Kota Kinabalu, Kuching dan Kuala Lumpur,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Pidato Rakyat bertajuk Antara Royalti dan Ehsan: Siapa Pengkhianat Bangsa, semalam.

Husam berkata, Kelantan berhak menerima royalti minyak yang disumbangkan kepada perindustrian petroleum Negara setelah menandatangani perjanjian pada 1975 selepas Akta Petroleum 1974 dibentangkan.

Katanya, mengikut seksyen 4 akta ini menyatakan bahawa segala hak keistimewaan dan khazanah petroleum yang diserahkan kerajaan negeri kepada Petronas akan menerima bayaran wang tunai.

“Dalam seksyen 4 menyatakan segala hak keistimewaan dan khazanah petroleum ini diserahkan oleh kerajaan negeri kepada Petronas dan Petronas mesti membayar wang tunai kepada kerajaan negeri yang berkenaan,” katanya.

Husam berkata, royalti yang diterima ini juga bukan sahaja untuk Kelantan tetapi juga boleh digunakan untuk membentuk satu model penggunaan wang kekayaan negara untuk kesejahteraan rakyat Malaysia.

Beliau turut mendesak bakal Ketua Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abu Kassim Mohamed lebih telus menangani isu rasuah.

“Kita minta pesuruhjaya SPRM yang baru ini lebih adil dalam cara dia menangani isu-isu dalam negara kita dan tidak membiarkan isu-isu yang terbengkalai,” katanya. - FANSURINA ABDULLAH

sumber: selangorkini

UMNO pengkhianat rakyat.......


Sebagai memintas program 'Umno Juara Rakyat' pada tahun depan, PAS pula menganjurkan 'Umno Pengkhianat Rakyat' bagi "membongkar segala pembohongan dan juga kezaliman" parti Melayu itu kepada orang Melayu dan umat Islam.

"Jentera penerangan (PAS) di semua peringkat diminta bersedia untuk menggerakkan kempen ini hingga ke peringkat akar umbi, khususnya di kubu-kubu kuat Umno bagi memastikan rakyat dapat melihat wajah sebenar Umno,' kata ketua penerangan PAS Idris Ahmad.

Program 'Umno Pengkhianat Rakyat', yang akan dilancarkan 9 Januari ini, akan dilengkapi dengan buku kecil yang mendedahkan tindakan Umno terhadap orang Islam dan Melayu di negara ini, katanya lagi.

Kenyataan Idris itu dipercayai sebagai reaksi usaha Umno untuk menganjurkan program 'Umno Juara Rakyat' pada Januari ini dalam usaha menggerakkan jentera parti itu di peringkat akar umbi bagi persiapan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Menurut Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin (kiri), keputusan menganjurkannya dibuat dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti itu, 4 Disember lalu.

Program raksasa itu, yang dilaporkan antara usaha mentransformasi Umno dalam memperkasakan masyarakat Melayu, akan dirasmikan presidennya Datuk Seri Najib Razak.

Muhyiddin dipetik berkata, serentak dengan pelancaran 'Umno Juara Rakyat', semua ahli Umno dminta menggerakkan kerja mereka bagi menghadapi persiapan pilihan raya umum ke-13.

Dengan nada seumpamanya, Idris juga menyeru semua ketua penerangan PAS supaya bekerja keras "untuk memastikan Umno dapat ditumbangkan di kubu-kubu kuat mereka" pada pilihan raya tersebut - yang dijangka lebih sengit daripada sebelumnya.

"PAS akan menggunakan segala kemudahan media dan saluran maklumat yang pelbagai bagi memperjelaskan fakta-fakta kezaliman yang selama ini disembunyikan oleh Umno," katanya.

"Umno yang selama ini selalu melaung-laungkan slogan 'Hidup Melayu' kini tersepit kerana semakin ramai orang Melayu hilang kepercayaan kepada Umno selepas beberapa siri kezaliman yang mereka lakukan."

sumber : malaysiakini

KPI 10 menteri gagal tapi cover line....


Kerajaan Barisan Nasional hari ini gagal membentangkan laporan Indeks Petunjuk Prestasi (KPI-Key Performance Index) apabila 10 menteri kabinet gagal menyerahkan laporan masing-masing.

Dengan itu, pembentangan laporan tersebut terpaksa ditunda sehingga akhir bulan Disember, sebulan terlewat dari sasaran sebagaimana di tetapkan Najib sendiri, penilaian dibuat setiap enam bulan sekali.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak berkata beliau akan berjumpa dengan menteri berkenaan dalam beberapa hari ini, bagi memastikan KPI yang dibentangkan setelah enam bulan beliau mengambil alih tampuk pemerintahan.

“Saya akan menemui beberapa menteri esok dan yang lain selepas Persidangan Iklim di Copenhagen. Semua (penilaian) pembentangan akan selesai akhir bulan ini,” katanya sebagaimana dilaporkan Bernama.

Najib berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat kali ketiga berkaitan persiapan akhir KPI.

Berikutan itu, akhbar-akhbar media perdana tidak melaporkan kegagalan tersebut sebaliknya memusingkan kepada soal pencapaian keseluruhan enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), yang ditonjolkan sebagai ‘mencapai tingkat puas hati’ Perdana Menteri.

Kaji semula ucapan 'Salam 1Malaysia' - ulama


KOTA BHARU, 14 Dis: Selepas Islam Hadhari tenggelam bersama Tun Abdullah Ahmad Badawi, kini rakyat digalakkan melakukan perbuatan bidaah (tidak menjadi amalan Nabi Muhammad saw) apabila dipaksa melafazkan ucapan 'Salam 1Malaysia’.

Ulama menjelaskan ucapan seperti itu merupakan satu perbuatan bidaah dan tidak ada dalam Islam.

Malah, kata mereka ucapan itu seperti mempersendakan Islam yang menganjur umatnya melafaz ucapan 'assalamu alaikum warahmatullahi wabarakaatuh'.

Sehubungan itu, ia perlu dikaji semula dan pandangan dari para ulama yang adil perlu diambil untuk menilainya.

Bekas Yang Dipertua Abim Kelantan, Mohamad Mustafa berkata, ucapan Salam 1Malaysia adalah salam nasionalisme yang berpangkal kepada tuntutan agama.

"Rasulullah saw tidak pernah mengajar 'Salam 1Madinah ketika baginda mula-mula menegakkan kerajaan Islam selepas diusirkan kafir Quraisy dari Mekah.

“Sekiranya mahu melaksanakan Islam dan bukan menjadi penghancur kepada amalan Islam berilah salam yang sempurna. Ini sesuatu yang cukup memalukan umat Islam di negara ini," katanya.

Ucapan Salam 1Malaysia kini seperti menjadi peraturan yang diwajibkan pembaca berita di media elektronik di negara ini. Ucapan itu dilafazkan ketika awal dan akhir membaca berita.

Bagaimanapun ramai ulama yang mencari makan dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak menegur perbuatan tersebut biar pun ia jelas bercanggah dengan Islam.

Begitu juga Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria membisu. Beliau sebelum ini dilihat lebih cepat mengkriitik dan mempersendakan pemimpin PAS.

Mohamad yang juga Adun Demit turut meluahkan rasa curiga terhadap slogan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' kerana dalam ajaran Islam mestilah Allah swt didahulukan dalam segala hal.

Katanya juga, tauhid amali tidak dilaksanakan kerajaan BN sejak menerajui negara ini pada 1957.

“Dari segi dasar pemerintahan negara, Islam tidak dimartabatkan sebab Allah swt tidak didahulukan, bahkan Islam kerana hak Allah swt tidak ditunaikan.

“Mereka telah mensyirikkan Allah SWT dengan menduakan sistem dalam melaksanakan undang-undang. Inilah yang dinamakan sebagai syirik nasional,” katanya di sini.

Beliau juga berkata, konsep 1Malaysia yang dilaungkan perdana menteri sekarang sekadar mengajak rakyat bersatu di atas dasar seperti diamalkan di United State America.

Sedangkan kata beliau penyatuan sebenar bagi umat Islam berdasarkan kepada tauhid.

HarakahDaily.Net/-

Kecoh peruntukan masjid, yang ini tapak masjid yang SUDAH digadai UMNO


Inilah gambaran projek Glomac Galeria di atas tapak Masjid Sri Hartamas


Kenyataan Media

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) kesal kerana pemimpin Umno turut terlibat dalam mengadaikan tanah Masjid di Sri Hartamas.

DPPWP menolak jawapan parlimen Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan bandar berhubung alasan pembatalan syarat status lama bagi Lot 48671 di Jalan 19/70A, Desa Sri Hartamas iaitu daripada tapak tanah ‘Masjid’ kepada “Perniagaan (Bangunan)’.

Alasan bahawa Desa Sri Hartamas akan menghadapi masalah kesesakan lalu lintas jika masjid dibuat diatas tanah itu tidak logik kerana pihak Kerajaan boleh mewujudkan tempat letak kereta bertingkat dibawah masjid sama seperti Projek Glomac Galeria setinggi 4 tingkat yang sedang dibuat diatas tanah itu sekarang bagi mengelakan masalah letak kereta dan lalu lintas.

Masalah Jalan 19/70A yang lebarnya hanya 50 kaki sahaja juga tidak masuk akal untuk dijadikan alasan kerana saiz itu sudah memadai bagi sebuah masjid berbanding dengan Galeria yang juga menjadi pusat aktiviti masyarakat termasuk beli belah yang sememangnya lebih sibuk dari aktiviti masjid.

Isu bahawa tapak itu berhampiran dengan bangunan-bangunan perniagaan sedia ada dan turut berhampiran dengan persimpangan Leburaya SPRINT juga bukan alasan kerana sudah banyak masjid yang didirikan berhampiran tempat sedemikian rupa antaranya Masjid di Seksyen 15 Subang Jaya yang berhadapan dengan Subang Parade dan Carefour serta Masjid Jamek Kuala Lumpur yang terletak ditengah-tengah bandaraya yang sibuk.

DPPWP berasa pelik. Bagaimana sebuah tapak Masjid boleh ditukar statusnya kepada tapak ‘Perniagaan (Bangunan)’ walhal sekeliling kawasan itu sudah mempunyai pusat perniagaan yang mencukupi dari keperluan.

DPPWP juga bertanya, apakah faedah yang diperolehi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan umat Islam dikawasan berkenaan bila tapak masjid itu dijadikan Galeria Perniagaan?

DPPWP juga mahu tahu adakah MAIWP telah menjual atau menyewakan tanah itu kepada Syarikat Leader Domain Sdn. Bhd dan Syarikat Glomac Resources Sdn. Bhd? Dan paling pelik, jika tanah itu milik MAIWP kenapa nama Projek itu ‘Glomac Galeria’ iaitu mengunakan nama syarikat yang memajukan projek itu?

Berdasarkan maklumat dari Ahli Parlimen Wangsa Maju, penukaran status tanah ini juga ada kaitan dengan Setiausaha Politik Perdana Menteri yang dikatakan turut campurtangan dalam mengarahkan penukaran status tanah itu.

Dan paling mengejutkan DPPWP, salah seorang Ahli Lembaga Pengarah syarikat induk Glomac iaitu, Glomac Berhad adalah Bendahari Badan Perhubungan Umno Selangor, Dato’ Fateh Iskandar Bin Tan Sri Dato’ Mohamed Mansor.

Pastinya rakyat akan tertanya-tanya, kenapa pemimpin Umno seperti Menteri Wilayah, Setiausaha Politik PM dan Bendahari Umno yang kononnya memperjuangkan kepentingan Melayu dan Institusi umat Islam sanggup mengadaikan tanah itu.

Jika YB Taiping bersuara tentang dana Masjid, mereka marah sampai tak cukup air liur, kini jelas terbongkar bahawa adanya satu pakatan haram dalam Umno untuk merampas tanah masjid di Sri Hartamas ini dan merekalah pengkhianat umat Islam dan kaum melayu sebenarnya.

DPPWP mengesa agar Pengarah MAIWP dan pihak-pihak berkaitan menjelaskan kepada rakyat punca sebenar perubahan tapak masjid dan mahu ianya dikekalkan atau digantikan dengan tanah lain kerana kita harus sedar tanah milik Umat Islam sama ada Melayu atau bukan Melayu semakin berkurangan di Wilayah Persekutuan.

Kita tidak mahu esok hari, Umat Islam di Wilayah Persekutuan sudah tidak ada tanah untuk dijadikan tempat beribadat apalagi untuk dikebumikan dek kerana kerakusan pemimpin UMNO dalam memperjudikan hak rakyat ini. DPPWP akan berbincang dengan beberapa pihak, dan kita akan lihat jika ada ruang bagi menghentikan projek Umno melalui tindakan undang-undang.

Herman Samsudeen
Timbalan Ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Isteri PM berdosa tak tutup aurat – Nakhaie Ahmad


KOTA BHARU, 14 Dis: Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Nakhaie Ahmad berkata, isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang tidak menutup aurat sebagai berdosa.

"Perbuatan seperti itu satu dosa," katanya merujuk kepada soalan seorang peserta pada satu wacana yang dianjurkan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri di Kelantan Trade Centre.

Penganjur bersama program itu Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya, Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan dan Perbadanan Menteri Besar.

Seorang peserta menanyakan apa hukum isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor tidak menutup aurat dijawab bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Nakhaie Ahmad sebagai berdosa.

Katanya, di akhirat kelak wanita yang tidak menutup aurat akan ditanyakan di hadapan Allah Taala mengapa tidak mematuhi suruhan agama.

Dewan konvensyen tempat wacana diadakan penuh sesak sehingga memaksa penganjur memasang dua skrin besar di luar dewan.

Orang ramai melimpah sehingga ke atas jalan raya.

Wacana itu yang panas sepanjang program berlangsung menampilkan tiga lagi anggota panel iaitu anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Mohd Amar Abdullah, bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Mohd Affendi Yusof.

Pensyarah kanan UKM, Prof Madya Dr Mohd Agus Yusof bertindak sebagai moderator. Hadir sama anggota Exco, Dr Mohamad Fadzli Hassan.

Nakhaie yang juga bekas Naib Presiden PAS memberitahu, beliau meninggalkan parti itu dan menyertai Umno kerana tidak ada program dakwah dalam PAS.

“Sebab itulah sepanjang berada bersama PAS saya gagal mengislamkan seorang pun bukan Islam.

“Sedangkan ketika menerajui Yadim saya berjaya mengislamkan kira-kira 7,000 bukan Islam di Sabah dan Sarawak,” katanya diikuti suara riuh rendah orang ramai.

Penjelasan Nakhaie dari awal sehingga akhir dipertikaikan hadirin sehingga ramai yang menyoraknya.

Kadang kala beliau kelihatan emosi kerana tidak tahan berdepan dengan penonton yang cuba mencemuhnya.

Mohd Afffendi pula tanpa menyembunyikan perasaan menjelaskan mahu hak Kelantan mendapatkan royalti minyak diberi perhatian kerajaan pusat.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, katanya apa pun istilah yang digunakan kerajaan pusat sama ada royalti atau ihsan ia perlu dinikmati rakyat negeri ini.

Kata beliau rakyat Kelantan tidak perlu didiskriminasi bagi mendapatkan hak mereka.

Sedangkan sebelum itu ketika menjawab soalan moderator katanya, royalti hanyalah istilah Inggeris yang digunakan, sehingga disorak orang ramai.

Malah katanya, perjanjian yang ditandatangani di antara Menteri Besar, Datuk Mohamad Nasir dan Petronas pada 1975 seperti tidak sah kerana ada perjanjian baru dibuat kerajaan Malaysia dengan Thailand pada 1990.

“Mengikut perjanjian tersebut cari gali minyak berlaku di kawasan JDA yang melibatkan Malaysia dan Thailand, di mana pembahagian dibuat 50 – 50.

“Jadi perjanjian lama pada 1975 sudah tidak terpakai kerana minyak dicari gali di kawasan JDA,” ujarnya.

Merungkai persoalan itu Mohd Amar menjelaskan kerajaan Thailand membahagikan royalti kepada Songkla memandangkan kedudukan JDA lebih dekat dengan wilayah itu.

Sedangkan katanya Malaysia tidak membahagikan royalti kepada Kelantan biar pun kawasan carigali dekat dengan negeri tersebut.

“Ini bermakna Thailand jauh lebih cerdik berbanding Malaysia kerana cuba menafikan hak royalti minyak,” katanya disambut gelak ketawa orang ramai.

Dr Asri pula tidak mahu ulama masuk campur dalam tuntutan royalti dibuat kerajaan Kelantan kerana silap percaturan ia boleh menghakiskan kepercayaan rakyat kepada golongan berkenaan.

“Saya kata kepada Perdana Menteri bagilah kepada Kelantan kerana itu hak mereka. Pemimpin kena bersikap adil kepada semua pihak seperti dituntut Islam,” katanya.

Ketika menjawab soalan Dr Agus, Mohd Amar berkata, halangan kerajaan pusat terhadap Kanun Jenayah Syariah diluluskan di Kelantan bukan bermakna hukum itu tidak mahu dilaksanakan.

“Samalah seperti lampu trafic light merah, kita berhenti sekejap. Berhenti pun enjin kereta kita masih hidup.

“Dan apabila lampu isyarat sudah bertukar menjadi hijau maka kita jalanlah,” katanya.

Mohd Affendi juga memuji tindakan kerajaan negeri menganjurkan wacana seumpama itu bagi memberi peluang kepada rakyat mendapatkan maklumat dua hala.

Oleh itu katanya, Pemuda Umno sedia menganjurkan program wacana pada masa akan datang dengan menjemput wakil dari PAS.

Mohd Amar pula berkata, beliau sedia hadir pada wacana anjuran Umno jika bersesuaian dengan tajuknya.

- Harakahdaily

Pekerja kontrak kerajaan akan dibuang...Rakyat diutamakan???


Kakitangan K'jaan Yang Akan Tamat Kontrak Kini Tertekan - CUEPACS

SHAH ALAM: Cuepacs sudah menerima aduan daripada kakitangan kontrak yang bakal ditamatkan perkhidmatan pada 31 Disember ini, antaranya Kementerian Pelajaran, Majlis Tindakan Pelancongan Negeri dan Jabatan Pertanian.

Presidennya, Omar Osman berkata Cuepacs menerima aduan hampir setiap hari berhubung kebimbangan kakitangan kontrak yang tidak disambung perkhidmatan itu dan kebanyakan mereka kini semakin tertekan dan terhimpit dengan keadaan tidak pasti berkenaan.

"Setakat ini sahaja, kami terima aduan daripada kira-kira 200 pekerja kontrak Majlis Tindakan Pelancongan Negeri atas alasan bajet tidak mencukupi, dan kami anggarkan jumlah itu akan meningkat.

"Cuepacs merayu supaya kerajaan mempertimbangkan semula rancangan untuk menamatkan perkhidmatan kakitangan terbabit demi masa depan mereka," kata beliau kepada pemberita selepas menutup Kursus Bola Tampar Peringkat Negeri Selangor di sini semalam.

Omar berkata kebanyakan pekerja kontrak terlibat merangkumi golongan muda berusia antara 25 hingga 30 tahun dan sudah berumah tangga. "Pekerja kontrak yang dilantik melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), tidak menghadapi masalah kontrak mereka dilanjutkan," katanya yang menambah terdapat kira-kira 60,000 kakitangan awam kontrak di negara ini.

Sementara itu, Omar meminta kerajaan menangguhkan tarikh peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) bulan ini sebab mendapati ramai tidak lulus peperiksaan tersebut.

"Kalau boleh, kami minta kerajaan menilai semula pelaksanaan PTK ini," katanya. - BERNAMA

Orang kito