Kawan-kawan dan sahabat handai....

Jumaat, Oktober 02, 2009

Orang yang hina janggut nabi, hina hudud bicara soal hukum Allah

Dr Mahathir berbicara pasal Hukum Allah...

HUKUM ALLAH
Oleh Dr. Mahathir Mohamad

1. Apabila sesuatu dilakukan dengan nama Islam, ramai yang cepat berkata ia adalah hukum Allah yang perlu kita lakukan. Kita jarang bertanya samada sesuatu itu benar-benar hukum Allah.

2. Saya tertarik dengan rencana bekas mufti Perlis (baca disini) berkenaan dengan kononnya Islam melarang gosok gigi di bulan puasa. Kononnya mulut yang bau busuk kerana berpuasa sebenarnya harum seperti bau kasturi. Ini diulangi berkali-kali dalam televisyen.

3. Benarkah pendapat ini adalah hukum Allah?

4. Sebenarnya hukum ini tidak terdapat dalam Al-Quran. Mungkin ada hadith yang menyarankan bahawa ini adalah ajaran Islam (yang diwajibkan). Tetapi kita tahu banyak hadith yang diterima oleh sesetengah daripada orang Islam adalah lemah atau bukan hadith yang sebenarnya.

5. Sebab itu kita dapati banyak perbezaan daripada segi kepercayaan dan amalan oleh orang Islam di negara-negara Islam. Ada negara Islam di mana purdah atau hijab diwajibkan walaupun oleh perempuan yang sudah tua. Al-Quran tidak mewajibkan wanita tutup muka dan tangan. Bolehkah kita kata amalan pakaian purdah ini adalah hukum Allah?

6. Larangan bagi wanita bersekolah untuk menuntut ilmu juga tidak terdapat dalam Al-Quran atau hadith sahih.

7. Membunuh wanita kerana memalukan keluarga juga tidak ada. Tetapi di beberapa buah negara Islam dilapor berkenaan dengan wanita dibunuh oleh bapa atau abangnya kerana perbuatan tertentu. Islamkah ini? Hukum Allah kah ini?

8. Dalam melaksanakan hukum Islam, Al-Quran menyebut tentang hukuman yang setimpal. Demikian mata dibalas dengan mata, telinga dengan telinga dan seterusnya jiwa dengan jiwa. Dalam pada itu Al-Quran menyebut sesiapa yang melepaskan hak membalasnya, maka itu menjadi penebus dosanya.

9. Sesungguhnya Allah s.w.t. menyukai orang yang bertimbangrasa dalam mengena atau melaksana hukum. Yang diutamakan dalam Al-Quran ialah apabila menghukum, hukumlah dengan adil. Terdapat 43 ayat yang menyebut tentang pentingnya hukuman yang adil. Beberapa ayat lagi menegah perbuatan yang zalim.

10. Seperti yang kita semua maklum, alim ulama memahami dan membuat tafsiran berpandu kepada isi kandungan Al-Quran dan hadith dan kitab tulisan ulama silam. Oleh kerana alim ulama bukan rasul kefahaman dan tafsiran mereka tidaklah selalunya sama antara satu dengan yang lain. Demikianlah kelainan antara pendapat dan kefahaman mereka sehingga berlaku perpecahan dan permusuhan dikalangan orang Islam dan rusuhan serta bunuh-membunuh antara mereka.

11. Soalnya apakah mungkin semua alim ulama benar-benar berpegang kepada hukum Allah apabila memberi pendapat atau membuat fatwa? Jika ya, kenapakah ajaran mereka tidak sama dan begitu bertentangan antara sesama mereka?

12. Atau apakah ada diantara mereka yang secara sengaja atau tidak sengaja, telah membuat tafsiran yang salah berkenaan apa yang dikatakan hukum-hukum Allah. Kerap ternampak mereka seolah-olah tidak puas hati dengan kesederhanaan dan kelonggaran yang terdapat dalam Islam.

13. Oleh kerana ada kemungkinan salah tafsiran berlaku janganlah kita terlalu cepat berkata bahawa hukum yang ditentukan oleh alim ulama adalah hukum Allah dan dengan itu kita tidak boleh mempersoalkannya dan kita akan berdosa jika kita abaikannya.

14. Oleh itu sebelum menghukum atau menjalankan hukuman tidak bolehkah kita bertanya dahulu adilkah hukuman yang dikenakan? Dan benarkah hukuman yang dikenakan adalah hukum Allah?

15. Kita juga harus diberitahu dari mana puncanya hukuman yang dijatuhkan, sebelum kita terima hukuman berkenaan adalah hukum Allah.

16. Dan janganlah kita lupa bahawa Allah suka kepada mereka yang bertimbangrasa dan tidak keterlaluan dalam melaksanakan hukum.

17. Juga harus kita jaga kebaikan nama Islam dan tidak melakukan sesuatu yang akan mencemarkannya.

18. Kita disuruh berdakwah dan mengembangkan agama Islam. Kita sendiri berbahagia kerana menganut agama Islam disebabkan pedagang Islam dari negara Arab dan India telah menunjuk kebaikan dan keadilan dalam Islam. Jika kita melakukan sesuatu yang sebenarnya bukan dari ajaran Islam dan ini menyebabkan orang lain menjauhkan diri dari Islam, apakah kita mematuhi tugas berdakwah yang diwajibkan keatas kita semua?

Wallahua'alam.

RM 45,786 wang rakyat diguna untuk 'puji' Rosmah?


KUALA LUMPUR, 15 April (Hrkh) - Demi memuji dan 'memuja' isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Kerajaan Negeri Sembilan didakwa membelanja sejumlah RM45,786.00 membeli iklan di sebuah akhbar arus perdana.

Iklan satu muka itu telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Sembilan untuk 'memuja' Rosmah yang sudi melawat daerah Rembau.

Ketika ramai pihak sedang memberikan tumpuan ke Bukit Selambau, Batang Ai dan Bukit Gantang pada 7 April lalu, Rsomah telah melawat Pusat Anak Permata Negara di Chembong, Rembau.

Menurut sumber akhbar itu harga iklan untuk memuja Rosmah itu sahaja sudah berharga RM45,786.00

Demikian didedahkan Ahli Majlis Tertinggi KeADILan Badrul Hisham dalam blognya yang mengecam Kerajaan Negeri Sembilan kerana membazirkan sebegitu besar jumlah wang rakyat hanya untuk memuja dan mengambil hati isteri seorang Perdana Menteri .

"....bagaimana dengan iklan di akhbar lain?

"Itu tidak termasuk berapa perbelanjaan banner sambutan, bendera (termasuk kos pemasangan) dan lain persiapan yang dibazirkan," katanya yang juga dikenali sebagai 'Chegubard'.

Sementara itu beliau juga turut menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Sembilan di bawah Menteri Besar yang sama pernah dilaporkan dalam Laporan Audit Negara bahawa pernah melakukan penyelewengan dengan menggunakan wang untuk rakyat miskin dan peruntukan lain untuk mengubah suai dapur rumahnya dan membuat 'banner' ucapan dan sambutan. - azm/mks._
-harakahdaily.net

Program Pakatan Rakyat di Bagan Pinang esok...JADUAL PROGRAM HARI PENAMAAN CALON PILIHAN RAYA KECIL N31 BAGAN PINANG

Berikut adalah jadual program bagi hari penamaan calon PRK N31 Bagan Pinang.

Tarikh: 3hb. Oktober 2009 (Sabtu)

7.15 am:
Berkumpul di tapak berhampiran Sek. Men. Dato’ Abdul Samad, Batu 2 Port Dickson

7.30 am:
Solat & doa Hajat di tapak berhampiran Sek. Men. Dato’ Abdul Samad, Batu 2 Port Dickson

7.45 am:
Perarakan bermula ke Pusat Penamaan Calon di Dewan Majlis Daerah Port Dickson

8.00 am:
Perarakan dijangka tiba di Majlis Daerah Port Dickson


Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Setiausaha Kerja Pejabat Negeri Sembilan, Sdr. Mustafa Kamal di suk.negerisembilan@keadilanrakyat.org atau telefon 06-7677278/279.

Diharap pihak saudara/saudari dapat hadir untuk meliputi program ini.

Sekian, terima kasih.

Setiausaha Majlis Pimpinan Negeri
Parti Keadilan Rakyat Negeri Sembilan

Gempa bumi kuat di Kepulauan Tonga
KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi kuat berskala 6.4 Richter melanda Wilayah Kepulauan Tonga pada kira-kira 9.08 pagi ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), gempa bumi yang berpusat di latitud 15.82 selatan dan longitud 174.8 barat itu terletak kira-kira 7,021km dari barat Davao, Filipina dan 7,717km dari barat Tawau, Sabah.

Keadaan itu tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia, kata jabatan itu yang akan memantau perkembangan itu.BERNAMA

berita anti klimaks...


Inkues Teoh: Pemilik DNA sudah meninggal dunia

Inkues kematian Teoh Beng Hock diberitahu hari ini bahawa DNA yang dikesan pada blazer dan talipinggang Teoh adalah milik Gopala Muniam.

DNA tersebut dikenalpasti oleh ahli kimia, Dr Dr Seah Lay Hong milik Gopala yang telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya.

Dr Seah yang dipanggil semula memberi keterangan dalam inkues tersebut berkata pemindahan DNA itu mungkin berlaku ketika bedahsiasat ke atas Teoh dilakukan di Hospital Klang dalam keadaan yang sesak.

Gopala mati dalam satu kemalangan jalan raya dan DNAnya ditemui pada blazer Teoh.

Ia dikenalpasti selepas Dr Seah melakukan siasatan kali ketiga kerana dua siasatan sebelum itu, gagal mengenal pasti pemilik DNA berkenaan pada talipinggang dan blazer tersebut.

Dalam siasatannya itu, Dr Seah menganalisa profail DNA 157 individu sebagai perbandingan, dan mereka terdiri daripada 14 pegawai dari Jabatan Patologi Forensik di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Kuala Lumpur.

Turut diuji ialah 49 pegawai polis, 81 pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dua pekerja pencuci, lapan kakitangan penyelenggaran dan seorang anggota keselamatan, serta tiga saksi.

Dua siasatan pertama gagal mengesan pemilik DNA dan dia ditanda sebagai 'Lelaki 1'.

Pengakuan Bekas Tentera : Mengundi Bagi Pihak BN

Pengakuan ini dibuat oleh Kepten Mejer (B) ABu Bin Kassim dihadapan Suruhanjaya SPR. Berikut adalah sedutan pertemuan kami dengan SPR.

Pada hari isnin 28hb September 2009 pimpinan PAS yang diketui oleh YB. Dato Abdul Halim Bin Abd Rahman telah berjumpa dengan SPR. Wakil PAS adalah YB. Salahuddin Ayub, Sdr. Kamaruzaman, YB Firdaus, saya sendiri Suhaizan Kayat dan ramai lagi. Pihak SPR pula dibarisi oleh Pengerusinya Tan Sri Abd Aziz Bin Mohd Yusof, Timbalan Pengerusi Dato Wan Ahmad Wan Omar dan lain-lain lagi. Berikut adalah sedutan ucapan saya dalam pertemuan tersebut.

Suhaizan Kaiat : Selepas Komanden menerima Karung Khas SPR yang di dalamnya terdapat Sampul-sampul Keutamaan dan selepas Proses Penyerahan pada hari pertama bagi menunggu Proses Penyerahan untuk hari yang kedua Karung Khas SPR akan disimpan dalam Gurd Post tentera atau lokup polis atau bilik kebal SPR. Pihak EPP(Ejen Pengundian Pos) tidak dibenarkan berkawal kerana kedua-duanya adalah kawasan larangan untuk orang awam. Keadaan ini mencurigakan. Terdedah kepada sabotaj daripada pihak-pihak tertentu. Kes Al-Maunah dan suspek lari daripada lokup di Kota Tinggi tahun 2008 merupakan bukti-bukti yang balai polis dan Kem Tentera tiada jaminan Karung Khas SPR selamat.

Dato’ Wan Ahmad Wan Omar : Jadi tuan tidak percaya dengan tentera dan polis lah?

Suhaizan Bin Kaiat : Maaf Pengerusi saya minta bekas anggota tentera Pak Abu Kassim berpangkat Kapten Mejer(B) yang turut sama datang hari ini beritahu kita bagaimana beliau handle Karung Khas SPR semasa bertugas.

Pak Abu Kassim : Maaf tuan. Saya ni bekas anggota tentera. Terlibat dalam pentadbiran. Sayalah yang pangkah dacing pada kertas-kertas undi tu. Saya pangkah BN. Banyak tuan.

Tan Sri Abd Aziz : Kenapa tak pangkah bulan ?

Pak Abu Kassim : Saya pangkahkan bulan juga tapi saya rosakan borang 2. Saya takut masa tu tuan sebab pegawai saya duduk belakang saya. Saya patuh ajalah arahan dia.

Tan Sri Abd Aziz : Bila tu Pak Abu?

Pak Abu Kassim : Masa saya bertugas sebelum tahun 2000.

Tan Sri Abd Aziz : Itu cerita lama. Sekarang era saya tak akan berlaku lagi.

Suhaizan Kaiat : Lama memang lama. Tapi sistem tetap sama tuan.

Tan Sri Abd Aziz : Sekarang tidak akan berlaku lagi.

Suhaizan Bin Kaiat : Saya minta EPP(Ejen Pengundian Pos) dibenarkan mengawal 24jam tuan.

Dato Wan Omar : Perkara tersebut tidak ada dalam undang-undang. Nanti SPR kena pertisen pulak. Kawalan ini telah dibuat oleh pihak tentera dan polis. Mengapa kita curiga?

Pak Abu Kassim : Maaf tuan. Masa saya jaga kawalan selepas saya berhenti tentera. Tahun 2000. Masa Roslan Kassim lawan Sothinathan. Tan Sri Isa Samad mahu masuk dalam kawasan Majlis Daerah PD. Saya yang halang tuan.

Dato’ Wan Omar : Saya pun tak pasti Pak Abu ni. Saya banyak terima aduan macam ni. Saya pun tak pasti. Pak Abu begitu lancar sekali. Tan Sri Isa masuk tu tak de bukti. Lagi pun pihak lagi satu(UMNO) pun tidak ada disini untuk mempertahankannya.

YB. Dr Maria : Bukan kita tidak percaya dengan polis dan tentera Tan Sri Pengerusi tetapi kejadian-kejadian yang telah berlaku sebelum ini telah membuktikan bahawa manipulasi tersebut berlaku. Kita kena kawal semua ini Tan Sri.

Pertemuan ini bermula jam 11.30 pagi dan berakhir jam 2 ptg. Banyak perkara yang dibincangkan. Tetapi tiada suatu pun komitmen SPR untuk berubah dalam pilihanraya Bagan Pinang ini. SPR nampak baik aja. Tetapi sebenarnya SPR menyimpan pekung yang sangat besar dalam pengurusan UNDI POS.


Suhaizan Bin Kayat
Pengerusi J/K Khas Undi POS
Dewan Pemuda PAS Pusat.

Cikgu Bard mendedahkan salahguna kuasa penyelewengan dan rasuah Isa Samad dan pemimpin UMNO negeri sembilan

BONGKAR DAN BONGKAR......

UNDI BULAN UNDI PAS....INSYA'ALLAH SELAMAT

Khamis, Oktober 01, 2009

Amaran dan waspada di bagan pinang sabtu ini...

Ikan paus muncul di Port Dickson

Sekumpulan ikan paus dilihat oleh penduduk berhampiran pantai Port Dickson, lapor dua akhbar berbahasa Cina - Nanyang Siang Pau dan Sin Chew Daily.

Kehadiran ikan-ikan tersebut dipercayai yang pertama di situ yang mungkin ada kaitan dengan gempa bumi yang melanda Sumatera dan kawasan Pasifik Selatan.

Seorang saksi - yang dikenali sebagai Zamli - dipetik berkata beliau ternampak ikan paus itu ketika minum teh di gerai makan di tepi pantai itu.

Katanya, kumpulan ikan itu kelihatan berada kira-kira 1.5km dari pantai.

"Pada mulanya saya menyangka ianya hanya ikan-ikan besar, tetapi bila diamati, saya perasaannya ianya ikan paus," katanya.

Menurutnya, terdapat lebih 10 ikan paus dalam kumpulan tersebut.

"Mereka kelihatan seperti mengejar satu sama lain," katanya kepada Sin Chew, sambil menambah ini adalah kali pertama ikan paus dilihat di Port Dickson.

Manakala penduduk lain pula memberitahu Nanyang bahawa selain ikan paus, mereka juga ternampak ikan lumba-lumba dekat pantai.

Nelayan Su Ya Wah yang ketua kampung Kuala Lukut, berkata kehadiran itu ikan paus itu adalah sesuatu yang amat ganjil.

Sumber:Malaysiakini

Kalau kita masih ingat tsunami yang melanda negara yang mengorbankan nyawa rakyat, tanda-tanda seperti ini muncul dan diharap penyokong pakatan dan kedua-dua parti bertanding berada di dalam keadaan berjaga-jaga selalu...semoga kita dilindungi dengan mara bahaya....aminLagi fakta gempa bumi...

Gempa bumi susulan dijangka untuk beberapa hari

KUALA LUMPUR 1 Okt — Gegaran susulan dijangka akan berterusan untuk beberapa hari ekoran gempa bumi berskala 7.6 Richter yang berlaku di Padang, Sumatera barat, semalam.

Orang ramai dinasihatkan agar tidak bimbang kerana kekuatan gempa bumi susulan yang berlaku hari ini dan pada beberapa hari akan datang dijangkakan semakin lemah, menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM).

JMM berkata sejak semalam, lapan gegaran susulan direkodkan berskala 4.5 hingga 6.8 Richter.

Satu daripadanya sekuat 6.8 skala Richter turut dirasai di Semenanjung pada pukul 9.53 pagi hari ini iaitu di Selangor, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

“JMM akan sentiasa memantau dan akan memaklumkan sebarang perkembangan kejadian gempa bumi kuat yang berlaku serta mengeluarkan amaran sekiranya berlaku ancaman tsunami kepada Malaysia,” katanya.

JMM berkata gempa bumi yang menyebabkan ramai terkorban dan kemusnahan yang teruk di Padang telah menyebabkan tsunami kecil setinggi 0.27m sekitar Padang dan tidak mengancam Malaysia.

Ramai lari keluar dari bangunan tinggi di beberapa tempat di pantai barat Semenanjung apabila gegaran turut dirasai petang semalam.

— BERNAMA

Kempen sempena N31 PRK Bagan Pinang...UNDI PAS UNDI BULAN TOLAK BN BUANG DACING....PAS UNTUK SEMUA!!!TAKBIR

JOM PAKAT UNDI BULAN........

Pulak dah...ngok betul lah!!!


Wan Ahmad Wan Omar menunjukkan sampul surat untuk undi pos selepas memberi taklimat kepada
Pegawai Pengurus, Penolong Pegawai Pengurus dan petugas SPR di Port Dickson, semalam


--------------------------------------------------------------------------------

PORT DICKSON 30 Sept. – Mana-mana parti yang tidak bertanding pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang dilarang mengibarkan bendera, logo dan gambar pemimpin mereka sepanjang kempen.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bertindak tegas terhadap mana-mana parti yang berbuat demikian.
Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, kebenaran hanya diberikan kepada parti yang bertanding memasang bahan kempen seperti gambar calon, logo parti dan pemimpin mereka.

“Kita mahu parti yang tidak bertanding, janganlah menyusahkan SPR dan pihak keselamatan.
“Jangan cuba melanggar undang-undang kerana parti yang tidak bertanding ini tidak membayar deposit bahan kempen serta pilihan raya. Jadi mengapa mereka hendak menumpang,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas memberi taklimat kepada pegawai pengurus, penolong pegawai pengurus dan petugas SPR di sini hari ini.


Selagi boleh diubah akan diubah...tak tahulah lepas apa lagi??? macam ni lah kalau orang-orang bongok kalau pegang kuasa...

MB Mat Hassan tergugat???*** Seburuk-buruk DS Mohamad Hasan, beliau BELUM lagi terpalit dengan SKANDAL RASUAH....
***Sebaik-baik TS Isa Samad, beliau SUDAH terpalit dengan SKANDAL RASUAH...

Khusus Buat : Penyokong TS Isa Samad (yang sedang ghairah berkempen untuk mengangkat beliau sebagai MB Negeri Sembilan)....

Gempa bumi: Sumatera bergegar lagi pagi tadi...


JAKARTA 1 Okt. – Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) melaporkan satu lagi gempa bumi kuat menggegarkan Sumatera, barat Indonesia.

Gempa bumi berukuran 6.9 pada skala Richter itu berlaku pada 8.52 pagi ini (9.52 pagi waktu Malaysia), kira-kira 280 kilometer dari pusat gempa bumi semalam.

Belum ada laporan mengenai kerosakan akibat gempa bumi terbaru itu. – AP

Johor Bahru turut rasai gegaran gempa

JOHOR BAHRU 1 Okt. - Orang ramai yang bertugas di beberapa bangunan tinggi di sekitar bandar raya ini bergegas turun menyelamatkan diri apabila gegaran turut dirasai akibat gempa bumi kuat di Sumatera, barat Indonesia pagi ini.

Gempa bumi berukuran 6.9 pada skala Richter itu berlaku pada 8.52 pagi ini (9.52 pagi waktu Malaysia).

Jabatan Bomba dan Penyelamat Larkin mengesahkan menerima lebih 15 laporan mengenai kawasan yang turut terjejas akibat gempa bumi itu sejak pukul 9.57 pagi.

Antara kawasan yang mengalami gegaran di sini termasuk Hotel Selesa, Wisma Landmark, Menara Public, Komtar, Menara Ansar, Bangunan KUmpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Plaza Pelangi dan Jalan Abdullah Tahir di sini.

Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan. - Utusan

Samoa dan Tonga ranap akibat Tsunami...
Tsunami di Samoa, 113 maut
PAGO PAGO, American Samoa 30 Sept. – Sekurang-kurangnya 113 orang terkorban apabila satu gempa bumi kuat berlaku di Lautan Pasifik mencetuskan tsunami yang melanda kepulauan Samoa dan Tonga awal pagi ini.

Ombak setinggi 4.5 hingga 6 meter itu menyebabkan banyak kampung di kepulauan tersebut musnah atau ditenggelami air dan ramai pekerja hilang di sebuah taman negara di American Samoa.

Kenderaan dan mangsa dihanyutkan oleh ombak deras, manakala penduduk yang sempat melarikan diri ke kawasan tinggi masih berlindung di sana beberapa jam selepas gegaran berlaku awal hari ini.

Gempa berukuran 8.0 hingga 8.3 pada skala Richter itu berlaku pada kira-kira pukul 6.48 pagi waktu tempatan (pukul 1.48 pagi ini waktu Malaysia) kira-kira 32 kilometer di bawah dasar laut, 190 kilometer dari American Samoa, sebuah tanah jajahan Amerika Syarikat (AS) yang mempunyai penduduk seramai 65,000 orang.

Gempa itu telah menyebabkan bekalan elektrik dan sistem komunikasi terputus, menyukarkan pegawai untuk memastikan tahap kerosakan dan kemalangan jiwa.

Polis melaporkan sekurang-kurangnya 63 orang terkorban di Samoa, manakala 19 disahkan maut di American Samoa, tetapi pihak berkuasa memberi amaran angka kematian dijangka meningkat melebihi 100 orang. Mangsa yang maut termasuk pelancong asing.

Pegawai di Tonga turut melaporkan enam orang maut dan empat lagi hilang di negara itu.

“Saya tidak fikir sesiapa akan terlepas daripada menerima akibat bencana ini,” kata pemangku Gabenor American Samoa, Faoa A. Sunia.

Ahli meteorologi di Perkhidmatan Kaji Cuaca Kebangsaaan di American Samoa, Mase Akapo berkata, sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh di empat kampung di pulau utama, Tutuila, manakala sekurang-kurangnya 50 lagi dilaporkan cedera.

Di Samoa, sebuah negara merdeka dengan 179,000 penduduk, wartawan Associated Press (AP) melihat kira-kira 20 mayat ditempatkan di sebuah hospital di pekan Lalomanu di pantai selatan pulau utama, Upolu.

Kawasan pantai sekitar yang menjadi tumpuan pelancong musnah dan sekurang-kurangnya tiga kampung turut ranap.

Sunia mengisytiharkan keadaan darurat di American Samoa, dengan menggambarkan ‘kerosakan besar dan meluas melibatkan bangunan-bangunan persendirian, awam dan komersial di kawasan pantai, selain kematian dan kecederaan’.

Gabenor Togiola Tulafono yang berada di Honolulu untuk menghadiri satu persidangan memberitahu wartawan, lebih banyak mangsa mungkin ditemui apabila penyelamat memasuki kawasan yang terputus hubungan dengan jalan darat. – AP

Antara F1 Pakatan dan F1 BN...

F1 PAKATAN RAKYAT


F1 UMNO/BN
N
Bagan Pinang: Ahli DAP seluruh negara akan bantu PAS
Harakahdaily

TELUK KEMANG, 1 Okt: Semua petugas DAP akan bertumpu kepada Pusat Penyelaras DAP yang dilancarkan di Batu 9 Jalan Teluk Kemang di sini kelmarin.

Pengerusi DAP negeri Terengganu, Ng Chai Hing berkata pusat tersebut akan menjadi penyelarasan semua gerakerja kempen DAP bersama Pakatan Rakyat.

"Ia akan jadi pusat penyelaras bagi pilihanraya kecil bagan Pinang,

"Ahli DAP seluruh negara akan bertumpu ke kawasan ini,�katanya ketika dipetik sebuah laman online selepas majlis pelancaran pusat tersebut.

Menurutnya, PRK Bagan Pinang merupakan satu pilihan raya yang sengit yang memerlukan semua petugas Pakatan Rakyat bekerja keras untuk mencapai kemenangan.

Katanya, DAP Terengganu akan menurunkan 10 orang petugas yang akan membantu kempen pilihanraya tesebut selepas penamaan calon.

Menurutnya jentera DAP telah turun padang menemui pengundi bersama-sama jentera Pakatan Rakyat dari PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Selepas kematian bekas wakil rakyat (BN) aktiviti untuk menggerakkan jentera telah dilakukan termasuk aktiviti turun padang dilakukan bersama PAS dan Keadilan.

"Kita berharap ia akan mendatangkan hasil yang baik untuk memenangi pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang,"ujarnya. - mks._

Bezanya di sini dan di sinun dan jasa isa pendek

Ahli Dewan Undangan Negeri Port Dickson, M.Ravi berkata Bagan Pinang yang merupakan kubu kuat BN juga merupakan kubu jenayah dan rasuah.

Menurutnya, Isa Samad adalah antara pemimpin UMNO yang telah menjual tepi laut (pantai) dengan geran kekal dan telah menjahanamkan satu Port Dickson.

”Tuan-tuan boleh nampak keliling Port Dickson hingga Pasir Panjang, semua tepi laut (pantai) dia telah jual, sekiranya dia bertanding, dan menang, yang tinggal sekarang di Tanjung Agas pun dia akan jual,”jelasnya.

Sehubungan itu, Ahli Majlis Pemimpin Tertinggi (AMPT) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Badrul Hisham Saharin berkata hanya di Port Dickson sahaja pantai yang telah ada geran.

Katanya, kerajaan UMNO yang ada telah meluluskan pemberian pantai ini kepada seorang bekas Exco negeri Sembilan, yang duduk dan meluluskan pemberian tanah itu dalam mesyuarat berkenaan.

buletin online

Rabu, September 30, 2009

Pengumuman Calon PAS di PRK Bagan PinangPesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar dipilih sebagai calon PAS di PRK Bagan Pinang.

BN kucar-kacir....Che Det keciwa...


Dr M tidak akan berkempen di Bagan Pinang

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak akan berkempen untuk calon Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

"Beliau adalah calon parti, saya sokong. Pendapat peribadi saya tidak perlu diambil kira," katanya apabila ditanya sama ada beliau kecewa dengan pencalonan bekas menteri besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Abdul Samad sebagai calon BN, lapor Bernama.

Semalam, Isa, 59, diumumkan sebagai calon BN bagi kerusi DUN Bagan Pinang.

Apabila ditanya adakah ia akan menjejaskan peluang BN untuk memenangi pilihan raya kecil kali ini, katanya, "Saya rasa kita ada peluang baik. Kita akan menang."

Bagaimanapun, apabila ditanya tentang majoriti, beliau berkata: "Saya tidak tahu. Mungkin boleh. Saya agak."

BN memenangi kerusi DUN Bagan Pinang dengan majoriti 2,333 undi dalam pilihan raya lalu. Bagaimanapun ia kosong selepas kematian penyandangnya, Azman Mohammad
Noor.

Pengumuman berhubung pencalonan Isa dibuat Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di bilik operasi BN di Port Dickson, Negeri Sembilan semalam.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu pada Sabtu ini dengan pengundian pada 11 Oktober.

Memang budaya dan darah daging umno...diakui sendiri

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Umno harus pilih calon yang bersih daripada gejala politik wang dan rasuah untuk pilihan raya kecil Bagan Pinang.

Jika Umno mengetengahkan calon yang tidak bersih, beliau berkata parti itu mungkin menang di Bagan Pinang tetapi akan kalah di tempat lain.

Dr Mahathir turut khuatir jika ini diteruskan, parti itu akan kalah teruk pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Bila rasuah dah jadi darah daging umno...halalkan yang haram


KUALA LUMPUR, 27 Sept: Ketika Pulau Pinang diiktiraf kerana usahanya memerangi rasuah oleh Transparency International (TI), Malaysia terus merudum dalam Indeks Persepsi Rasuah apabila berada pada kedudukan ke 47 pada tahun 2008 berbanding tangga ke 43 pada tahun 2007.

Malah, kedudukan Malaysia lebih buruk dari Israel yang dilabel sebagai entiti haram pengganas dan negara yang dianggap kurang membangun seperti Botswana dan Bhutan. Israel berada pada kedudukan ke-33, Botswana ke-36 manakala Bhutan berada pada kedudukan ke-45.

Paling mendukacitakan ialah apabila indeks yang dikeluarkan oleh TI itu menunjukkan negara-negara umat Islam tidak mengamalkan ajaran Islam yang memerangi rasuah.

Negara-negara seperti Somalia, Iraq, Afghanistan dan Sudan berada di tangga paling bawah. Somalia berada di kedudukan tercorot iaitu ke-180, Iraq ke-178, Afghanistan ke-176 dan Sudan ke-173.

Negara yang berada di tempat teratas ialah Denmark diikuti oleh New Zealand, Sweden dan Singapura.

Di Malaysia, negara menanggung kerugian sebesar RM10 billion setahun akibat rasuah - iaitu jumlah yang mencukupi untuk membina lebih dari 15000 kos rendah jika diambilkira permohonan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) kepada kerajaan untuk menaikkan harga rumah kos rendah kepada RM60,000.

Dalam laporannya, TI membangkitkan amalan keluar masuk yang berterusan di antara bidang politik dan perniagaan di mana pihak tertentu bertukar-tukar tempat dari kedudukan sebagai ahli politik kepada ahli perniagaan atau dari ahli perniagaan kepada ahli politik dan terus keluar masuk di antara kedua-dua bidang itu.

Keadaan itu, menurut TI, mengakibatkan pengaruh yang negatif kepada konsep "check and balance" (semak dan imbang)

Laporan tersebut juga menyatakan bahawa hubungan serba kompleks antara politik, sektor awam dan sektor swasta itu mungkin mengakibatkan rasuah berlaku dengan bebas tanpa sebarang hukuman.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Paul Low berkata, usaha mencegah rasuah di negara ini tidak ubah seperti melepas batuk di tangga sahaja jika tidak dilaksanakan tindakan drastik untuk memisahkan hubungan selesa antara kerajaan, perniagaan dan politik.

Low berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula tidak memperlihatkan hasil yang diinginkan dan orang ramai menganggap suruhanjaya itu mengamalkan penyiasatan dan pendakwaan secara berpilih-pilih.

Satu-satunya sisi yang positif dari laporan tersebut mengenai Malaysia ialah pengiktirafan yang diberikan kepada kerajaan Pulau Pinang dalam memerangi rasuah.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyatakan pihaknya menerima pujian itu dengan rendah hati.

Beliau juga mengumumkan bahawa Pulau Pinang berjaya mengurangkan RM36 juta atau 12 peratus perbelanjaan operasi hasil dari usaha memerangi rasuah itu.

1Malaysia.Pencapaian diutamakan...hampeh


Pesawat Air Asia, AK5052 dari Pulau Pinang ke Hong Kong jam 6 pagi 28 September lalu terpaksa ditunda kerana ketiadaan pegawai Immigresen yang bertugas dipintu keluar ke balai perlepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Kesemua 99 orang penumpang dan 6 orang anak kapal tersebut tidak berjaya menaiki pesawat tepat pada masanya. Ini memaksa pesawat penerbangan terus ke Hong Kong itu ditunda sehingga jam 6.31pagi.

Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang yang beroperasi 24 jam sehari. Tetapi, pegawai Immigresen mula membuka kaunter pada pukul 5.45 pagi, iaitu 15 minit sebelum pesawat tersebut dijadualkan berlepas.

Suasana menjadi bertambah kelam-kabut apabila penumpang untuk pesawat seterusnya, Cathay Pasific juga turut sama beratur di Immigresen. Ini menyebabkan, kira-kira 200 orang penumpang dan anak kapal beratur panjang untuk menaiki pesawat masing-masing.

Kejadian ini telah menimbulkan perasaan marah dan tidak puas hati dikalangan penumpang. Malah ada beberapa penumpang warganegara asing menjerit-jerit memarahi pegawai Immigrasen kerana sikap dan kerja mereka tidak mengikut standard piawaian antarabangsa walaupun bertugas di sebuah lapangan terbang anntarabangsa.

Malah, ada penumpang-penumpang mengadu bahawa ada pegawai-pegawai Immigrasen yang bertugas pada hari itu tidak mesra pelanggan.

Perkara ini sudah tentu menjejaskan imej negara, tambahan pula Pulau Pinang adalah antara destinasi popular bagi pelancong-pelancong dari Hong Kong dan Asia Timur.

Menteri KPI yang tinggal tidak jauh dari lapangan terbang ini perlu mengambil serius perkara ini dan pegawai-pegawai Jabatan Immigresen Pulau Pinang harus bertanggungjawap penuh didalam hal ini. Tambahan pula, perkara ini bukanlah kali pertama berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Walaupun tiada penerbangan kommersial antarabangsa selepas tengah malam di lapangan terbang tersebut, tetapi masih ada pesawat cargo yang tiba di lapangan terbang ini pada jam 4 pagi.

Jadi, di sini timbul satu lagi soalan iaitu, bagaimana pula petugas bukan warganegara Malaysia dari penerbangan kargo itu hendak memasuki negara ini jikalau Immigrasen mula beroperasi pada jam 5.45 pagi?

Menteri Dalam Negeri juga harus memainkan peranannya agar promosi pelancongan Malaysia tidak terbantut akibat tindakan tidak profesional kakitangannya.

Cara pemuda umno menyambut kepulangan pemimpin mereka...


Dua pemimpin Pemuda Umno diberkas terlibat dadah

Polis menahan dua orang pemimpin Pemuda Umno bahagian setelah disyaki mengambil dadah dalam satu serbuan di sebuah rumah di Kampung Tengah, Kijal, Terengganu malam tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Negeri Supt Roslan Abdul Wahid berkata, kedua-duanya yang berumur 41 tahun itu, merupakan antara 74 orang yang diberkas dalam Ops Sepadu yang dijalankan oleh jabatan berkenaan dengan kerjasama Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun dan Kemaman.

"Seorang daripada mereka ditahan di ruang tamu di rumah tersebut pada pukul 9 malam, manakala seorang lagi ditahan bersama abangnya dalam sebuah bilik di rumah yang sama.

"Kita merampas satu tiub straw yang mengandungi dadah jenis heroin daripada seorang daripada mereka," katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata pemeriksaan air kencing yang dijalankan mendapati ketiga-tiga mereka positif dadah.

Seorang daripada mereka kemudian dilepaskan dengan jaminan polis setelah kenyataan diambil manakala seorang lagi bersama abangnya telah dibawa ke Mahkamah Majistret Kemaman sebelum dilepaskan dengan jaminan RM3,000 seorang.

Operasi itu dijalankan oleh 100 anggota dan pegawai dari cawangan narkotik di kawasan-kawasan panas di daerah Dungun dan Kemaman dalam usaha untuk membersihkan kawasan berkenaan daripada kegiatan pengedaran dan penagihan dadah .

cacamarba....samy sokong apa yang che det tak sokong

Samy menyanggah mahathir....bukti BN makin karam


Isa Samad Calon Terbaik Untuk Bagan Pinang, Kata Samy Vellu

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) -- Mantan Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Abdul Samad adalah "pilihan terbaik" bagi Barisan Nasional (BN) untuk mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang menjadi miliknya pada pilihan raya kecil 11 Oktober ini, kata Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu.

"Kami berpuas hati dengan keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memilih Tan Sri Isa," katanya dalam satu kenyataan di sini Selasa.

Katanya MIC yakin, tiba masanya nanti pengundi kawasan itu akan tampil beramai-ramai untuk mengundi Isa yang dianggapnya sebagai seorang yang "rendah diri dan dikenali ramai".

Samy Vellu berkata MIC sudah 'berkampung' di Bagan Pinang sejak dua minggu lalu, dan akan memasuki peringkat kedua dalam menjalankan tugas berkempen di Bagan Pinang.

"Saya boleh katakan yang pengundi India pasti akan memilih Tan Sri Isa," katanya.

-- BERNAMA

Selasa, September 29, 2009

Gambar sekitar di penamaan calon di Bagan Pinang


HIDUP PAS....HIDUP ISLAM....TAKBIR!!!ALLAHUAKHBAR

Penangan Bagan Pinang..kali ini askar pula dibodek


Port Dickson diisytihar Bandar Tentera Darat

PORT DICKSON 29 Sept. — Port Dickson hari ini diisytihar sebagai Bandar Tentera Darat.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membuat pengumuman itu di sini berkata, langkah itu bagi mengiktiraf jasa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya Tentera Darat yang banyak melahirkan rekrut baru di bandar itu.

“Kerajaan akan melaksanakan beberapa projek untuk memberi makna dan pengertian kepada penisytiharan Port Dickson sebagai Bandar Tentera Darat,” katanya pada majlis sambutan Aidilfitri Tentera Darat di Dataran Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) di sini.

Turut hadir Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Panglima ATM Tan Sri Azizan Ariffin dan 2,000 pegawai dan anggota tentera.

Najib berkata pengiktirafan itu amat membanggakan tetapi beliau tidak mahu ia tinggal sebagai satu sebutan sahaja malah mahu pihak bertanggungjawab melakukan sesuatu supaya ia diabadikan.

- BERNAMA

Alahai baru sekarang nak isytihar.....tanda tiada keiklhasan terhadap pergorbanan dan kesetiaan askar melayu di Port Dickson.

Tapi kenapa baru sekarang....tak payah tanya semua orang tahu dengan niat busuk umno BN....menghina kewibawaan askar kita sahaja puak-puak umnongok ni....

UMNO kitar kembali calon korup.....Pakatan Rakyat meletak Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohd Omar, 45 tahun sebagai calon menentang Isa Pendek di Bagan Pinang....

Rasuah itu suci dan halal bagi umno....


PUTRAJAYA: Jangan letak Tan Sri Isa Samad sebagai calon Barisan Nasional bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu berkata imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

"Tan Sri Isa sudah didapati bersalah, kalau Umno letak dia juga bermakna bahawa Umno tak ambil berat tentang keskes macam ini.

"Kalau pun dia (Isa) boleh menang di situ, kena fikir seluruh Malaysia fikir apa terhadap Umno," katanya dalam temuramah dengan Bernama.

Dr Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas ura-ura Isa turut disenarai sebagai calon bagi pilihan raya kecil itu.

Dr Mahathir berkata walaupun Umno bahagian Teluk Kemang yang diterajui Isa sendiri mahukan dirinya bertanding, mereka perlu ingat bahawa pilihan raya kecil itu bukan melibatkan wakil dari Umno bahagian itu sahaja yang bertanding.

Ini kerana rakyat akan melihatnya sebagai mewakili Umno dari seluruh negara dan menggambarkan pendirian Umno, katanya.

"Macam satu orang boleh menang jadi Presiden Umno tapi tak bermakna dia boleh menang pilihan raya," katanya.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan Umno 2004. Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Bukti umno lemah...budaya samseng,boikot dan ugut
Kami mahu Isa. Kalau tak kami BOIKOT". Demikian kain rentang yang masih dapat dilihat di beberapa kawasan Batu 6 Teluk Kemang, di sini

Dipercayai kain rentang itu dibuat sendiri oleh penyokong tegar bekas Menteri Besar, Tan Seri Mohd Isa Abdul Samad.

Kain rentang itu juga dikatakan sebagai isyarat awal kepada Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak bahawa akar umbi bertegas mahukan Isa.

Ini kerana Najib dijadualkan mengumumkan calon pilihan Umno BN petang ini.

Bersebelahan rumah kampung Isa, Balai Raya Si Rusa yang dijadikan bilik gerakan Umno kelihatan tidak dihiasi sebarang bendera dan kain rentang.

Sementara itu, Timbalan Ketua Bahagian Umno Telok Kemang, Datuk Ismail Taib berkata, dia telah mengarahkan budak-budaknya menurunkan kain-kain rentang berkenaan.

(Gambar: Salah satu kain rentang yang dinaikkan di Bagan Pinang)

"Ini kerja orang gila,"kata beliau sebagaimana dilaporkan The Malaysian Insider.

Ekoran itu, kain rentang protes yang sama mula diturunkan di sekitar kampung halaman Isa, Kampung Baru Si Rusa, sejak pagi tadi.

Suasana hambar di situ, seolah-olah menggambarkan Umno tempatan boikot pilihan raya jika Isa tidak terpilih sebagai calon.

Beberapa perkembangan terkini menjangkakan Umno masih berdepan pergelutan kuasa dalaman dalam Umno, walaupun Umno berjaya menampilkan seorang calon yang bersih. - mks.

sah tepat dan sohih...umno langgar cakap mahathir


Isa Samad calon BN di Bagan Pinang

Tan Sri Isa Samad diumumkan sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang 11 Oktober depan.

Isa merupakan ketua Umno bahagian Teluk Kemang dan bekas naib presiden Umno.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor dari BN yang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Azman yang juga naib ketua bahagian Teluk Kemang, menewaskan Ramli Ismail dari PAS yang mendapat 4,097 undi.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan Umno 2004. Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Ekoran itu, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa Isa tidak seharusnya menjadi calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Jika tidak, katanya, imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

Isa, katanya, sudah didapati bersalah dan kalau Umno letak beliau sebagai calon, ia juga bermakna bahawa Umno tidak ambil berat tentang kes-kes semacam itu.

Dr Mahathir berkata, kalau pun Isa boleh menang tetapi Umno "kena fikir seluruh Malaysia fikir apa terhadap Umno".

Presiden yang menongkat langit sampai mati....


Peralihan kuasa: Samy Vellu belum tetapkan masa sesuai bercuti 2 bulan

KUALA LUMPUR: Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu masih belum memutuskan masa yang sesuai untuk beliau pergi bercuti selama dua bulan, yang dilihat sebagai permulaan kepada proses peralihan kuasa parti itu.

"Saya mahu pergi (bercuti) dua bulan tapi belum tetapkan tarikh," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) yang pertama selepas pemilihan parti itu 12 September lalu.

Berhubung soalan sama ada beliau akan pergi bercuti mulai awal tahun depan, Samy Vellu berkata:

"Saya belum memutuskan lagi bila mahu pergi bercuti selama dua bulan.

"Terdapat banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum saya pergi bercuti," katanya.

Ketika ditanya sama ada keputusan untuk pergi bercuti itu merupakan langkah memberi latihan kepada penggantinya, Samy Vellu yang menerajui MIC sebagai Presiden sejak 1981 memberitahu:

"Datuk Palanivel tidak memerlukan apa-apa latihan. Beliau tahu macam mana harus menjalankan kerjanya.

"Bila saya pergi bercuti, Palanivel akan bertindak sebagai pemangku presiden.... itu sahaja," katanya.

Mesyuarat CWC hari ini juga tidak menyentuh soal pelan peralihan kuasa parti, kata Palanivel ketika ditemui selepas sidang media itu.

"Kami membincangkan secara terperinci mengenai (idea dan input) untuk Rancangan Malaysia Ke-10... banyak masa dihabiskan untuk perkara ini," katanya.

Dalam pada itu, Samy Vellu ketika ditanya mengenai pelancaran Parti Makkal Sakthi Malaysia oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak 10 Oktober ini iaitu sehari sebelum hari pengundian pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, Samy Vellu sekali lagi enggan memberikan komen secara terperinci.

"Kami tiada komen mengenainya. Kami merasakan bahawa kami menjalankan tugas kami, kami bekerja di Bagan Pinang, dan kami tahu bahawa kami boleh meraih undi di sana.

"Itu sahaja yang boleh saya katakan tentang Bagan Pinang... sama ada satu lagi parti ditubuhkan atau tidak, biarkan mereka tubuhkan parti.

"Biar kita tunggu dan lihat. Di negara ini begitu banyak parti ditubuhkan pada masa-masa lalu, biar kita lihar berapa lama mereka akan bertahan," kata bekas menteri persekutuan ini.

Berhubung kenyataan Najib semalam bahawa Dewan Tertinggi Barisan Nasional akan membuat keputusan terhadap permohonan parti politik yang berhasrat menyertai komponen parti pemerintah, Samy Vellu berkata:

"Biar dibincangkan, itu sahaja jawapan saya."

terkini...sabah pula bergolak...


Pemimpin PBRS Dipinggirkan Dalam Pelantikan Jawatan, Dakwa Kurup

KOTA KINABALU, 28 Sept (Bernama) -- Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) Tan Sri Joseph Kurup mendakwa terdapat pemimpin parti itu dipinggirkan dalam pelantikan jawatan anggota majlis daerah.

Beliau berkata tindakan itu memperlihatkan seolah-olah PBRS dilayan seperti parti pembangkang dan bukan satu daripada komponen parti Barisan Nasional (BN).

"Dalam pelantikan anggota majlis daerah, kita dimaklumkan bahawa adakalanya pemimpin PBRS dipinggirkan...perkara ini sepatutnya tidak berlalu.

"Sepatutnya semua anggota parti komponen Barisan Nasional mengamalkan konsep 1BN melalui layanan sama rata termasuk pelantikan jawatan kerajaan peringkat akar umbi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar pengurusan parti di sini ,Isnin.

Seminar sehari itu, antara lain bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai perlembagaan baru parti dan penjelasan mengenai konsep 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Kurup turut memberi contoh pemilihan pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang menyaksikan kemenangan seorang pengerusi JKKK di kalangan anggota PBRS tidak diiktiraf.

Sehubungan itu, Kurup yang juga Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar berharap anggota parti komponen BN benar-benar mempraktikkan prinsip perkongsian kuasa dan sedia berkompromi demi memelihara keutuhan parti dan perpaduan.

"Sebab itu, kita mahu memberi kesedaran kepada ahli kita di mana kita seharusnya bertoleransi berkaitan dengan keperluan parti ini dan meningkatkan persefahaman dengan ahli parti dalam BN.

"Ia sangat diperlukan kerana kalau tiada persafahaman...mungkin berlaku perselisihan. Oleh kerana ada perasaan tidak bagus, kita tidak dapat elakkan terdapat kemungkinan besar berlaku sabotaj dalam pilihan raya," katanya.

Kurup berkata sikap tolak ansur dan hormati menghormati adalah penting bagi mengukuhkan kekuatan BN terutama dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

--BERNAMA

che det hina tok guru nik aziz, pertahan brahim ali al-kataki


Nik Aziz perlu bertanggungjawab terhadap kemunduran Kelantan - Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat harus bertanggungjawab terhadap kemunduran negeri itu, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Pada satu tahap tertentu, beliau bertanggungjawab terhadap kemunduran Kelantan. Beliau perlu menerimanya. Di negara lain, orang akan letak jawatan jika mereka gagal," kata beliau bagi menjawab soalan mengenai kepimpinan Nik Aziz.

Dr Mahathir berkata demikian selepas majlis pembukaan Sidang Kemuncak Tadbir Urus Korporat 2009 hari ini yang bertajuk "Truth, Lies and Corporate Governance".

Kenyataan itu dibuat beliau berikutan gesaan oleh Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali supaya Nik Aziz meletak jawatan kerana gagal membawa kemajuan di Kelantan.

Nik Aziz sebelum itu dilaporkan telah meminta Ibrahim mengosongkan kerusi parlimennya berikutan tindakan-tindakannya yang menjejaskan PAS.

Dr Mahathir berkata, masalah bagi situasi politik tempatan adalah ramai pemimpin yang enggan melepaskan kerusi mereka.

"Masalah dengan kerusi yang selesa diduduki adalah anda tidak mahu bangun langsung. Anda hanya duduk," katanya sambil menambah beliau berundur selepas 22 tahun kerana "Saya rasa orang telah bosan dengan saya."

Berhubung Ibrahim Ali, Dr Mahathir berkata, negara memerlukan lebih ramai pemimpin seperti beliau.

"Kita memerlukan seseorang yang berkecuali dan prihatin hanya kepada urus tadbir yang baik dan akan mengkritik sesiapa sahaja sama ada Kerajaan atau pembangkang," katanya.

Sementara itu, di Pasir Mas, pertubuhan Melayu tempatan bukan kerajaan mencabar PAS Kelantan untuk mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri Tendong bagi membolehkan Ibrahim bertanding dengan Nik Aziz.

Timbalan Presiden Pusat Khidmat Penjagaan Rakyat Pasir Mas, Mohd Sapani Zakaria berkata, Nik Aziz harus bertanding kerusi itu dan membuktikan Ibrahim telah kehilangan sokongan di kawasan itu.

umno yang sarat dengan sampah,katak dan lembuCabaran Letak Jawatan Isu Lama Yang Tidak Perlu Dilayan - Nik Abdul Aziz

KOTA BAHARU, 27 Sept (Bernama) -- Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan cabaran anggota Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali, supaya beliau meletakkan jawatan sebagai isu lama yang tidak perlu dilayan.

Mursyidul Am PAS itu berkata rakyat boleh menilai sendiri apa yang telah dilakukannya sepanjang mentadbir Kelantan selepas memenangi pilihan raya umum 1990.

Banyak perubahan daripada segi pembangunan telah dilaksanakan di Kelantan, termasuk di daerah-daerah terpencil seperti Gua Musang, Tanah Merah dan Jeli, katanya kepada pemberita pada majlis Aidilfitri PAS di perkarangan Stadium Sultan Mohamed Ke-1V, di sini, pada Ahad.

Beliau mengulas kenyataan Ibrahim semalam yang mencabarnya meletak jawatan kerana gagal melaksanakan tugas sebagai Menteri Besar dan juga atas alasan beliau sudah tua dan wajar memberi laluan kepada pemimpin muda.

Cabaran Ibrahim itu adalah sebagai susulan kepada desakan Menteri Besar itu supaya anggota Parlimen Pasir Mas itu melepaskan jawatan ekoran tindak tanduknya yang semakin bertentangan dengan parti itu. Pada pilihan raya umum 2008, Ibrahim memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas sebagai calon Bebas atas tiket PAS.

Nik Abdul Aziz berkata faktor tua bukan menjadi penghalang seseorang daripada menjadi pemimpin politik.

"Tua apa salahnya, kalau muda pun hanya sampah apa guna?" katanya.

-- BERNAMA

Isnin, September 28, 2009

Lembu-lembu umno dah sampai di bagan pinang...

Asyik-asyik nak memperbodohkan orang melayu...bila tiba pilihanraya, semua jadi prihatin....dulu kini dan selamanya....umnolembu

kemungkinan besar PRK lagi di N9.....


Belum pun pilihanraya kecil Bagan Pinang bermula, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) petang semalam baru menerima satu lagi Surat Perletakan Jawatan dari Adun Johol, Barisan Nasional. Punca pengutusan surat tersebut kerana ADUNnya sedang bersabung nyawa; akibat penyakit kanser tulang tahapan ketiga/genting.

Ini menandakan Negeri Sembilan bakal menempuhi satu lagi pilihanraya kecil, selepas selesainya pilihanraya kecil Bagan Pinang kelak. Pun begitu, MKT PKR Badrul Hisham Shaharin @ Chegubard berkata, SPR sedaya upaya cuba menyelamatkan BN dengan menolak surat perletakan jawatan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, dua ADUN BN yang lain sedang berdepan dengan pertuduhan rasuah yang membolehkan kedua-dua mereka hilang kedudukan sebagai ADUN. Jika berlaku juga pilihanraya di kedua-dua Dun itu, menjadikan BN Umno terus diselubungi sindrom takut kalah pilihanraya (atychiphobhia).

Ini kerana, Umno sudah kalah tujuh kali berturut-turut di Semenanjung – Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Manek Urai, Penanti dan Permatang Pasir.

Umno BN bertambah bimbang, takut-takut Negeri Sembilan akan jatuh dalam genggaman Pakatan Rakyat (PR). Ianya tidak mustahil kerana perbezaan kerusi BN-PR hanya empat kerusi sahaja.

Sama-sama kita nantikan apa pula konspirasi SPR-UMNO BN dalam masa terdekat ini demi mempertahankan status quo mereka sebagai pemerintah zalim menjelang PRU13 kelak. -zainulfaqar

mesra.net

sah confirm sohih....isa samad tidak terpilih...kesian dia


Isa Samad putih mata? Itulah antara gembar gembur yang bertiup kencang berhubung calon BN yang bakal diumumkan oleh Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin esok di Bagan Pinang.


Muhyiddin hari ini menyatakan bahawa ada lebih dari 1 nama yang dikemukakan kepada Umno Pusat untuk dipilih. Ini bermakna selain Isa ada nama lain yang sedang dipertimbangkan oleh pimpinan pusat.

Sudah tentu calon selain Isa adalah calon yang pimpinan Umno Negeri dan Pusat. Ini kerana Umno Bahagian dan cawangan mahukan Isa Samad bertanding walaupun Isa jelas perasuah dan pemakan suap.


Kita tunggu esok siapa yang bakal dinobatkan oleh Muhyiddin. Esok juga kita akan dapat lihat apa reaksi penyokong Isa jika beliau tidak dipilih.


Namun begitu saya yakin jika Isa tidak dipilih beliau sudah tentu akan dapat habuan lain. Mungkin habuan itu lebih besar dari apa yang beliau dapat jika menjadi YB Bagan Pinang. Untuk memujuk orang Umno mudah sahaja bagi projek, kontrak dan pangkat senyap lah dia. Pujuk ahli Umno lagi senang bagi mereka makan 'free', melancong 'free' habis cerita.

Mengikut sumber yang boleh dipercayai, Isa Samad memang pilihan rakyat tempatan tetapi bukan pilihan umno pusat atau mantan PM, che det.


Nama yang mungkin naik berkemungkinan tan sri sulaiman....mengikut sumber orang-orang umno di Port Dickson...Apa-apa pun Isa pendek confirm terkeluar dari senarai calon-calon pilihan.

islam ikut mazhab umno...mabuk kuasa mabuk harta


Islam gagal difahamkan kepada bukan Muslim di Malaysia

PETALING JAYA: Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkataisu-isu yang berbau perkauman jika dibiarkan akan terus meruncing di negara ini.

Menurutnya, banyak faktor yang menjadi penyumbang ke arah itu.

"Di samping satu hakikat yang tidak boleh dinafikan, walaupun sekian lama kita berjaya membendung ketegangan, namun dalam masa yang sama masyarakat bukan Muslim dalam negara ini gagal difahamkan tentang ajaran Islam.

Mereka lebih melihat Islam itu menerusi unsur ‘perkauman Melayu'," katanya dalam satu kenyataan yang diemelkan kepada mStar Online hari ini.

Jelasnya, Islam ala 'Melayu' yang cuba diterapkan oleh sesetengah pihak telah menyebabkan sebahagian masyarakat bukan Melayu merasakan Islam di Malaysia seakan begitu 'eksklusif' untuk kaum Melayu.

"Apabila mereka menganut agama Islam, mereka seakan merasakan mereka menjadi Melayu, atau 'second atau third class' Islam sebab mereka bukan Melayu.

"Interaksi masyarakat Muslim dengan bukan Muslim di negara ini masih gagal membawa mesej Islam sebagai agama yang universal dan belas kasihan yang Allah hantar untuk setiap kaum," katanya.

Oleh yang demikian, beliau menegaskan kita perlukan pembaharuan dalam sistem penyampaian Islam di Malaysia, khususnya pihak berkuasa yang terlibat dalam bidang agama.

"Dahulu saya menulis ‘Keperluan Fekah Interaksi Dengan Bukan Muslim’ dan saya akan terus menegaskan hal ini.

"Seminar, wacana, dialog, penyampaian kuliah di masjid dan surau dan setiap ruang yang ada mesti digunakan untuk mengajar masyarakat muslim bagaimana berinteraksi dengan bukan Muslim secara yang dituntut oleh Islam," katanya.

Beliau berharap agar mesej Islam akan lebih jelas di sampaikan kepada mereka yang hidup berjiran dengan kita saban hari.

"Jika tidak, pihak berkuasa agama secara khusus, dan masyarakat muslim secara umum akan menanggung dosa kegagalan ini pada Hari Kiamat.

"Pihak kerajaan samada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat perlulah menyebar luaskan kefahaman masyarakat Islam tentang 'Fekah Interaksi Dengan Bukan Muslim'," katanya.

Bila wak tempe si penyapu bersuara....


Kenyataan Media oleh Lau Weng San di Petaling Jaya pada Khamis, 24 September 2009:

Khir Toyo tidak perlu memecah-belahkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tetapi beliau perlu terlebih dahulu memberi penjelasan berkenaan dengan peruntukan kawasan ADUN BN dihabiskan dalam masa kurang daripada tiga bulan semasa Selangor di bawah BN.

Khir Toyo dalam satu kenyataannya yang diterbitkan pada hari Rabu telah membidas DAP sebagai “menggunakan SELCAT sebagai platform untuk menunjukkan kekuasaan mereka di negeri Selangor”. Beliau turut menuduh DAP sebagai “memanipulasikan SELCAT bagi menunjukkan mereka lebih berkuasa berbanding parti-parti lain di Pakatan Rakyat”.

Selain itu, beliau turut mengatakan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mendiamkan diri dalam hal berkenaan dengan perbelanjaan peruntukan ADUN.

Sebenarnya, apa yang dituduhkan oleh Khir Toyo adalah bersifat spekulasi semata-mata dengan tujuan menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

SELCAT ditubuhkan oleh Dewan Negeri Selangor pada tahun 2008 untuk menegakkan prinsip-prinsip keupayaan, kebertanggungjawaban dan ketelusan di negeri Selangor. Selama 50 tahun BN dan UMNO mentadbir Selangor, prinsip-prinsip yang penting ini semakin terhakis khususnya semasa Selangor ditadbir di bawah Khir Toyo.

Maka untuk memulihkan kepercayaan orang ramai terhadap kewibawaan kerajaan Selangor, Dewan Negeri Selangor (DUN) telah menubuhkan SELCAT yang ditugaskan khas untuk menegakkan prinsip-prinsip ini dalam pentadbiran kerajaan negeri melalui satu proses pemantauan yang belum pernah dilaksana di Selangor dan Malaysia tetapi sudah menjadi satu kebiasaan bagi sistem pentadbiran Demokrasi Berparlimen di negara-negara maju yang lain, khususnya Negara-negara Komanwel, iaitu melalui pendengaran terbuka.

Daripada mengaut di dalam air keruh, adalah elok untuk Khir Toyo menjelaskan bagaimana beliau sebagai Menteri Besar pada masa kejadian membenarkan perkara-perkara ini daripada berlaku. Sebenarnya beliau perlu menjawab kebanyakkan persoalan-persoalan yang tertimbul berikutan daripada sessi pendengaran awam ini.

Kalaulah beliau yang benar-benar ikhlas dalam mempertahankan pegawai-pegawai kerajaan, maka saya menyeru kepada beliau agar tampil ke hadapan dan menjawab segala persoalan yang tertimbul.

* Lau Weng San, Setiausaha DAP Selangor & ADUN Kampung Tunku

Yang mengutuk lebih teruk lagi daripada yang dikutuk...


The Malaysian Insider) KUALA LUMPUR, Sept 28 — Despite the moribund economy, the government is mulling the use of imported luxury cars for the Najib administration and top civil servants to replace its leased fleet of ageing Proton Perdana V6 Executive vehicles which are no longer in production.

The cars — Mercedes Benz S class, BMW 5 series, Toyota Camry and Honda Accord — are likely to be leased for four years from Spanco Sdn Bhd, which has a 25-year concession with the government ending 2018 that is now worth RM80 million a year.

The Mercedes Benz S class.
The Malaysian Insider has learnt that the judiciary has decided on using the Mercedes Benz and that perk could extend to ministers.
"The Mercedes Benz cars are already being assembled now in Pekan in anticipation of the lease," a government source told The Malaysian Insider, referring to the assembly plant in the prime minister's constituency.

The new cars could raise heckles as Barisan Nasional (BN) lawmakers had objected to Pakatan Rakyat (PR) administrations in both Perak and Selangor for opting to use Toyota Camrys over the Perdanas, accusing them of being unpatriotic and disloyal to the national carmaker.

The BN government that ousted PR in Perak later put the Camrys on the auction block early this year.

Read more at: Government mulls Benz, BMWs as Proton delays new Perdana

setahun yang lalu kerajaan pakatan di Selangor dan Perak dikutuk dan dikeji kerana tidak patioritik dan tidak semangat nasionalis kerana menggunakan toyota camry sebagai kenderaan rasmi kerajaan negeri.

Sekarang ini siapa pula yang lebih teruk dan lebih bernafsu besar, nampaknya 1Malaysia cakap tak serupa bikin....lebih teruk lagi menggunakan kenderaan mewah sebagai kenderaan rasmi....bangau oh bangau.....
Inilah perangai orang bodoh dalam umno...kalau dok sokong lagi tak tahulah....

Bila umno/bn menghina perajurit kita....


Kisah penamatan perkhidmatan Panglima Angkatan Tentera Malaysia pada 1 Sep 2009 benar-benar membangkitkan kemarahan kebanyakan anggota tentera dari pangkat bawahan hinggalah ke peringkat atasan, dari yang telah bersara hinggalah rakyat yang simpati dengan perjuangan perajurit kita.

Apakah penamatan khidmat Jeneral Tan Sri Aziz Zainal dibuat tanpa terlebih dahulu mendapat perkenan Yang DiPertuan Agong ?

Seorang Panglima Angkatan Tentera hanya diberi masa 3 hari untuk menyerah tugas. Seorang Panglima Angkatan Tentera telah ditamatkan perkhidmatan sedangkan rumah persaraan belum disiapkan lagi.

Inikah balasan kerajaan terhadap Panglima Angkatan Tentera ? Jika seorang Panglima diperlakukan demikian apatah lagi anggota bawahan.

Kisah sepenuhnya pada pautan berikut http://mindnoevil.blogspot.com/2009/...ces-chief.html

Seorang penyajak yang terkilan tidak sanggup hendak menulis sajak atas penamatan khidmat Panglima Angkatan Tentera. Kisah beliau di sini http://celoreng.blogspot.com/2009/09...g-jeneral.html

ameno berperang sesama sendiri isu calon...


Jangan ganggu Presiden UMNO buat keputusan - Isa
PORT DICKSON 25 Sept. - Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang, Tan Sri Mohd. Isa Samad meminta semua pihak menyerahkan kepada Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membuat keputusan berhubung soal calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang 11 Oktober ini.

Menurutnya, ketika ini terlalu banyak andaian dan senario sehingga tugas-tugas Presiden diambil alih oleh orang lain untuk membuat keputusan dan menentukan calon yang akan bertanding kelak.

"Biasanya di peringkat UMNO bahagian kita akan menyenaraikan calon sama ada untuk pilihan raya umum mahupun pilihan raya kecil.

Ahad, September 27, 2009

Sedikit hasil merisik khabar di PD semalam....


SEREMBAN, 24 Sept - Ketua Pemuda Umno Bahagian Telok Kemang Mohd Faizal Ramli mempertahankan keputusan perwakilannya untuk menamakan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang Oktober ini.

Walaupun bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu diselar kawan dan lawan sebagai perasuah, namun Mohd Faizal berkata Umno Telok Kemang dan rakyat setempat mahukan Isa, yang pernah diambil tindakan displin atas tuduhan politik wang. "Kami tidak melihat sebarang masalah yang timbul jika beliau dicalonkan kerana ini merupakan komitmen pada peringkat jentera parti dan komitmen yang diberikan oleh peringkat akar umbi kerana beliau mesra dengan masyarakat," katanya.

Beliau mendakwa bahagian itu sudah pun membuat tinjauan dan mendapati para penduduk termasuk dari keturunan bukan Melayu menerima Isa. "Saya tak nampak bahawa isu-isu yang menjadi rekod Isa akan menjadi satu liabiliti kepada Umno dan BN dalam menghadapi pilihanraya kecil Bagan Pinang ini," katanya.


Hasil dari maklumat yang diperolehi sepanajang hari raya ini kebanyakan cawangan umno di PD telah menaikkan poster isa pendek sebagai calon PRK ini.

Daripada hasil tinjauan dan info khabarnya, sebaik sahaja kematian ADUN BN, Isa Pendek telah mengatur langkahnya, kebanyakan ketua-ketua cawangan di sana telah di kunjungi hadiah hamper dan kad ucapan selamat hari raya daripada Isa Pendek.

Nampaknya calon bermasalah masih lagi menjadi pilihan orang umno walaupun mantannya che det bersungguh-sungguh menolaknya.

Tanggapan umno parti bermasalah dan parti rasuah akan menjadikan penggal ini yang terakhir untuk mereka.

Kuburkan parti tua ini kerana hayatnya sudah sampai ke penghujung.
Undi PAS insya'allah selamat....Takbir!!!

sesumpah muncul lagi...kali ini di bagan pinang


KUALA LUMPUR, 27 Sept: Mohd Saiful Bukhari Azlan yang telah menjadi watak utama dalam kes yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelangnya pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh bulan Ogos yang lalu dijangka akan mengulangi watak utama menjelangnya PRK di Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang tidak lama lagi.

Jika dalam PRK di Parlimen Permatang Pauh isu Saiful telah dimainkan secara meluas termasuk oleh media arus perdana maka sekali lagi dalam PRK Bagan Pinang beliau akan dijadikan ikon sekali lagi bagi pemuda-pemuda untuk menjadi contoh bagaimana seorang anak muda yang rela untuk mendedahkan kejelekan dan keburukan yang ada pada dirinya bagi kepentingan politik sesetengah pihak.

Dalam konteks ini, Saiful dalam blognya telah melahirkan rasa bimbang diatas keselamatan beliau menjelangnya perbicaraan kes yang membabitkan Anwar pada 3 November yang akan datang.

Beliau juga mendakwa ketakutan ini kerana tidak mahu terjadi kes yang sama seperti apa yang berlaku kepada Teoh Beng Hock.

Kenyataan Saiful ini bukan saja mengundang keraguan malah menimbulkan prejudis apabila beliau mulai muncul tatkala akan diadakan PRK Bagan Pinang.

Namun begitu samada kehadiran beliau akan menjejaskan peluang kemenangan Pakatan Rakyat dalam mana-mana pilihan raya sudah terbukti sebelum ini.

Walaupun beliau bersumpah mubahalah menjelangnya PRK Parlimen Permatang Pauh dengan didokong oleh pemimpin Barisan Nasional ternyata rakyat sudah dapat membezakan antara sumpah beliau dan sumpah keramat yang dibuktikan oleh pengundi Parlimen tersebut.

Wujudnya Saiful menjelang PRK Bagan Pinang kali ini adalah umpama wujudnya Ezam Mohd Noor semasa PRK Permatang Pauh.Begitu juga dengan munculnya Tun Mahathir semasa PRK Bukit Selambau dan Bukit Gantang.

Namun begitu keputusannya telah terbukti bahawa rakyat tidak menerima kehadiran pelakon menjelang pilihan raya seperti ini.

Orang kito