Kawan-kawan dan sahabat handai....

Khamis, November 26, 2009

Lakonan semula altantunya di dalam drama bersiri TVB Hong Kong


Tak sangka, ia akan pergi sehingga ke tahap ini jika ianya menjadi realiti! Ini secara langsung menunjukkan bahawa berita harian ini menjadi tumpuan oleh masyarakat negara yang lain selain turut diberi liputan luas di negara ini. Bahkan, ia juga menunjukkan bahawa isu semasa ini amat menarik untuk diperhalusi akan kebenarannya yang sebenar! Penangan dan liputan meluas mengenai pembunuhan model dan penterjemah dari Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dibunuh dan diletupkan dengan kejam menggunakan bom C4 sebelum ini, menyebabkan TVB Hong Kong merancang untuk menayangkan kes pembunuhan Altantuya dalam drama siri emas pada tahun 2010 nanti.

Altantuya Shaaribuu dijumpai mati pada Oktober 2006. Abdul Razak Baginda, kawan rapat kepada Najib dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membunuh tetapi kemudian dibebaskan. Dua anggota polis Chief Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Korporal Sirul Azhar Umar,36, didapati bersalah dan dihukum mati.
Bekas wartawan Susan Loone mengatakan bahawa Hong Kong akan menghasilkan sebuah drama siri berdasarkan pemberitaan seorang wartawan Perancis, Arnaud Dubus tentang pembunuhan Altantuya dari akhbar La Liberation.

Drama bersiri tersebut akan dinamakan “Ulaanbaatar, Paris, Kuala Lumpur”. Watak Altantuya akan dimainkan oleh Sonija Kwok, Najib Tun Razak oleh pelakon veteran Kwok Fung, Razak Baginda oleh Bill Chan Sek Sau dan Rosmah Mansur oleh Rebecca Chan. Sama ada berita harian ini akan direalisasikan atau tidak , yang pentingnya kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu mempunyai cukup untuk semua elemen yang diperlukan oleh sebuah filem. Cerita ini menglibatkan politik, skandal perempuan, senjata api, pembunuhan, sesuai untuk perfileman.

P/S : Politik itu memang satu drama – Semua nama dan lakonan adalah rekaan semata mata dan mungkin secara kebetulan, tidak ada kena mengena dengan hidup atau yang mati – jangan lupa ayat itu dihujung setiap drama yang beretika.

sumber: beritasemasa.com

Cara mudah buat duit...umno/bn style


1.Ambil tanah rakyat, buat jalan besar dipanggil 'highway', dirikan pondok-pondok hulur tangan, buat perjanjian 25-30 tahun namanya konsesi...tiap-tiap 2 hingga 3 tahun ada kenaikan...confirm anda kaya

2.Jual petrol kualiti rendah dengan harga semaksimum yang mungkin, minyak sendiri jual  ke negara luar dengan harga setinggi mungkin...confirm anda kaya lagi

3.Beli kapal selam atau jet pejuang guna orang tengah, makan percent...untung atas angin...anda lagi kaya

4.Alaf baru cara baru guna sahaja menatang yang  bernama 'GST', seperti direct selling, income atau keuntungannya akan dibuat walaupun semasa anda tidur, anda mandi, anda berjalan dan bergerak 24 X 7, non stop...lagi cepat kaya.....

Sebagai rakyat kita tidak menolak jika cadangan atau cara yang hendak dibuat ini kena pada masa dan tempatnya. Dalam situasi ekonomi negara dan dunia yang tidak menentu dan ditambah dengan keadaan pasaran dunia masih tercari-cari arah adalah tidak tepat jika dilaksanakan.

Tambahan dengan pendapatan penduduk yang jurangnya terlalu lebar antara yang kaya dan yang miskin, dan bebanan perbelanjaan harian yang meningkat saban hari dan saban tahun akan menyebabkan keadaan ekonomi semakin tak berkembang kerana rakyat dalam kesempitan dan menjerumus negara ke arah ekonomi yang 'stagnant' atau kaku disebabkan kuasa beli rakyat berpendapatan sederhana  dan ke bawah terhad menyebabkan putaran ekonomi negara menjadi tidak sihat. Renung-renungkanlah.........

Berita gembira bagi kakitangan kerajaan...pemotongan 2010


Mengikut dari sumber2 yang boleh dipercayai....kemungkinan besar elaun untuk perumahan dan elaun cola akan dihapuskan bagi menjimatkan pembelanjaan kerajaan.

Elaun Perumahan : Anggaran RM 200 - RM 500

Elaun COLA : Anggaran RM150 - RM 300

Ini kerana kewangan kerajaan amatlah tidak setenang 2-3 tahun lepas. Kakitangan kerajaan di bidang pendidikan mengalami kesusutan yg amat ketara dari segi penempatan untuk seisi 2010...

sumber : tranungkite.net

Barang diingat, Belanjawan 2010 adalah belanjawan yang berpendapatan tinggi, bagi kakitangan kerajaan yang bergaji diantara RM900 - RM2000 akan merasa kesannya dan ditambah dengan kos sara hidup yang meningkat dari tahun ke tahun dan ura-ura untuk melaksanakan GST (cukai perkhidmatan) keseluruhan dan harga petrol yang akan meningkat pada April 2010 dari hasil kajian poket UMNO/BN.

Maka bersedialah dengan tekanan bebanan yang meningkat akibat ketidakupayaan mencari hasil pendapatan tetapi dengan memotong duit rakyat yang bergaji tidak seberapa ini.

Berjimat dengan menjerut perut dan leher rakyat sedangkan yang kaya makin kaya.......renung-renungkanlah

Selangor pertahan wang rakyat, tak akan bayar syabas


SHAH ALAM 25 Nov. - Kerajaan Selangor menegaskan tidak akan membayar ganti rugi kepada anak syarikat Puncak Niaga Holdings Bhd iaitu Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berhubung pengumuman keuntungan Puncak Niaga.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Puncak Niaga dalam satu pengumuman semalam menyatakan keuntungan bersihnya meningkat sebanyak 275 peratus atau RM46.7 juta pada suku akhir 30 September lepas berikutan peningkatan pendapatan dan ganti rugi kenaikan kadar tarif air oleh kerajaan negeri itu.

“Kita tidak akan membayar ganti rugi berhubung kenaikan kadar tarif air kerana kerajaan Selangor tidak pernah bersetuju dengan cadangan itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di sini hari ini.

Beliau berkata, walaupun terdapat terma yang termaktub (bayaran ganti rugi) dalam perjanjian konsesi di antara kerajaan Selangor dan Syabas tetapi terma itu hanya dipakai jika terdapat persetujuan daripada kerajaan negeri.

Abdul Khalid, berkata pada mesyuarat lembaga pengarah, Kumpulan Darul Ehsan Bhd. amat konsisten menyatakan bahawa Syabas perlu mendapatkan persetujuan daripada kerajaan negeri dalam menentukan kadar tarif air.

“Sehubungan itu tiada persetujuan dalam isu kenaikan kadar tarif air dan isu ganti rugi tidak timbul,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri berpendirian kenyataan Puncak Niaga tidak mematuhi perjanjian yang telah dibuat dan ia merupakan satu kenyataan keuntungan lebih tetapi realitinya bukan begitu, di mana syarikat itu perlu bertanggungjawab terhadap pemegang sahamnya.

Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri juga tidak akan bertanggungjawab ke atas laporan yang dikeluarkan Puncak Niaga mengenai peningkatan keuntungan itu seperti yang disiarkan media semalam. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN

Rabu, November 25, 2009

NST disaman lagi...bankrap la gamaknya...kelentonglah lagi...


Husam Saman NST dan Berita Harian Singapura

KOTA BHARU, 25 Nov: Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa telah memfailkan saman kepada NST Malaysia dan juga Berita Harian Singapura kerana memfitnah beliau.

Dalam muka hadapan akhbar berkenaan baru baru ini, Husam dilaporkan akan meletak jawatannya sebagai exco kerajaan negeri.

“Saya hari ni melalui peguam Asri & Associate telah menghantar ‘Letter Of Demand’ kepada NST untuk dia minta maaf ‘front page’ dalam masa tujuh hari, termasuk berita harian di Singapura," katanya.

Husam memberitahu, beliau menerima panggilan dari pelabur dari Singapura, Indonesia dan Mekah kerana telah membaca NST dan Mingguan Malaysia.

“Dalam Letter Of Demand ni, empat lima ayat yang digunakan tu ternyata fitnah,” tegasnya.

Sambungnya lagi, pada pagi hari Selasa beliau tidak berjumpa dengan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat, kerana berada di parlimen.

“Pada hari Rabu pula ada mesyuarat exco dan Tok Guru keluar lebih awal,” katanya lagi.

Beliau menambah, pada hari Khamis, beliau merasa kurang selesa pada bahagian kaki dan telah mendapatkan rawatan di hospital.

“Doktor telah menasihatkan saya supaya berehat selama lima hari.

“Saya hanya boleh masuk hospital pada hari Isnin kerana hari Sabtu saya seminar di Kuala Lumpur dan malam Ahad saya ada mesyuarat PAS Pusat yang saya hadir ke dua-dua program tersebut,” ujarnya lagi.

Pada hari Isnin, beliau telah bercadang untuk masuk ke hospital untuk berehat.

“Tiba-tiba pada hari Ahad telah keluar cerita dalam Mingguan Malaysia,kononya saya telah diarahkan bercuti kerana dalam proses hendak dipecat dan mengugut untuk letak jawatan. Saya rasa amat dukacitalah,” katanya lagi.

Husam ditemui pemberita selepas melakukan lawatan ke atas pelajar miskin, Siti Zamanira Mat Zaib, pelajar tahun tiga jurusan Fiqh dan Fatwa, Falkulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia, di Kampung Bechah Keranji, Melor.

Sebuah rumah baru akan dibina untuk keluarga pelajar berkenaan berharga RM40,000 yang disumbangkan oleh seorang penderma.

kalau dah namanya lanun...habis semua nak ditarahnya


Zambiri pinjam duit baitulmal 'renovate' rumah?

Malam tadi, angin sepoi-sepoi membawa berita.

Katanya, si Zambry ingin mengubahsuai rumah kediaman rasmi Menteri Besar Perak sebelum diduduki. Biasalah tu, setiap menteri besar umno akan mengubahsuai rumah tersebut mengikut selera dan citarasa mereka dan bini mereka sebelum mendudukinya. Bukannya kena keluar duit sekupang pun, duit rakyat. Mereka peduli apa. Tambahan pula dalam keadaan sekarang ini, rakyat didahulukan (baca: duit rakyat yang didahulukan).

Ini bermakna, kalau ada sepuluh menteri besar umno yang duduk dikediaman rasmi tersebut, maka sepuluh gaya ubahsuai jugalah yang terjadi kepada rumah tersebut.

Zambry nak masuk duduk di kediaman rasmi Menteri Besar Perak? Kenapa terkejut pulak? Mungkin dia dah mula ada konfiden dan keyakinan penuh bahawa dialah menteri besar perak yang sah. Keyakinan tersebut mungkin datangnya daripada kata-kata dorongan oleh para-para ampusana ampusini disekelilingnya. Atau mungkin juga dia ada terima berita awal tentang keputusan yang bakal dikeluarkan oleh mahkamah persekutuan nanti mengenai kes saman nizar kepadanya? Wallahu'alam.

Berbalik kepada cerita asal. Berita mengatakan Zambry ingin mengadakan ubaisuai kediaman rasmi tersebut dengan harga RM180,000.

Tetapi, yang paling bestnya kata pembawa berita tersebut, wang RM180,000 itu dipinjam daripada Baitulmal. Katanya, pinjaman itu sementara beliau mendapat wang untuk pengubahsuaian rumah tersebut daripada kerajaan pusat.

Kenapa nak pinjam duit Baitulmal pulak? Orang fakir miskin pun tak merasa nak pinjam duit Baitulmal.

Takkan budget perak yang diluluskan dalam 20 minit hari itu tak cukup.

Malas saya nak ulas lagi. Minta jasabaik pembaca yang ada maklumat sahih memberikan kita sedikit penjelasan mengenai kisah angin sepoi-sepoi ini.

Ada sesiapa daripada Baitulmal nak komen?

sumber: ajijoi.blogspot.com

Keranamu UMNO: Setiap anak Pahang tanggung hutang!


Dari Malaysian Insider

Oleh Zukri Aksah

Akibat dari jumlah hutang kerajaan negeri Pahang yang begitu besar, setiap rakyat Pahang, sama ada tua, muda, besar, kecil atau masih di dalam buaian sudah terpaksa menanggung hutang sebanyak RM3,370 seorang.

Inilah yang berlaku di Pahang ekoran saman terhadap kerajaan dan juga hutang yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri.

The Malaysian Insider sebelum ini telah melaporkan perihal tindakan dua buah syarikat, Spag’n Plantation Sdn Bhd dan Upayapadu (M) Sdn Bhd, yang menyaman Kerajaan Negeri Pahang, Unit Perancang Ekonomi Negeri Pahang dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang kerana ingkar janji dengan saman masing-masing berjumlah RM209 juta dan RM24 juta.

Sebelum laporan tersebut, Kerajaan Negeri Pahang juga telah diheret ke mahkamah oleh Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd (SGM) kerana tuntutan hutang penghakiman berjumlah RM63 juta. SGM diberitakan telah mendapat perintah mandamus bagi memaksa Menteri Besar Pahang melunaskan bayaran ini.

Tuntutan hutang juga memaksa anak syarikat Kerajaan Negeri Pahang, Astana Golf & Country Club disita kerana kegagalan membayar tunggakan pinjaman berjumlah RM40 juta.

Terbaru, seperti didedahkan oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota dari PKR, Azan Ismail, SGM sekali lagi telah mengemukakan saman kepada Kerajaan Negeri Pahang, kali ini saman ingkar janji yang berjumlah lebih RM100 juta.

Sebuah lagi syarikat, Asia Chart Sdn Bhd pula telah membuat dua saman berasingan terhadap Kerajaan Negeri Pahang dengan nilai hampir RM200 juta. Kedua-dua saman ini, menurut Azan telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuantan kira-kira dua minggu yang lalu.

Dalam pendedahannya, Azan menaksirkan bahawa jumlah keseluruhan saman yang diterima oleh Kerajaan Negeri Pahang pimpinan Umno dan BN, termasuk tuntutan dari pelbagai pihak ketika Pahang masih di bawah teraju Tun Khalil Yaakob, adalah dalam lingkungan RM5 bilion.

Bagi Azan, ini melambangkan sikap Kerajaan Negeri Pahang pimpinan Umno dan BN yang tidak bertanggungjawab serta memperjudikan masa depan negeri dan rakyatnya.

Azan tidak menjumpai alasan lain mengapa berlakunya sebegitu banyak tuntutan hutang terhadap Kerajaan Negeri Pahang, selain kerana masalah rasuah, kronisme, penyelewengan dana dan salahurus hasil negeri, sepanjang Pahang dikuasai oleh Umno dan BN.

Sementara kalangan pemimpin Umno dan BN mengumpul kekayaan dan mengagih laba dari kontrak demi kontrak yang diagih sesama sendiri, hak dan nasib rakyat Negeri Pahang diketepikan, keluh Azan.

Bila negeri mula menghadapi masalah, yang menjadi mangsa adalah rakyat, rakyatlah yang akan menanggung bebannya melalui kenaikan cukai tanah, cukai pintu dan sebagainya.

Bila sudu lebih dari kuah.......


Tindakan beria-ria Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mendapatkan perintah pergantungan sementara(interim stay order) daripada Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi semalam, mengenai kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh, Kedah adalah suatu perkara yang cukup pelik lagi 'tidak masuk akal' untuk kita fikirkan bersama apatah lagi di era negara kini yang selalu di dakwa 'hebat serba serbi'.

Semalam, Mahkamah Tinggi mengekalkan keputusannya pada 16 November lalu, bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong dan pilihan raya kecil kawasan itu perlu diadakan. Panel tiga orang hakim Mahkamah Rayuan, terdiri Datuk Sulong Matjeraie, Datuk Kang Hwee Gee dan Datuk Abdul Aziz Rahim telah memutuskan bahawa wujud 'keadaan khas' untuk menangguhkan sementara keputusan untuk mengadakan pilihan raya kecil kepada suruhanjaya itu dengan alasan yang kadang-kala di 'luar dugaan' kita!
Hakim Datuk Sulong Matjeraie antara lain berkata selepas hampir dua jam panel tiga hakim itu mendengar permohonan yang difailkan oleh suruhanjaya itu;

"Kebenaran penghakiman yang diputuskan oleh Hakim Mahkamah Tinggi perlu diuji di mahkamah lebih tinggi,".

Dalam penghakiman yang dibacakan pada pukul 7.24 malam, Hakim Sulong berkata mereka telah bersetuju sebulat suara bahawa tidak ada pihak akan mengalami akibat dan prasangka jika perintah penangguhan itu dibenarkan.

Beliau berkata keputusan tersebut dibuat bagi mengelakkan pilihan raya kecil yang tidak sepatutnya berlaku dan "pembaziran dana awam".

Apa yang memelikkan kita ialah kenapa SPR yang sepatutnya bertindak sebagai pihak yang menguruskan pilihanraya secara adil dan saksama boleh bertindak sedemikian dan seterusnya cuba menggagalkan usaha kearah piihanraya kecil yang baru ini?

Malahan juga pihak SPR seharusnya bertindak tegas keatas kes Wakil Rakyat yang cuba tidak hadir atau ponteng dalam sidang DUN Kedah ini sebagai satu perbuatan yang serius dan tidak sewajarnya berlaku.

Tetapi rakyat kini melihat seolah-olah SPR cuba semaksima mungkin mahu mempertahankan "kaki ponteng" dan yang selalu "tuang" (ponteng dalam loghat Kedah)dan SPR juga dilihat oleh rakyat sebagai penghalang utama untuk mereka membuat pilihan yang tepat siapakah yang akan mewakili mereka di Dewan Undangan Negeri Kedah agaknya?

Sesungguhnya kita amat menghormati keputusan yang dibuat oleh badan perundangan ini yang kadang kala kita melihatkan suatu keputusan yang "teramat pantas dan cepat" sekiranya kes mahkamah ini berkait rapat dengan kepentingan Umno / BN. Namun sekiranya kes ini berkait dengan Pakatan Rakyat sudah pasti ianya mengambil masa yang lama untuk diselesaikan sebagaimana kes Neger Perak yang masih tidak selesai sehingga kini.

Kepada SPR sebagai badan yang mengendalikan pilihanraya sepatutnya badan ini secara jujur dan telusnya hanya perlu mengikut segala yang diperuntukan dibawahnya dan bukan sebagai "penghalang" dengan membawa alasan pembaziran dana awam kononnya?

Alasan pembaziran dana awam ini hanyalah sebagai satu lakonan baru yang didalangi oleh Umno / BN sahaja bagi menutup 'ketakutan' mereka daripada terus untuk bertanding dan seterusnya berhadapan dengan PR didalam pilihanraya kecil ini.

Siapa yang tidak kenal Umno / BN yang setiap kali diadakan pilihanraya samada umum atau kecil sudah pasti akan menggunakan sebanyak mungkin apa yang dikatakan sebagai 'dana awam' itu berbanding dipihak pembangkang yang sememangnya tidak mempunyai kewangan yang kukuh sebagaimana Umno / BN.

Satu persoalan kepada Umno / BN ialah, kenapa anda perlu takut untuk menghadapi PR sedangkan ketika kemenangan Umno di PRK Bagan Pinang bulan lepas, satu dunia telah dicanangkan oleh pimpinan Umno / BN mengatakan parti anda telah kuat dan di terima rakyat!

Dengan keputusan yang dicapai semalam telah menguatkan lagi 'pandangan' rakyat akan ketidak telusan kerajaan untuk 'membebaskan' agensi dan badan tertentu seperti SPR dan mahkamah daripada mengikut telunjuk pemerintah didalam membuat sesuatu keputusan penting melibatkan rakyat.

Kita tidak mahu suatu hari nanti orang akan berkata SPR ini sebagai badan 'penghalang' pilihanraya dan bukannya sebagai pihak pengelola pilihanraya lagi. Sama-samalah kita memikirkannya demi kebaikan bersama.

sumber : ingeniur.blogspot.com

RON95 menyebabkan enjin susah idup waktu pagi dan gear susah masuk


KUALA LUMPUR, 24 Nov: Dua ahli Parlimen, masing-masing daripada PKR dan BN membangkitkan persoalan kualiti dan kebimbangan orang ramai terhadap minyak RON95 yang didakwa akan menjejaskan prestasi enjin.

Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) telah membangkitkan kualiti minyak tersebut yang diperkatakan banyak pihak sehingga terdapatnya notis yang diletakkan di stesen minyak bukan Petronas mengenai petrol RON95 yang boleh membahayakan enjin.

"Ada stesen minyak yang bukan Pteronas telah meletakkan notis bahaya terhadap minyak RON95 dan menyenaraikan jenis kenderaan yang boleh menggunakan minyak ini," katanya mendedahkan kepada Dewan Rakyat.

Manakala Hamim Samuri (BN-Ledang) menyatakan sekiranya minyak kuning (RON95) lebih efisien, maka adalah lebih baik hanya satu jenis minyak sahaja digunakan dan dicadangkan supaya minyak lain seperti RON97 ditarik balik.

Bagaimanapun, tanggapan pengguna terhadap penggunaan minyak petrol RON95 yang merosakkan enjin adalah tidak tepat, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Tan Lian Hoe yang menjawab solan tersebut.

Katanya sekiranya enjin kenderaan cukup sekadar dengan pembakaran RON95, penggunaan RON yang lebih tinggi tidak akan memberi kesan kepada keupayaan enjin secara optimum.

Kata Tan negara-negara pengeluar kenderaan utama dunia seperti Jepun, Eropah dan Amerika Syarikat juga menggunakan petrol RON95.

"Di Eropah, penggunaan RON95 adalah lebih 84 peratus daripada keseluruhan penggunaan petrol yang merupakan bahan bakar utama kenderaan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan asal Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) yang ingin tahu sama ada minyak petrol yang dijual di stesen minyak Petronas iaitu Primax 95 tidak sesuai digunakan untuk kereta import dan kereta mewah kerana minyak itu boleh merosakkan enjin.

Tan berkata sebelum keputusan untuk memperkenalkan RON95 dilaksanakan, beberapa siri perbincangan dengan pelbagai pihak yang terlibat telah diadakan untuk mendapatkan maklum balas daripada setiap aspek penggunaan petrol RON95.

Beliau berkata dengan menggunakan petrol yang mempunyai nilai RON minimum yang bersesuaian dengan keperluan kenderaan sepertimana yang disyorkan oleh pengeluar enjin kenderaan akan memastikan pembakaran berlaku tepat pada masanya lantas mengelakkan berlakunya fenomena ketukan enjin.

Ketika menjawab soalan tambahan Johari mengenai terdapatnya notis yang diletakkan di stesen minyak bukan Petronas mengenai petrol RON95 yang boleh membahayakan enjin, Tan berkata kementerian tidak menyedari mengenai perkara itu.

"Pihak kementerian tidak sedar tentang hal ini, dan kita akan menghantar pegawai penguatkuasa kita untuk memeriksa semua stesen minyak khususnya daripada bukan Petronas," katanya

Selasa, November 24, 2009

Inilah padahnya bila mengampu UMNO/BN dan bukan memenuhi kehendak minda rakyat marhaenTiga syarikat selamatkan BERNAMA TV dari terus rugi

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Parlimen hari ini diberitahu bahawa terdapat tiga syarikat yang akan mengambil-alih dan 'menyelamatkan' Bernama TV daripada terus mengalami kerugian.

Demikian dinyatakan Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan I Datuk Joseph Salang anak Gandum (BN-Julau) ketika menjawab soalan tambahan daripada Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) berhubung kerugian yang dialami oleh media terbabit.

Salahuddin bertanyakan sebab-seba berlakunya kerugian dan perbandingan format Bernama TV yang tidak menarik perhatian penonton.

"Kita lihat Astro Awani yang mempunyai persembahan yang ceria dan senitiasa menjemput tokoh-tokoh politik untuk berdiskusi sentiasa mendapat tarikan.

"Kenapa Bernama TV rugi dan terpaksa diambil alih oleh tiga syarikat?" katanya di sidang Dewan Rakyat pagi tadi.

Joseph mengakui kerugian yang dialami tetapi tidak menyebut secara terperinci sebab-sebab media terbabit mengalami kerugian, seperti yang dihebahkan sekitar RM15 juta.

Katanya operasi Bernama TV setiap bulan adalah sejumlah RM1.5 juta manakala tempahan iklan yang diterima hanyalah sekitar RM150,000 sebulan.

"Diharapkan dengan pengambil-alihan syarikat terbabit dapat mengelak Bernama TV dari terus rugi dan mendapat tempahan iklan yang banyak," katanya.

Beliau sebelum ini menjawab soalan Datuk Raime Bin Unggi (BN- Tenom) yang meminta Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan menyatakan peranan Bernama TV sebagai suara Kerajaan bagi menjayakan agenda pembangunan dan perpaduan, khususnya mengembangkan gagasan 1 Malaysia.

Sementara itu Joseph turut menjelaskan bahawa Bernama TV telah mengisi kekosongan dengan menjadi satu saluran TV di mana rakyat boleh mendapat berita dan informasi terkini sepanjang 24 jam.

"Berita-berita sensasi dan provokasi tidak akan diberi ruang bagi mengelakkan sebarang kontroversi yang boleh menjejaskan matlamat Gagasan 1Malaysia," katanya.

bila mahkamah menjadi speaker...beginilah jadinya...


Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan permohonan penangguhan perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya mengadakan pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menolak permohonan SPR untuk menangguhkan perintah tersebut.

Keputusan Mahkamah Rayuan itu diumumkan kira-kira jam 7.30 malam. Esok merupakan tarikh akhir bagi SPR melaksanakan perintah mahkamah tinggi supaya mengeluarkan writ pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.

Berikutan keputusan Mahkamah Rayuan hari ini, SPR boleh menangguhkan pengeluaran writ tersebut untuk mengumumkan tarikh penamaan calon dan hari pengundian.

Keputusan hari ini dibuat sebulat suara oleh panel hakim yang diketuai oleh Datuk Sulong Matjeraie. Dua lagi hakim ialah Datuk Kang Hwee Gee dan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abd Aziz Abdul Rahim.

Mengikut undang-undang, apabila SPR telah mengeluarkan writ tersebut, maka ia tidak boleh dibatalkan.

Sebelum itu, peguam kanan persekutuan, Kamaluddin Md Said berhujah bahawa wujud keadaan tertentu yang membolehkan penangguhan itu dibuat.

Katanya, jika SPR sudah menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian, dan jika rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi kemudiannya dibenarkan, maka pilihan raya kecil itu adalah satu pembaziran dana awam.

Kamaluddin juga menegaskan, jika pilihan raya kecil diadakan, ia mungkin menyebabkan ada dua wakil rakyat, jika rayuan SPR dibenarkan.

Manakala peguam kanan Sulaiman Abdullah, yang mewakili speaker DUN Kedah, Dr Abdul Isa Ismail pula berkata, jika mahkamah membenarkan penangguhan itu, ianya hanya menghalang perjalanan perlembagaan kerana kerusi tersebut telahpun diisytiharkan kosong.

"Apabila sesebuah kerusi diisytiharkan kosong, maka pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dan writ pilihan raya hendaklah dikeluarkan esok," katanya.

Sulaiman berkata, juga tidak ada keperluan segera untuk memberi penangguhan kerana Mahkamah Rayuan boleh mendengar rayuan SPR sebelum tempoh 60 hari itu.

Maka katanya, tidak ada keperluan segera untuk mahkamah membenarkan penangguhan.

Tambahan lagi, katanya, mengikut undang-undang, mahkamah tidak boleh memberi sesuatu penangguhan terhadap mana-mana perintah yang dipohon. Malaysiakini/-

Berita potong stim petang ini....


Mukhriz bukan calon BN di Kota Siputeh

Barisan Nasional akan menamakan calon yang sesuai selain anggota parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir jika mahkamah memutuskan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh, kata timbalan perdana menteri.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata langkah itu bukan bermakna Mukhriz tidak sesuai tetapi bagi memberi peluang kepada orang di
kawasan itu.

Katanya, Mukhriz boleh membantu dalam kempen pilihan raya kecil nanti berikutan beliau mempunyai pengaruh dan diterima baik ramai pengundi di kawasan parlimen itu.

"Di kawasan parlimen (Jerlun), Mukhriz menang lebih banyak majoriti daripada calon kita di peringkat DUN (Kota Siputeh). Ini bermakna satu penerimaan yang baik.

"Jadi, beliau (Mukhriz) boleh mempengaruhi, boleh turun membantu, tak kira siapa calon yang akan ditetapkan nanti," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Mineral Negara ke-7 di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai Mukhriz, yang juga timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri, disebut-sebut akan menjadi calon bertanding jika berlaku pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh dalam kawasan parlimen Jerlun

sumber:malaysiakini

Rakyat diutamakan...berita baik dari Najib...yahoooooooooooo


Sudahlah tiada bonus,tiada potongan atau insentif untuk rakyat, kerana 1Malaysia punya penangan, lagi cukai-cukai baru nak diperkenalkan untuk beban lagi rakyat yang memang sudah terbeban sekarang.

Dengan keadaan ekonomi negara yang dikelabui dengan angka-angka yang tidak relevan, tiada pelabur asing atau FDI dan keadaan ekonomi negara yang tidak menentu.

Najib dengan bijaksana memperkenalkan menatang yang bernama GST, dalam bahasa melayu atau bahasa pasar, cukai barangan dan perkhidmatan...sedapkan enakkan...bukan rakyat diutamakan...rakyat disembelihkan kalau macam ni.

Jadi bersedialah untuk ditambah beban di atas kepala kita kerana secara tak langsung semua orang akan merasa tempiasnya nanti.

Ini bukan untung untuk rakyat jadi bersiap-sedialah untuk mengontangkan poket anda dengan beban cukai yang tah apa-apa ntah lagi.

Bagi sesiapa yang masih tak paham apa itu GST, bukalah kamus atau 'google'kan apa itu GST dan cuba pahamkan apa implikasinya kalau GST ini diluluskan.

Rang Undang-Undang GST Akan Dibentang Untuk Bacaan Pertama - Najib

NEW YORK: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata rang undang-undang berkaitan cadangan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan dibentangkan untuk bacaan kali pertama pada akhir persidangan Dewan Rakyat sekarang.

Perdana Menteri berkata langkah itu dipersetujui pada mesyuarat Kabinet lepas."Ia akan membolehkan orang ramai memberi ulasan, melibatkan mereka, dan jika kami dapati ia perlu diperhalusi, kami akan lakukannya," katanya kepada media Malaysia yang membuat liputan lawatan kerjanya ke New York pada Isnin.

Najib yang juga Menteri Kewangan, bertemu media selepas menghadiri beberapa mesyuarat dan pertemuan dengan para pelabur Amerika serta pengurus dana selain tokoh korporat terkemuka.

Beliau menegaskan bahawa jika kerajaan memutuskan untuk memperkenalkan GST di Malaysia, ia akan dilakukan secara "berhati-hati".

"Ia tidak akan diperkenalkan secara tergesagesa," kata Najib yang menambah, jika GST menjadi kenyataan, kadarnya tidak akan membebankan golongan miskin dan kelas pertengahan Malaysia.

"Dan, ia tidak akan menyebabkan inflasi," katanya.

GST dicadangkan bagi menggantikan cukai perkhidmatan dan jualan sedia ada.Perdana Menteri berkata Malaysia merupakan antara beberapa negara di rantau Asia Tenggara yang belum melaksanakan GST.

"Pada asasnya, seluruh dunia sudah melaksanakan GST," katanya.

Semasa membentangkan Bajet 2010 pada Oktober, Najib berkata kerajaan akan melaksanakan langkah-langlah tegas bagi mengukuhkan kedudukan kewangan dan memperakui kutipan hasil yang mencukupi sangat penting untuk menyokong perbelanjaan yang semakin tinggi selain mengurangkan hutang negara yang meningkat. BERNAMA

Husam ibarat perisai kepada Nik Aziz dan PAS Kelantan


Exco kanan kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa yang dilihat "keletihan" dalam mengharungi politik dalaman PAS negeri itu, menjadi punca tercetusnya spekulasi beliau mahu meletak jawatan dalam parti dan kerajaan, kata seorang pemimpin PAS negeri itu.

"Sampai satu masa, dia pun letih, banyak masalah, banyak tanggungjawab yang dipegangnya. Saya dengar sudah dua tahun dulu lagi perkara ini sudah disebut," kata anggota jawatankuasa PAS negeri yang enggan dikenali.


Beliau diminta mengulas laporan sebuah akhbar media arus perdana kelmarin mengenai spekulasi Husam yang juga pengerusi jawatankuasa perancangan ekonomi, kewangan dan kebajikan negeri mahu meletakkan semua jawatannya dalam parti dan kerajaan negeri.

Husam yang juga ADUN Salor itu bagaimanapun menafikan dakwaan itu dan menyifatkannya sebagai agenda untuk 'mematikan karier politiknya' yang belum berakhir sejak muktamar PAS Jun lalu, selepas beliau tewas dalam pertandingan kerusi timbalan presiden.

Ketika dihubungi Malaysiakini semalam, anggota jawatankuasa PAS Kelantan itu berkata, desas-desus Husam 'sudah keletihan' akibat politik parti, sudah lama kedengaran tetapi ia telah dinasihatkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya 'bertahan'..

"Tok Guru (Nik Aziz) kata, kalau hendak kata letih, dia lagi letih, dia lagi banyak tanggungjawab," kata pemimpin tersebut.

Ketika diminta menjelaskan lebih lanjut maksud 'keletihan' tersebut, beliau berkata: "Bukan letih lawan dengan Umno. Lawan dengan Umno tidak ada masalah. Yang letih ni sok-sek (bisik-membisik - merujuk kepada politik dalaman) sesama sendiri.".

Tambahnya, Husam menjadi sasaran kerana bekas naib presiden PAS itu agak menonjol di Kelantan berbanding pemimpin lain PAS di negeri itu.

Sementara itu, setiausaha PAS Kelantan, Mohamad Zaki Ibrahim pula ketika dihubungi berpendapat, serangan terhadap Husam didalangi musuh politiknya, Umno.

"Biasalah, mereka hendak serang Tok Guru tidak dapat. Jadi, mereka seranglah orang yang dilihat rapat dengannya," katanya yang juga ADUN Kelaboran.

"Datuk Husam ni kalau kita lihat macam perisai (kepada Nik Aziz dan PAS Kelantan)," tambahnya.

Bagaimanapun, Mohamad Zaki menolak terdapat sabotaj dalaman yang mahu menghancurkan karier politik Husam.

sumber:malaysiakini

Rakyat...rakyat...rakyat...dan segalanya untukmu rakyat


MB lebih utamakan rakyat daripada kontraktor yang mementingkan kepentingan diri sendiri
BANDAR TUN RAZAK 24 NOV: – Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata lebih baik beliau berjumpa dengan rakyat yang mempunyai masalah rumah terbengkalai daripada berjumpa pihak yang membuat masalah.

Bagi beliau, kebajikan rakyat lebih diutamakannya daripada ‘melayan’ kehendak pemaju yang gagal menjalankan amanah yang telah diberikan.

“Saya lebih pentingkan berjumpa dengan rakyat yang menghadapi masalah rumah terbengkalai dan dalam masa sama lebih baik saya tumpukan untuk menyelesaikan masalah rakyat daripada memberi masa kepada pihak yang tidak menyiapkan kerja,

“Masalah rakyat yang membayar duit pinjaman bank tetapi rumah mereka tidak disiapkan adalah lebih baik diambil berat daripada berjumpa orang yang dapat projek tetapi projek terbengkalai,” katanya ketika ditemui di Majlis Perasmian Karnival Blok 34 Sri Melaka semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan Ahli Lembaga Pengarah LBCN Development Sdn Bhd (LBCN), Datuk Paduka Khairuddin Abu Hasan bahawa Menteri Besar bukan sahaja enggan memberi kerjasama malah tidak mahu menemui beliau untuk berbincang mengenai permasalahan yang timbul.

Sementara itu, Abdul Khalid enggan mengulas lanjut mengenai tindakan Khairuddin yang telah melantik peguam untuk menyaman beliau sebanyak RM500 juta.

Namun begitu, beliau berkata, rakyat Malaysia berhak mengemukakan saman kepada sesiapa yang mereka mahu tetapi terpulang kepada Kerajaan Negeri untuk tindakan selanjutnya.

Dalam laporan Sinar Harian kelmarin, selaku Ahli Lembaga Pengarah LBCN Development Sdn Bhd, Khairuddin akan mengambil tindakan saman malu sejumlah RM500 juta ke atas Abdul Khalid dan Kerajaan Negeri di atas kenyataan yang didakwanya biadab dan tidak bertanggungjawab tanpa usul periksa.

Terdahulu, kenyataan akhbar Abdul Khalid bertajuk ‘Tanah Hilang, Rumah Tak Dapat’ didakwa sebagai memfitnah Khairuddin dan menganggap kenyataan itu tidak bertanggungjawab, tidak berasas, mengemukakan fakta yang tidak tepat serta mempunyai niat jahat untuk mencemarkan imej mahupun kredibiliti syarikat LBCN Development Sdn Bhd

Ada tak pemimpin umno yang semacam ini...yang ada pun anak beranak doh songlap duit rakyat


Keputusan Nik Aziz bukti ketinggian integriti dan moral

KOTA BHARU, 24 Nov: Tindakan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menasihati menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman meletak jawatan membuktikan ketinggian integriti dan keterbukaan beliau dalam menerima pandangan parti.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dalam satu sidang media bersama Nik Aziz semalam yakin tindakan Nik Aziz itu bukan untuk kepentingan beliau dan keluarga sebaliknya mengutamakan masa depan dan perjuangan parti.

"Tok Guru (Nik Aziz) tunjuk nilai moral yang tinggi, dan beliau ambil keputusan demi kepentingan perjuangan.Ini adalah satu bentuk integriti yang ditunjuk oleh beliau.Apa pun yang beliau putuskan, itu adalah keputusan parti yang beliau akur,"

"Saya percaya apa yang beliau buat adalah bukan untuk kepentingan beliau dan keluarga tetapi apa yang beliau tunjuk merupakan sikap yang melampaui kepentingan diri, keluarga dan peribadi beliau.Saya cukup sanjung tinggi integriti yang ditunjuk beliau.

Semalam Nik Aziz selepas pertemuan dengan pimpinan PAS di kediaman Menteri Besar, JKR 10 mengumumkan persetujuannya menasihati Ariffahmi meletakkan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Ditanya samaada perkara itu menunjukkan PAS sedang menghadapi masalah dalaman yang serius, beliau menafikan perkara itu.

"Saya tak nampak apa isu besar, apa yang berlaku adalah isu pelantikan menantu.Beliau telah lepasi isu itu.Kalau selama hari ini isu menantu dimainkan anatara Pak Lah dan Khairy, dan Pak Lah tak mampu buat sesuatu untuk bersihkan nama beliau.Walaupun dari segi perundangannya betul, tapi ia akan timbulkan satu fitnah kepada beliau dan pentadbiran,"

"Apa yang ditunjukkan tok guru hari ini kerana lihat kepentingan perjuangan jemaah itu lebih penting dari keluarga dan peribadi.Ini tak ada kaitan dengan masalah dalaman yang berlaku di Kelantan pada hari ini.Tapi tok guru tunjuk satu integriti sebagai Menteri Besar.

Pertemuan semalam turut disertai Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din, dan Bendahari Dr. Hatta Ramli.

Mereka telah mengemukakan cadangan kepada Nik Aziz agar menasihatkan Ariffahmi melepaskan jawatan.

Ariffahmi bersetuju meletakkan jawatannnya dan menerima keputusan tersebut dengan hati yang terbuka.

Parti komponen BN letak harapan tinggi pada mahkamah rayuan...

DUN Kota Siputeh: SPR Letak Harapan Tinggi Kepada Mahkamah Rayuan

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletakkan harapan yang tinggi kepada panel hakim Mahkamah Rayuan yang akan mendengar rayuan mereka esok berhubung kedudukan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh di Kedah yang diisytiharkan kosong.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, pihakanya berharap Mahkamah Rayuan akan meneliti kes ini dengan sebaik mungkin kerana ia pertama kali berlaku di negara ini.

"Kita berharap Mahkamah Rayuan akan mendengar rayuan kita dan buat keputusan yang memihak kepada kita.

"Harapan kita agar panel hakim akan meneliti kes ini secara rapi kerana kes ini merupakan kes pertama kali dalam sejarah pilihan raya di Malaysia... sangat penting bagi rujukan pada masa-masa akan datang," kata kepada mStar Online.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai perkembangan terbaru berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Rayuan dan Kuasakuasa Khas) hari ini yang menolak permohonan SPR untuk mendapat perintah menangguhkan keputusan mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh sebagai kosong.

Selain itu Wan Ahmad berkata, SPR berharap Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan dengan segera berhubung kedudukan kerusi DUN Kota Siputeh kerana pihaknya hanya mempunyai masa kurang sehari bagi mengeluarkan writ untuk memanggil pilihan raya.

"Kita jangkakan keputusan akan diketahui esok memandangkan kes ini perlu disegerakan sebab jika keputusan Mahkamah Rayuan esok menolak lagi rayuan SPR, maka tempoh yang tinggal untuk SPR menetapkan tarikh-tarikh bagi mengadakan pilihan raya hanya tinggal satu hari iaitu tidak lewat dari 25 haribulan (Rabu).

"Jadi itulah tempoh yang ada kepada kita jika dikira keputusan Mahkamah Tinggi yang isytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong pada 16 haribulan lalu," katanya.

Mengikut peruntukan di bawah Seksyen 12(3) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) 1981, writ perlu dikeluarkan dalam tempoh sepuluh hari dari tarikh kekosongan.

Pada 16 November lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Ditanya sama ada SPR bersedia menerima sebarang keputusan yang akan dibuat esok, Wan Ahmad berkata: "SPR sentiasa bersedia pada bila-bila masa termasuk untuk mengadakan pilihan raya kecil.

"Tapi bagaimanapun kita masih mempunyai peruntukan undang-undang yang boleh digunakan dalam kes ini... esok adalah hari yang cukup penting bagi SPR."

Isnin, November 23, 2009

Ong Tee Kiat bakal sertai PKR???Oleh: pendekarlekir

"Menurut sumber dalaman parti MCA , Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Kiat telah memberi kata dua kepada Perdana Menteri, daruk Seri Najib Tun Razak agar tidak mencampuri urusan dalaman Parti MCA.

Sumber itu menyebut pelan yang di cadangkan oleh Najib tidak di persetujui oleh Ong yang mahukan satu Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) di buat.

Sumber itu menyebut jika Najib meneruskan hasrat untuk mencampuri urusan MCA dan mebuat EGM, Ong tidak teragak-agak keluar dari MCA dan akan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ong dikatakan tidak mahu EGM di adakan kerana tidak yakin mampu untuk mempertahankan kerusi Presiden parti.

Beliau juga dikatakan telah berjumpa dengan PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sekarang ini Ong di percayai berada di London untuk berjumpa dengan salah seorang kenalan rapat Anwar. Waulaupun begitu tidak pasti apa sebab pertemuan itu di buat.

Jika benar Ong menyertai PKR ini akan memberi satu pikulan dan pepecahan yang hebat dalam MCA.

Pergolakan ini akan menyebabkan sokongan terhadap BN semakin merundum dan ia pasti akan mebuatkan Najib tidak lena tidur memikirkan apa yang akan bakal berlaku.

Sumber:tranungkite

Gelanggang dibuka...kita bertarung lagi


N03 DUN KOTA SEPUTEH

Mahkamah rayuan menolak keputusan semakan penghakiman Mahkamah Persekutuan.

PRK perlu diadakan dalam tempoh 60 hari.

Siap sedia kita ke gelanggang lagi......takbir

Tuduhan berniat jahat terhadap Anwar - Peguam


Dakwaan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berniat jahat dan tidak boleh diterima memandangkan ketiadaan penemuan perubatan berhubung penetrasi, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu Isnin.

Peguam R.Sivarasa, yang mewakili Anwar, berkata bukanlah satu perkara baru bahawa untuk melakukan dakwaan liwat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan, penetrasi merupakan perkara utama dan teras.

Beliau berkata dalam kes ini, tiada bukti perubatan yang pasti bagi mencadangkan berlaku penetrasi ke dalam dubur pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

"Berdasarkan laporan perubatan oleh pegawai perubatan dari Pusrawi yang mula-mula sekali memeriksa pengadu, dinyatakan bahawa dubur itu tidak berdarah, tidak cedera, tidak bernanah dan ia adalah bersih, kering serta kelihatan normal," katanya, sambil menambah perkara itu turut disokong oleh laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur yang menyatakan bahawa penetrasi tidak berlaku.

Oleh itu, beliau berhujah hakikat itu cukup untuk mahkamah membatalkan dakwaan terhadap Anwar memandangkan jelas bahawa tiada kesalahan yang telah dilakukan.

Sivarasa berhujah di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah berhubung permohonan Anwar untuk membatalkan dakwaan liwat terhadapnya.

Pada 10 Mac, Anwar mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan meliwat Mohd Saiful Bukhari, 24, bekas pembantu peribadinya, di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 27 Jun tahun lepas.

Sivarasa turut berhujah bahawa dakwaan terhadap Anwar tidak berasaskan bukti sebaliknya berat sebelah, menyalahi undang-undang, berniat jahat, bermotifkan politik dan menyalahgunakan proses mahkamah.

Beliau berkata mahkamah mempunyai hak dan kuasa sedia ada untuk membenarkan permohonan membatalkan atau menangguhkan dakwaan itu bagi mengelak pendakwaan yang menindas dan mempunyai niat buruk terhadap Anwar.

Sivarasa berkata pembabitkan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dalam kes itu jelas menunjukkan niat jahat terhadap Anwar, memandangkan beliau disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) berikutan laporan polis terhadap beliau oleh Anwar membabitkan pemalsuan keterangan dalam insiden "mata lebam" ketika Anwar ditahan polis pada 1998.

Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pasukan pendakwaan berkata mahkamah mempunyai bidang kuasa sedia ada untuk membatalkan atau menangguhkan dakwaan itu, bagi membetulkan salah laksana keadilan jika dakwaan itu benar-benar merupakan penyalahgunaan proses mahkamah.

"Bagaimanapun kami berpendapat dalam tindakan ini, ia hanya untuk menghentikan prosiding atau untuk menghalang mahkamah daripada terus mendengar kes ini," katanya.

Mohamed Yusof berkata berdasarkan laporan DNA oleh ahli kimia, terdapat spesimen DNA campuran daripada dua lelaki di tempat kejadian, yang menyokong dakwaan Mohd Saiful bahawa dia diliwat oleh Anwar.

"Ini bukanlah kes yang sewajarnya untuk mahkamah menggunakan kuasa sedia ada bagi membatalkan atau menangguhkan dakwaan memandangkan pendakwaan tidak tahu bagaimana kes itu memudaratkan Anwar," katanya.

Hakim Mohamad Zabidin menetapkan 1 Dis untuk keputusan. -Bernama

terkini...menantu Nik Aziz letak jawatan


Menantu tokoh PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dilanda kontroversi sejak dua minggu lepas meletakkan jawatannya sebagai ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Abdul Ariffahmi Abd Rahman, yang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menjadi fokus kontroversi apabila memecat Syed Azidi Syed Abdul Aziz, seorang pegawai kanan exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa.

Beliau, exco Pemuda PAS Kelantan, mengumumkan perkara tersebut dalam sidang media hari ini.

Surat rasmi peletakkan jawatan tersebut bagaimanapun belum diserahkan, katanya ringkas kepada Malaysiakini.

Ketika dihubungi sebentar tadi, beliau juga enggan mengulangi kenyataannya dalam sidang akhbar tersebut.

Sementara itu, menurut media rasmi PAS, Nik Abdul Aziz yang juga menteri besar ingin "menasihati" menantunya agar melepaskan jawatan tersebut.

Persetujuan itu dilaporkan diumumkan Nik Abdul Aziz pada satu sidang media selepas pertemuan dengan pemimpin kanan PAS di kediaman rasmi menteri besar 10 pagi tadi.

Pertemuan tersebut disertai Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din, Naib Presidennya Salahuddin Ayub dan Bendahari Agung Dr Hatta Ramli, laor Harakahdaily.net.

"Mereka telah mengemukakan cadangan kepada Nik Abdul Aziz agar menasihatkan Ariffahmi melepaskan jawatan," laporan akhbar web itu dipetik. malaysiakini/-

kalau anda percaya utusan meloya confirm anda memang hilang akal....


Husam Mahu Terus Berkhidmat Untuk PAS Dan Kelantan

KOTA BAHARU, 23 Nov (Bernama) -- Timbalan Pesuruhjaya Dua PAS Kelantan, Datuk Husam Musa berkata beliau tidak akan meletakkan jawatan malah akan meneruskan perjuangannya terhadap parti dan negeri.

Beliau menafikan laporan akhbar Utusan dan Mingguan Malaysia bahawa beliau akan meletakkan jawatannya dalam parti dan sebagai Exco kanan kerajaan negeri Kelantan.

Katanya beliau menyifatkan laporan media itu telah disalaherti kerana beliau sedang menjalani rawatan sakit pinggangnya di sebuah hospital di sini serta terpaksa mengambil cuti dan tidak hadir pada programnya.

"Saya sakit belakang. Jumpa doktor dan doktor minta saya dapatkan rawatan, rehatkan tulang belakang saya dan kurangkan aktiviti.

"Apa kena mengena sakit belakang saya dengan letak jawatan? Letak semua pulak tu? Mana perjuangan saya? Mana parti dan kerajaan yang saya membantu menjayakannya sekian lama? Di hujung jalan kami akan berpisah? Membuka ruang pada lawan menerobos masuk dalam detik yang kritikal ini?," katanya menerusi laman blognya di cetusan-hati.blogspot.com.

Husam berkata laporan Utusan Malaysia tidak akan melemahkan beliau kerana sebelum ini telah banyak serangan telah dibuat terhadap Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Mursyidul Am PAS.

"Tok Guru telah cuba dimalukan. Cuba dipinggirkan kerana pendiriannya yang tegas dan hasratnya yang jelas untuk membawa negara kita menuju perubahan.

"Saya sebagai murid dan 'budak' Tok Guru, mengangkat bendera putih semata-mata kerana Utusan cuba mengagendakan kami?," katanya.

Mingguan Malaysia pada Ahad melaporkan Husam dikatakan mahu melepaskan semua jawatan dalam parti dan juga kerajaan yang merupakan satu lagi episod yang menggambarkan perpecahan dan kekusutan dalam parti itu.

Namun hasrat itu tidak dipersetujui oleh Nik Abdul Aziz.

--BERNAMA

Ahad, November 22, 2009

Beng Hock Dibedah Siasat Pornthip Diekori Individu Misteri

sudahlah hak dirampas, masih ada hati nak rakyat sokong dia


Umno Kelantan Masih Ada Peluang Dapatkan Sokongan Rakyat

PASIR MAS, 22 Nov (Bernama) -- Umno Kelantan masih mempunyai peluang cerah untuk mendapatkan sokongan rakyat memandangkan banyak kelemahan pada pihak PAS yang masih belum dieksploitasi sepenuhnya.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed berkata bagi tujuan itu Umno perlulah meningkatkan jentera penerangannya dan harus merebut peluang akan kemelut yang melanda PAS.

"Umno di Kelantan kini underdog (tidak mendapat sokongan) tetapi jangan lupa Manik Urai... keputusan pilihan raya di kawasan itu baru-baru ini jelas menunjukkan rakyat Kelantan mahu berubah," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata perlu bagi Umno untuk terus bekerja keras bagi memperkasakan parti itu agar terus mendapat sokongan rakyat.

"Saya mengarahkan Bahagian Penerangan untuk bermuzakarah mengenai isu-isu semasa kepada ahli sebulan sekali, supaya mereka faham isu-isu semasa di samping dapat merapatkan hubungan sesama ahli," katanya.

-- BERNAMA

P/S-Bagi dulu royalti minyak kepada kerajaan negeri  Kelantan....tak payah nak mimpi sampai air liur basi nak rampas kelantan kalau parti dan puak sendiri pun tak betul....

Yang ni SPRM tak nak siasat ke???


Najib Korban 427 Ekor Lembu Parlimen Pekan

Dengan gaji PM sebulan kalau tak silap RM 25 ,000.00 saja. Najib baru jadi PM tak sampai 2 tahun pun. Kalau tak dibelanjakan satu sen pun , dia Cuma dapat kumpul RM 600.000.00.

Untuk beli lembu untuk korban ni , bukannya sikit 427 ekor , biasanya untuk korban harga satu bahagian lebih mahal dari harga biasa yang dijual di pasar , purata dalam RM 350.00 untuk satu bahagian. Kalau untuk 7 bahagian , jumlahnya RM 2,450.00 untuk seekor lembu. Kalau 427 ekor , jumlahnya sebanyak RM 1,046,150.00.

Tak tau lah kalau sebagai Menteri Kewangan , gajinya juga RM 25,000.00 sebulan. Jadi kalau dicampur dua jawatan ni , Najib berjaya kumpul RM 1,200,000.00. Kalau dicampur kedua – dua ni baru cukup untuk bayar harga 427 ekor lembu ni.

Kesian kat Najib dan keluarga terpaksa ikat perut , semata – mata nak korban lembu , minggu depan

Adakah ada pihak – pihak yang sponsor ?

Mungkin juga ada pihak yang sponsor Najib , dengan menyediakan semua bajet untuk biayai harga lembu tersebut

sumber: tranungkite

Dadah ditemui di dalam kenderaan rasmi exco kerajaan negeri...

Ketua Polis Terengganu di Minta Perjelas Isu Tangkapan Anak Exco Terlibat Kes Dadah

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) Negeri Terengganu mendesak Ketua Polis Negeri Terengganu menjelaskan isu yang heboh diperkatakan bahawa seorang anak kepada seorang EXCO Kerajaan Negeri Terengganu.

Ketuanya, Fariz Musa berkata, anak anggota Exco tersebut ditahan oleh pihak polis di dalam satu sekatan jalanraya, baru-baru ini.

”Dalam sekatan (jalanraya) itu, anak Exco berkenaan dikatakan memandu kereta rasmi Exco milik kerajaan negeri dan pihak polis telah menjumpai dadah yang disembunyikan di bonet kereta tersebut,

”Jumlah dadah tersebut dikatakan jika disabitkan kesalahan boleh membuat hukuman mati mandatory.”ujar Fariz dalam sidang media Pelancaran Gerakan Selamatkan Wang Rakyat Terengganu ( Semarak Terengganu ) yang diadakan di sini semalam.

Menurutnya, berdasarkan laporan banyak blog-blog menyatakan Exco tersebut yang juga salah seorang Ahli Dewan Undangan Negeri di kawasan Parlimen Besut kini berada di Tanah Suci Mekah untuk menunaikan ibadah haji.

Namun begitu, katanya, pihak tertentu UMNO Negeri dikatakan sedaya upaya ingin menyembunyikan serta menutup kes tersebut agar tidak dihidu oleh rakyat bagi menjaga nama baik UMNO.

Fariz mengganggap, sekiranya perkara tersebut benar-benar berlaku dan membabitkan penggunaan kereta rasmi kerajaan, maka wajarlah Ketua Polis Negeri Terengganu menjelaskan kepada umum kes tersebut kerana melibatkan penyalahgunaan harta rakyat .

Sehubungan itu, beliau memohon agar Ketua Polis Negeri Terengganu bertindak secara telus dan profesional tanpa mengambil sikap mendiamkan diri, serta tidak bertindak menyembunyikan perkara tersebut dan bersekongkol dengan UMNO bagi menutup kesalahan itu.

Dalam sidang media yang sama, Fariz berkata AMK akan menggerakkan SEMARAK ke seluruh Negara bagi memberikan kesedaran dan maklumat kepada rakyat tentang penyelwengan, salahlaku dan rasuah yang telah dilakukan oleh pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata, di negeri Terengganu AMK akan membuat beberapa laporan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berdasarkan pendedahan yang dibuat dalam Laporan Ketua Audit Negara – Buletin Online

Orang kito