Kawan-kawan dan sahabat handai....

Sabtu, Februari 13, 2010

Kalau Nizar Boleh Disingkir Tanpa Undi Tidak Percaya, Kenapa Tidak Najib?

Profesor Dr. Abdul Aziz Bari menyifatkan keputusan mahkamah persekutuan mengenai isu siapa Menteri Besar yang berpihak kepada UMNO Barisan Nasional, membangkitkan persoalan mengenai kedudukan kerajaan dalam sistem demokrasi dari sisi perundangan.

Professor Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa itu berkata perkara ini serius kerana Menteri Besar sepatutnya hanya boleh disingkir melalui Dewan Undangan Negeri.

“Pada hakikatnya kalau di negeri Perak itu Sultan boleh menyingkirkan Menteri Besar tanpa melalui undi tidak percaya dalam dewan secara formal, maka di peringkat pusat juga peringkat persekutuan boleh menyingkirkan perdana menteri tanpa melalui undi tidak percaya,”katanya.

Aziz berkata demikian ketika ditemubual TVSelangor.com

Beliau percaya kepada amalan yang dipraktik selama ini iaitu melalui undi tidak percaya secara formal di Dewan Undangan Negeri bagi menentukan siapa Menteri Besar.

“Jadi, itu yang menyebabkan timbulnya perspepsi ataupun tanggapan bahawa apa yang berlaku itu boleh memberi kesan kepada perlembagaan dan ini semakin boleh mengkompromikan sistem Raja itu sendiri,”katanya.

Kes ini akan menjadi rujukan tetapi malangnya ia perkembangan yang tidak sihat kerana undang-undang pada masa ini boleh menyingkirkan pemimpin dengan mudah, tanpa mematuhi prosedur yang betul.

“Dengan keputusan yang terbaru itu, mengatakan bahawa Menteri Besar ataupun Perdana Menteri boleh disingkir tanpa melalui undi tidak percaya, ini merupakan kesan langsung, dengan kata lain undang-undang yang dihuraikan yang diputuskan mahkamah semalam adalah perkembangan yang tidak sihat pada kes-kes akan datang,”katanya.

suara-keadilan.com

KEADILAN Bukan Tempat Mengaut Keuntungan

Parti Keadilan Rakyat kesal dengan perletakan jawatan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim namun menganggap tindakan itu sebagai sesuatu yang sudah dijangka.

Dalam satu kenyataan media hari ini, KEADILAN melihat tindakan tersebut adalah sebahagian daripada proses penyelarasan dalaman parti bagi memastikan parti serta rakan Pakatan Rakyat lain berada dalam kedudukan terbaik bagi memberikan khidmat serta melaksanakan mandat rakyat.

"Perletakan jawatan Zahrain adalah tindakan awalan beliau kerana beliau akan berhadapan dengan prosiding disiplin parti susulan serangan beliau terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang di dalam media.

"Besar kemungkinan beliau akan dipecat daripada parti sekiranya didapati bersalah. Surat tunjuk sebab telah dihantar kepadanya pada 8 Februari 2010 meminta beliau menjawab sebelum atau pada 12 Februari 2010," kata kenyataan lima perenggan yang dikeluarkan Ketua Penerangan, Latheefa Koya.

Menurut kenyataan itu lagi KEADILAN menyedari tanggungjawab berat untuk memikul kehendak dan keputusan rakyat sebagaimana yang dizahirkan pada Pilihan Raya Umum 8 Mach 2008.

Mereka yang tidak yakin terhadap perjuangan bagi keadilan sosial dan ekonomi tidak dialukan dalam parti malah proses membersihkan parti daripada elemen opportunis akan memberi kesan jangka panjang yang amat baik ke arah perubahan sebenar di Malaysia.

"Tindakan ini diambil tatkala parti menghadapi banyak cabaran kerana Barisan Nasional melihat Pakatan Rakyat sebagai ancaman kepada usaha berterusan mereka untuk memegang tampuk kuasa.

"Ini termasuk perbicaraan terhadap Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas pertuduhan palsu.

"Dalam keadaan di mana BN meberuskan tekanan, mereka yang kurang komitmen akan goyah pendirian dan meninggalkan parti, seterusnya mengkhianati rakyat yang memilih mereka. Tindakan mereka mendedahkan agenda sebenar mereka," tambah kenyataan itu.

KEADILAN bertekad untuk memastikan wakil-wakil rakyatnya terus melaksanakan mandat yang diberikan rakyat.

suara-keadilan.com

Ahli Parlimen Australia Desak Kes Fitnah 2 Anwar Digugurkan

Lebih daripada 50 ahli Parlimen Australia termasuk anggota kerajaan memerintah dan wakil pembangkang menggesa kerajaan Malaysia agar menggugurkan tuduhan liwat yang dikenakan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kumpulan 50 wakil rakyat itu menghantar satu surat menuntut agar tuduhan liwat kali kedua terhadap Ketua Umum Pakatan Rakyat itu digugurkan.

Pengerusi jawatankuasa kecil bagi hal ehwal luar Parlimen Australia, Michael Danby menyerahkan surat itu kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Canberra Salman Ahmad, semalam.

Surat itu berbunyi, “adalah perlu untuk dimaklumkan kepada kerajaan Malaysia bahawa pada pandangan kami sanjungan global terhadap Malaysia akan terjejas dengan tuduhan-tuduhan ke atas Anwar ini.”

Malah menurut surat itu, “ramai pemerhati mesra Malaysia mendapati sukar untuk mempercayai seorang pemimpin pembangkang utama (seperti Anwar) dikenakan tuduhan liwat buat kali kedua, sejurus selepas partinya memperoleh kejayaan besar dalam pilihan raya kebangsaan.”

Laporan ABC Online menyebut, kebanyakan yang menandatangani surat itu adalah anggota Parti Buruh termasuk setiausaha parlimen Gary Gray dan Laurie Ferguson.

Timbalan Speaker Dewan Perwakilan, Anna Burke juga menandatangani surat itu.

Di pihak Parti Liberal yang menurunkan tandatangan ialah jurucakap alam sekitar Greg Hunt dan ketua pembangkang Malcolm Turnbull.

Perbicaraan kes liwat Anwar itu bermula 3 Feb lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Hari ini, Mahkamah Rayuan menetapkan Rabu depan bagi memutuskan sama ada mengekal atau menggugurkan tuduhan liwat terhadap Anwar.

Panel tiga hakim yang diketuai Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin, Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Azhar @ Izhar Ma'ah menangguh keputusan sama ada membenarkan rayuan Anwar itu kerana memerlukan masa untuk mempertimbangkan hujahan yang dikemukakan oleh peguam Anwar, Karpal Singh dan Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.

Ketua Pembangkang itu memohon mahkamah supaya membenarkan rayuannya mengubah keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk mengetepikan dan membatalkan tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Anwar sebelum ini mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meliwat Saiful di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini, di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat dan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Perbicaraan tersebut ditangguhkan sementara menunggu keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah pada Khamis depan sama ada beliau akan menarik diri daripada terus mendengar kes liwat itu.

Pada prosiding selama dua jam hari ini, Karpal mengemukakan bahawa tuduhan meliwat itu harus dibatalkan berdasarkan laporan perubatan oleh tiga doktor dari Hospital Kuala Lumpur yang menyatakan tidak ada hasil klinikal menunjukkan berlaku penetrasi atau tembusan ke dubur Saiful.

Katanya bukti penetrasi merupakan elemen penting untuk pihak pendakwaan membuktikan kes melampaui keraguan yang munasabah dan namum tidak ada bukti kukuh.

“Laporan perubatan itu merupakan bukti. Eksibit dalam afidavit juga merupakan bukti. Ianya laporan penuh. Ia merupakan kesimpulan yang dibuat oleh tiga doktor bahawa tidada penetrasi. Mahkamah ini harus membenarkan rayuan ini,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Yusof berhujah permohonan Anwar itu tidak boleh dipertahankan kerana laporan perubatan tidak boleh dijadikan satu-satunya bahan untuk dijadikan pegangan.

“Laporan perubatan tidak lengkap sehingga doktor dan ahli kimia memberi keterangan dalam perbicaraan. Laporan perubatan bukan keterangan substantif. Ia hanya sokongan kepada doktor untuk menjelaskan di mahkamah,” katanya.

Dalam pada itu, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata Wisma Putra akan menjelaskan fakta-fakta mengenai perbicaraan kes liwat melibatkan Anwar kepada anggota Parlimen Australia.

Anifah dalam satu kenyataan berkata, inisiatif itu akan dilakukan menerusi Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra.

“Kerajaan sedia maklum bahawa perbicaraan Anwar akan menarik perhatian pelbagai pihak sama ada di dalam atau di luar negara, seperti perbicaraan lain yang melibatkan beliau sebelum ini.

“Oleh yang demikian, reaksi daripada sekumpulan anggota Parlimen Australia dalam perkara ini bukanlah satu perkara yang di luar dugaan.

“Kita berharap pihak-pihak yang berkenaan akan dapat menghayati, menghargai dan menghormati keluhuran undang-undang kita yang mengutamakan keadilan dan hak rakyat Malaysia tanpa mengira pangkat dan darjat,” katanya.

Baru-baru ini sekumpulan anggota Parlimen Australia dilaporkan menandatangani memorandum meminta tuduhan terhadap ketua Pembangkang itu ditarik balik.

malaysianinsider

Jumaat, Februari 12, 2010

Rakyat Diutamakan Tapi Bil Elektrik dan Air Tanggung Sendiri

Luahan dari guru-guru dan tenaga pendidik yang semakin resah dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh pihak kementerian bagai tidak diendah lagi.Di bawah merupakan antara keluh kesah tenaga pendidik yang tidak diendah oleh kerajaan UMNO-BN yang mana memberikan kesan langsung kepada perkembangan pelajar-pelajar sekolah ;

1.Pihak pentadbiran Sekolah harus membayar sendiri bil utiliti yang mana sebelum ini diuruskan oleh Jabatan Pendidikan Negeri. Maka terdapat sekolah yang memiliki makmal komputer tetapi tidak boleh digunakan disebabkan menggunakan kadar elektrik yang tinggi.

2.Skim susu percuma akan dihentikan serta-merta.

3.Peruntukan RIMUP (integrasi antara kaum) dihentikan terus.

4.Sistem kupon kelas tuisyen untuk pelajar asrama yang telah dihentikan serta merta.

5.Tiada lagi peruntukkan makanan bagi pelajar asrama di hujung minggu.

6.Memotong peruntukan buku-buku untuk perpustakaan desa.

7.Penyaluran Rancangan Makanan Tambahan (RMT) akan diperketatkan lagi.

8.Bantuan baju uniform kokurikulum yang sememangnya wajib dipakai dihentikan serta merta.

Dalam pelbagai skandal yang melibatkan wang pembayar cukai dari isu kecurian enjin jet , skandal PKFZ , skandal Projek Landasan Berkembar Elektrik Ipoh Rawang yang melibatkan ribuan juta.

Mengapakah anak-anak kita dan pihak pendidik yang harus menjadi mangsa dengan pemerintahan UMNO-BN yang tidak langsung memikirkan nasib dan masa depan mereka untuk menjadi penyambung kepimpinan negara.

sumber:tawanmalaysia.com

Rumah IGP Diserbu SPRM?

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikatakan menyerbu rumah Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan menemui sejumlah wang dengan nilai yang amat besar.

Mengikut Malaysia Today, serbuan itu diketuai seorang pegawai tinggi SPRM Negeri Sembilan pada Ahad dan SPRM kemudian mengambil keterangan Musa selama tiga jam.

"Musa memberitahu SPRM bahawa dia akan meletakkan jawatan pada bulan depan, bahkan sudah pun menyerahkan surat peletakan jawatannya.

"Dia kemudiannya merayu kepada SPRM supaya membiarkannya 'bersara dengan aman'," kata laman web terkemuka itu.

Menurut laman web itu, ramai pegawai polis di seluruh negara mengetahui berita itu dan kebanyakan mereka menggelar Musa sebagai 'IGP Bodoh'.

Malaysia Today juga mendakwa selain cakap-cakap pegawai polis, laman itu juga ada ramai kenalan di kalangan pegawai polis yang menjadi orang dalamnya.

"Malah, mereka memperkatakannya dengan penuh semangat, seolah-olah ia adalah berita baik. Mereka seakan amat gembira bahawa bos mereka dah terperangkap.

"Ini mengisyaratkan kewujudan krisis keyakinan yang serius. Jika anak buah anda memandang rendah dan membuat komentar yang meremehkan anda, maka tak mungkin anda dapat terus memimpin mereka," kata laman itu.

Malaysia Today juga mengingatkan pembaca bahawa 90 peratus khabar angin di Malaysia terbukti benar walaupun ia mengambil masa bertahun-tahun lamanya.

Laman itu juga meminta orang ramai menunggu perkembangan lanjut dalam tempoh terdekat dan tidak menolak kemungkinan SPRM membuat penafian dalam hal ini.

sumber: suara-keadilan.com

Tindakan Zahrain Tidak Jejas Pakatan Rakyat

 Pemimpin Pakatan Rakyat melahirkan rasa tidak terkejut di atas tindakan Ahli Parlimen KEADILAN Bayan Baru keluar parti hari ini.

Malah ramai daripada mereka telah menjangkakan Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim akan bertindak demikian melihat kepada kenyataan yang bertentangan dengan prinsip dan semangat muafakat Pakatan Rakyat sejak dua minggu lalu.

Beliau mengumumkan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya.

Beliau merupakan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat pertama keluar parti sejak Pilihan Raya Umum 2008.

Alasan yang diberikan beliau ialah kerana hilang kepercayaan kepada kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mansor Othman dalam reaksinya kepada Suara Keadilan berkata tindakan yang diambil Zahrain tidak mengejutkan beliau.

"Kita sudah menjangkakan tindakan beliau itu dan kita tidak menangisi keputusan beliau itu. Sememangnya tindakan beliau kebelakangan ini menunjukkan dia mahu kita mengambil tindakan terhadap beliau.

Mansor menegaskan kerajaaan negeri akan membuat 'roadshow' dan turun ke padang menemui rakyat bagi menerangkan kedudukan sebenar isu ini.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Abdul Malek Abdul Kasim pula berkata Zahrain telah menikam sahabat lama beliau Datuk Seri Anwar Ibrahim dari belakang.

"Saya mengenali Zahrain sejak lewat tahun 70an dan kami bertambah rapat apabila bersama dalam Pakatan Rakyat.

"Saya mengutuk sekeras-kerasnya tindakan beliau itu kerana memilih masa ketika sahabat baik beliau, Anwar yang beliau kenali hampir 40 tahun sedang menghadapi cabaran paling getir ketika ini.

"Ianya tindakan menikam kawan dari belakang. Isu yang digunakan beliau adalah isu yang amat kecil iaitu isu persepsi yang boleh diselesaikan dalam rangka struktur Pakatan Rakyat," kata Abdul Malik .

Jelas beliau Zahrain gagal menggunakan pendekatan perbincangan secara sepenuhnya tetapi memilih untuk mengembar-gemburkan isu yang beliau utarakan ke tahap besar.

"Saya melihat ini satu usaha Umno dan BN untuk menggoncang kestabilan negeri Pakatan Rakyat satu persatu.

"Kita lihat di Pulau Pinang, Zahrain dan Tan Tee Beng telah membuka pintu pada usaha UMNO dan BN untuk melemahkan kerajaan negeri," tegas Exco itu.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tang berkata walaupun kesal dengan tindakan Zahrain, Pakatan Rakyat akan terus untuk memantapkan kerjasama demi perjuangan untuk rakyat.

"Kami kesal keputusan beliau tetapi mungkin keputusan beliau ini membuka peluang kepada Pakatan Rakyat untuk memperkukuhkan kerjasama dan sama-sama berusaha keras ke arah merealisasikan mandat rakyat," tegasnya.

Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye ketika dihubungi berkata tindakan Zahrain tidak menjejas perjuangan Pakatan Rakyat.

"Perjuangan akan diteruskan dan keputusan beliau tidak akan memberi kesan kepada perjuangan KEADILAN.

"Saya percaya tidak ada gunanya menggekalkan dalam parti mereka yang pada hakikatnya telah hilang kepercayaan dan meninggalkan landasan perjuangan, apa gunanya mereka terus berada dalam parti?" ujar Dr Lee.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin menegaskan Zahrain telah mengkhianati dan membelakangkan amanah yang telah diberikan oleh pengundi Bayan Baru.

"Ini adalah soal pengkhianatan kerana beliau bertanding di Bayan Baru atas tiket PKR bukannya atas nama Zahrain Hashim.

"Apabila dia keluar parti bermakna dia mengkhianati amanah pengundi kawasan Bayan Baru. Masalah peribadi beliau yang cuba digambarkan sebagai masalah dasar menunjukkan bahawa dia tidak ada semangat setiakawan atau muafakat dalam Pakatan Rakyat.

"Pakatan sudah menjadi kerajaan dan bukannya pembangkang dan oleh itu cara kita menyelesaikan masalah juga mestilah cara kerajaan bukannya cara pembangkang.

"Tindakan beliau seolah-olah menunjukkan dia tidak faham peranan sebagai anggota kerajaan. Disamping itu saya rasa dalam keadaan sahabat beliau, Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadapi pelbagai tekanan dari Umno dan BN, tindakan beliau itu dilihat sebagai menikam sahabat beliau sendiri dari belakang, beliau sebenarnya tidak patut sebagai seorang sahabat menambah lagi tekanan dan masalah sahabat beliau sendiri," kata Shamsul.

sumber :suara-keadilan.com

Selasa, Februari 09, 2010

keputusan terkini Nizar-Zambery

Sila ke laman suara keadilan. klik disini

terkini dari mahkamah tinggi jalan duta


Mahkamah ditangguhkan sehingga esok jam 9.30 pagi untuk membolehkan pihak pembelaan mengkaji affidavit.

Hakim mengingatkan media untuk lapor dengan betul tetapi masih tidak mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia.

Karpal juga menyeru supaya tidak membenarkan SB berada di dalam mahkamah tetapi hakim tidak mengambil tindakan.

untuk sumber, sila klik disini

sumber:suara-keadilan.com

Terkini dari Istana keadilan Putrajaya : Siapa MB Perak?


6.00 Pagi :Pihak media sudah berkumpul sejak jam dan seperti biasa proses yang perlu dilalui untuk mendapatkan pas masuk ekoran ianya terhad untuk 25 wakil media yang berdaftar.

7.15 Pagi :ADUN Titi Serong, Idham Lim tiba di hadapan istana kehakiman Putrajaya dan selang beberapa minit kemudian kelihatan R.Ganesan, speaker haram dan beberapa ADUN dari BN

lagi perkembangan terkini, sila klik disini

Orang kito