Kawan-kawan dan sahabat handai....

Sabtu, Oktober 17, 2009

merakyatkan umno atau melembukan umno...


Umno akan merancang kursus intensif kepada akar umbi Umno di peringkat bahagian dan negeri bagi memastikan kemenangan Umno dan Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang, kata Naib Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid yang juga pengerusi biro latihan Umno berkata Umno akan menyediakan tiga kursus di peringkat nasional, 13 kursus di peringkat bahagian dan 13 kursus lanjutan dan motivasi untuk memperkuatkan parti

"Ia bertujuan untuk BN dan Umno menang besar dalam pilihan raya dan merakyatkan Umno, seterusnya dapat memenangkan Umno dalam pilihnaryaa sekaligus menjulang Umno brdasarkan konsep 1Malaysia," katanya ketika mengggulung perbahasan di perhimpunan agung Umno di PWTC di ibunegara hari ini.

Katanya, kursus tersebut adalah berdasarkan kepada kursus di Janda Baik akhir bulan lalu, di mana pemimpin parti menyatakan ikrar dan bai'ah yang sokongan kepada Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam kursus itu dilihat berkesan kerana memperkukuhkan semangat kekitaan dalam Wanita, Pemuda, dan Puteri yang memberi sokongan kepada pucuk pimpinan parti.

Menurut Zahid kursus tersebut juga dilihat memartabatkan pengurusan untuk memenangi dua pertiga majoriti seterusnya merampaskan kembali negeri-negeri yang terlepas daripada tangan BN.

Seterusnya ia juga turut merampas kerusi kerusi DUN dan Parlimen, tambahnya.

Ahmad Zahid yang juga menteri pertahanan berkata beliau berjanji akan menjadi kebajikan seluruh anggota tentera termasuk anggota veteran.

Beliau juga menyifatkan PAS telah memanipulasi isu undi pos dalam pilihan raya kecil DUN bagan Pinang kerana kerkeringan isu untuk berkempen.

Tuduhan mereka bahawa anggota tentera seperti "kerbau dicucuk hidung, merupakan satu penghinaan kepada pegawai tentera di Malaysia", tambah Ahmad Zahid.

Malaysia dah lama lingkup kalau Petronas tak ada...


Sedarkah anda 45% daripada pendapatan kerajaan adalah daripada RM yang disumbangkan oleh PETRONAS. "Kerajaan Malaysia adalah pelabur paling bijak di dunia" kata Presiden PETRONAS (tanyalah orang PETRONAS bila kata-kata ini diucapkan). Kenapa? Kerana dengan hanya melabur sebanyak RM10juta, kerajaan memperolehi pulangan lebih 400 billion dan nilai terkumpul ini akan bertambah setiap tahun. Tatkala pendapatan PETRONAS merudum tahun lepas, pembayaran kepada kerajaan Malaysia pula kekal dengan trend menaik!

Alhamdulillah, PETRONAS berjaya melaksanakan tanggungjawab kepada pelaburnya dan hasilnya dinikamati oleh seluruh rakyat Malaysia. Persoalannya : Bagaimana jika pada tahun 2017 (bukan lagi 2014), hasil petroleum dan gas kita habis. Daripada mana pula kerajaan nak dapatkan wang untuk perbelanjaan negara? Lingkuplah Malaysia jika PETRONAS sudah hilang sumber pendapatannya! Apa akan jadi dengan ekonomi kita nanti? Apa akan jadi dengan rakyat kita nanti? Apa akan jadi dengan anak-anak kita nanti?

Hasil bumi yang diselenggarakan dengan baik oleh PETRONAS ini dijangkan habis dalam tidak sampai 10 tahun lagi. Apakah persediaan Malaysia untuk menghadapinya. Kita mewah hari ini kerana kita ada minyak. Tapi jika kita gagal merancang dan menguruskan wang ini dengan baik Malaysia akan terkebelakang 10 sepuluh tahun daripada Singapura. Pelikkan, Singapura lebih maju walaupun ia tiada hasil bumi langsung! Malaysia juga boleh lakukannya jika kita bermula daripada sekarang. Janganlah dibazirkan lagi wang untuk projek-projek mengarut seperti Piala Monsoon!

Pakatan Rakyat terpekik terlolong tika kerajaan tidak menaikkan subsidi untuk menampung kenaikan harga minyak dunia tahun lepas. Jika minyak sudah habis nanti, harga minyak dalam negara ini akan melambung dan kerajaan BN mahupun PR tidak akan mampu mensubsidi lagi kerana Malaysia sendiri terpaksa mengeksport minyak untuk keperluan rakyat. Papa lah Malaysia jika kita terus bersikap seperti hari ini.

Rakyat yang bengap akan berkata PETRONAS bermula dengan modal kerajaan maka seharusnya ia bertanggungjawab membantu kerajaan bermati-matian." Tahukah anda, tatkala syarikat persaing minyak dunia melaburkan semula 57% hingga 70% daripada hasil jualan petroleumnya untuk pembangunan syarikat mereka supaya terus kompetitif dalam industri Oil & Gas, PETRONAS cuma dibenarkan melaburkan semua 21% daripada hasil pendapatan tahunannya untuk terus berkembang. Itu pun ada rakyat yang bising kata 21% itu pun patut digunakan untuk mensubsidi harga minyak untuk rakyat! Bungkuslah PETRONAS nanti kerana tiada modal pusingan. Rakyat dan kerajaan Malaysia masih bengap, berfikiran jangka pendek.

Tahukah anda, cuma 25% daripada pendapatan PETRONAS adalah daripada hasil minyak dan gas yang digerudi keluar daripada hasil bumi Malaysia. Manakala 75% lagi adalah hasil daripada pelabur PETRONAS di luar negara. Penerokaan peluang perniagaan diluar negara adalah dengan inisiatif PETRONAS sendiri. Kepakaran kakitangannya yang membantu menaikkan PETRONAS hingga tersenarai dalam Fortune 500 companies dan ranking ke 8 (tahun 2008) dalam senarai syarikat yang menjana pendapatan terbanyak di dunia. Tapi pendapatan PETRONAS hari cuma 1/4 sahaja daripada pendapatan EXXONMOBIL! Jadi, jauhkan politik daripada PETRONAS jika Malaysia sayangkan PETRONAS.

Malaysia perlu menyiapkan diri untuk mencari alternatif pendapatan selain daripada PETRONAS. Hari ini PETRONAS dibebankan dengan tanggungjawab 'memberi makan' Malaysia. Ibarat Bapa dan anak. jika tiada bapa, anak mati kebuluran.

Jumaat, Oktober 16, 2009

Panas....PRK seluruh negeri Perak tak lama lagi...


Tidak semena-mena Pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Perak memaklumkan bahawa pihaknya akan mempamerkan nama-nama mereka yang telah mendaftar sebagai pemilih baru dan pertukaran alamat tempat mengundi bermula dari 1 Julai 2009 hingga 30 September 2009.
SPR di negeri-negeri lain tidak pula membuat pengumuman rasmi seperti ini. Adakah ini petanda baru DUN Perak akan dibubarkan untuk memberi laluan kepada SPR mengadakan pilihanraya negeri bagi menyelesaikan kemelut politik di negeri itu yang berlanjutan sehingga sekarang.
Pelbagai pihak berpendapat tidak mustahil pilihanraya negeri akan diadakan pada masa terdekat jika BN yakin mereka akan menang mutlak di Perak. Mungkin BN mengambil kira kemenangan mereka di Bagan Pinang sebagai indikator bahawa rakyat sudah kembali menyokong mereka dan inilah masanya untuk mendapat mandat baru dari rakyat.
Bagi pihak Pakatan Rakyat mereka mesti bersedia dari sekarang untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Sila semak daftar pemilih terbaru tersebut untuk memastikan ianya bersih dan telus.
Sementara itu Timbalan Pengarah Pilihan Raya Negeri Perak, Che Wan Muhammed Salleh Wan Adnan dalam satu kenyataan hari ini berkata, mereka yang telah mendaftar pada tarikh tersebut diminta untuk menyemak nama di tempat-tempat berikut iaitu pejabat SPR Perak, pejabat Pos, pejabat penghulu dan pejabat-pejabat daerah.
Tempoh pameran selama seminggu bermula 20 hingga 26 Oktober, katanya.Katanya sebarang pertanyaan boleh menghubungi pejabat-pejabat pilihan raya negeri Perak di nombor telefon 05-24 94 113, 05-24 94 120 dan 05-24 94 121

umno yang tak nak dan tak akan berubah....


Singkir anasir pembangkang di GLC

Kerajaan digesa supaya melakukan proses pemutihan terhadap syarikat berkaitan dengan kerajaan (GLC) yang didakwa menyokong pembangkang.

Gesaan tersebut oleh wakil Wilayah Persekutuan, Yahaya Mat Ghani ketika membahaskan ucapan dasar presiden Umno di PWTC hari ini.

Beliau berkata, proses pemutihan itu penting penting untuk memastikan sokongan terhadap kerajaan dan Umno.

Ini kerana, katanya, terdapat di kalangan ahli lembaga pengarah, pihak pengurusan dan kakitangannya yang menyokong pembangkang.

"Mereka membenarkan ceramah pembangkang dalam premis mereka sendiri.

"Berikan perhatian kepada ahli Umno yang setia kepada parti dan yang berkelayakan, agar dapat menjalinkan hubungan baik dengan GLC," katanya.

Yahya juga juga mendesak pucuk pimpinan parti untuk menimbang memberi pengiktirafan kepada ketua cawangan Umno di Wilayah Persekutuan.

"Dengan nada sedih dan kecewa terdapat kementerian dan agensi kerjaaan apabila ada surat daripada ketua-ketua cawangan, tidak pernah diendahkan dengan alasan politk tidak boleh masuk campur urusan kerajaan.

"Oleh itu saya harap lepas ini surat, pandangan dan tandatangan ketua cawangan diguna pakai," kata Yahaya Mat Ghani sambil menambah bahawa ia penting untuk memastikan sokongan mereka terhadap Umno.

Yahaya juga menasihati ahli Umno agar menunjukkan sikap yang kuat terhadap perjuangan Umno yang dillihatnya semakin longgar dan longlai.

Sehubungan itu, beliau mnecadangkan agar kursus-kursus kepimpinan diberikan kepada ketua-ketua cawangan untuk merapatkan hubungan dengan akar umni bagi menghadapi pilihan raya ke-13.

Beliau juga meminta kepada pucuk pimpinan pusat agar menyalurkan peruntukan berdasarkan kepada jumlah ahli di cawangan bagi menggerakkan usaha untuk menarik ahli baru dan menubuhkan cawangan baru.

Ikhlaskah puak-puak ni sokong umno/BN sebenarnya???Khamis, Oktober 15, 2009

wanita panas hati, puteri potong jalan....mana taknya....


Rupa wanita yang direject sang pemuda umno...huduhnya perangai


KUALA LUMPUR: Perhimpunan Agung Umno 2009 yang berlangsung sejak 13 Oktober lalu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini bukan sahaja menjadikan tempat perhimpunan para perwakilan untuk melihat dengan lebih dekat tentang gambaran persidangan itu malah turut menjadi medan untuk golongan wanita ‘melaram’ atau memperagakan busana masing-masing.

Diperhatikan, golongan Puteri Umno lebih pandai bergaya dan memilih pakaian yang cantik-cantik bertemakan warna merah jambu.


Alamak wanita dan lemah tulang, tua kerepot...puteri pula masih bergetah bakal menjadi sang pemangsa, si putera dan sang pemuda....

kesian dia............yang tua tak guna menjadi pencacai sahaja...yang muda dibahagi-bahagikan antara sang pemuda yang rakus dan tandus....
Hidup UMNO.....
Hidup Rasuah.....

Iklan wajib di Malaysia....

Rupa-rupanya...dalam 2 juta, separuhnya hantu...


Umno boleh mendabik dada bahawa ahlinya mencecah 2 juta orang atau lebih. Namun kesahihan dakwaan mereka bahawa ahlinya seramai itu boleh dipertikaikan. Ini kerana Umno mencari ahlinya secara tangkap muat sehingga ada antara ahlinya sendiri tidak tahu bahawa mereka adalah ahli Umno. Jika mereka tahu sudah tentu mereka tidak 'kebuloq' untuk jadi ahli Umno sebuah parti rasuah yang jijik dan bobrok.
Yuran ahli-ahli Umno kebanyakan di bayar oleh individu tertentu untuk menunjukkan cawangannya ramai ahli. Ini digunakan untuk kepentingan politik pimpinan sesebuah cawangan.

Sebab itulah pada persidangan agung Umno yang berlangsung sekarang ada di kalangan perwakilan Umno yang meminta keahlian Umno diputihkan kerana menurutnya ramai ahli yang sudah meluat kepada Umno masih menjadi ahli Umno dari segi rekodnya.
Perwakilan dari Bayan Baru, Pulau Pinang, Ridwan Bakar menggesa pucuk pimpinan Umno menjalankan segera gerakan pemutihan senarai keahlian parti itu selaras dengan pindaan yang menghapuskan yuran tahunan dan digantikan dengan yuran keahlian seumur hidup.

Katanya, proses itu penting kerana mendakwa di bahagian beliau sendiri masih terdapat ahli PKR yang masih lagi disenaraikan sebagai ahli Umno.
Akhirnya Umno terpaksa mengaku bahawa ahlinya yang sebenar tidaklah seramai yang didakwa.

Katak sudah bebas...bolehlah join umno


Akhirnya seperti yang ramalkan oleh ramai pemerhati politik, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri telah menutup siasatan ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri Lunas (ADUN), Mohammad Radzhi Salleh berhubung dakwaan beliau membuat tuntutan tidak munasabah ketika memegang jawatan Exco kerajaan negeri.

Razhi yang telah mengisytihar diri keluar PKR dipercayai telah diperalatkan oleh BN dengan menggunakan SPRM untuk memberi tekanan terhadapnya supaya meninggalkan PKR dan mengisytiharkan dirinya sebagai wakil bebas sebelum nama beliau "dibersihkan" oleh SPRM untuk melompat terus sebagai ahli UMNO.

Namun, dakwaan bahawa Umno mendapat talian hayat baru dengan pengisytiharan tersebut adalah meleset sama sekali apabila satu persatu pekong Radzhi mula didedahkan oleh mereka yang mengenali diri beliau khususnya dalam media internet.

"Saya tak fikir, dengan menggunakan Adun yang bermasalah ini, Umno BN boleh mendapat undi. Calon mereka sendiri (Rohaizat) pun bermasalah, itu memperbodoh pengundi namanya. Tapi ianya tidak pelik, sebab pada saya Umno memang tengah desprate (terdesak) sekarang," ujar Lateefa Koya, Ketua Penerangan PKR.

Mohd Radzhi dikatakan mempunyai beberapa rekod buruk sebelum menjadi Adun lagi termasuk semasa dia bertugas di Pejabat Pos Universiti Utara Malaysia (UUM).

Dia juga dikatakan mengalami masalah rumahtangga serius.

Sepanjang bergelar wakil rakyat pula, dia dikatakan jarang berada dikawasan dan sering mengabaikan masyarakat di kawasannya.

Prestasinya yang lemah semasa menjawat jawatan dalam kerajaan negeri itu juga turut diadu masyarakat setempat sehingga beberapa amaran diberikan kerajaan negeri kepadanya agar meningkatkan prestasi kerja.

Hairannya, dalam keadaan gagal menjalankan tugasnya sebagai wakil rakyat dan juga exco, beliau masih mengemukakan tuntutan perbelanjaan melampau kepada kerajaan negeri sehingga membawa dirinya disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM, namun kini SPRM mengambil sikap membersihkan nama beliau kerana ada perancangan lain di belakang tindakan SPRM itu.

Sebenarnya, jawatan Exco Pelancongan, Pembangunan Masyarakat dan Sumber Tenaga Manusia yang disandangnya juga didakwa digunakan lebih kepada dirinya sendiri berbanding untuk berkhidmat kepada rakyat.

Semasa menjawat jawatan itu, dia didakwa telah membeli harta, memiliki kilang dan kedai makan.

Ramai yang berpendapat, beberapa masalah termasuk masalah disiplin dengan kerajaan pakatan Kedah, masalah perkahwinannya di Thailand dan masalah berdepan siasatan SPRM berhubung tuntutan melampau telah menyebabkan dirinya dalam keadaan tersepit.

Ruang tersebut telah digunakan Umno bagi "memanfaatkan" Adun Lunas ini sebagaimana yang dilakukan terhadap dua Adun PKR di Perak sebelum ini.

Tindakannya meletakkan sebab 'tidak percaya kepada pucuk pimpinan parti' untuk keluar PKR dilihat sebagai alasan semata-mata.

"Yang saya hairan kenapa SPRM yang sebelum ini kata akan siasat kes itu tetapi tiba-tiba kata tiada kes lepas dia (Radzhi) umum keluar PKR, semacam ada perundingan dan tawaran tertentu bagi menutup kes ini pula," ujar Lateefa.

Seperti yang didedahkan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media malam tadi, bahawa pihaknya telah lama mengesan wujud cubaan menggunakan Radzhi untuk menarik beberapa lagi Adun pakatan lain supaya menyertai BN tetapi gagal.

Beberapa bulan lalu katanya, dia mendapat aduan dari beberpa orang Adun mengatakan dipujuk oleh Radzhi supaya berpindah kepada Umno dan akan dibayar dengan jumlah yang tinggi.

Dengan rekod yang dimiliki Radzhi, ternyata Umno tidak mudah menggunakan bekas Adun PKR itu sebagai peluru kempen memburukkan kepimpinan Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat khasnya PKR gambira dengan tindakan bekas Adun mereka itu dari terus menjadi duri dalam dagung dan memburukkan imej parti dengan sikap dan rekod yang dimilikinya.

Apa khabar sedara?

PAS sedar, UMNO sedar, PKR masih lagi dibuai mimpi...


KUALA LUMPUR, 14 Okt (Bernama) -- Atas kesedaran mengenai pengaruh internet dalam masyarakat, Pemuda Umno menggariskan "kemenangan perang saraf dalam dunia siber" sebagai penanda aras pencapaian bagi sayap parti Umno itu.

Langkah itu dilihat sejajar dengan senario politik semasa yang mana platform siber digunakan untuk melancarkan "perang saraf" melalui blog atau web portal online.

Ia juga senjata ampuh membentuk persepsi masyarakat terhadap sesuatu isu.

"Ini satu kemajuan jika Pemuda Umno mengiktiraf pengaruh dan peranan media baru," kata pensyarah pengajian media Universiti Malaya (UM) Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah kepada Bernama ketika mengulas usaha Pemuda itu.

Langkah itu merupakan satu daripada lima penanda aras digariskan kepimpinan Pemuda Umno semasa perhimpunan agung Pemuda Umno hari ini bagi menarik sokongan pengundi selain menambah keanggotaan, mendaftarkan anggotanya sebagai pengundi, menjalin hubungan strategik dan menambah sokongan pengundi kepada BN.

Generasi muda dikatakan cenderung kepada media baru untuk sumber maklumat.

"Ini cabaran kita, menerangkan kepada generasi muda untuk membezakan antara fitnah dan fakta yang ditaburkan di alam siber ini," kata Ketua Biro Aduan Komuniti Awam Pemuda Umno, Datuk Khairun Aseh.

Khairun berkata pengiktirafan terhadap peranan media baru dalam senario politik negara itu menunjukkan Umno mahu melakukan perubahan ke arah politik "engagement".

"Apa yang penting bukan serang tapi terang (penjelasan)," katanya.

Pada pilihan raya umum (PRU) ke-12 lepas, pengundi muda dikatakan terpengaruh dengan maklumat yang tersebar luas dalam dunia siber yang menyaksikan buat pertama kalinya Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti dua pertiganya di 222 kerusi Parlimen.

Dalam penggunaan media baru sebagai alat komunikasi efektif, seorang sarjana komunikasi berkata parti kerajaan agak terkebelakang berbanding parti pembangkang.

"Ini kerana media baru adalah medium utama bagi pembangkang sejak 1999 berbanding BN yang mempunyai media arus perdana," kata pensyarah komunikasi Universiti Putra Malaysia, Ishak Abdul Hamid.

Yang pasti, penjelasan isu-isu semasa dalam dunia siber amat penting.

Ini berdasarkan hakikat terdapat lebih 16 juta pengguna Internet di negara ini berbanding 10.9 juta pengundi (pada pilihan raya umum ke-12 lepas) yang mempunyai kuasa menentukan masa depan negara.

Kira-kira 1.8 juta pengundi baru dijangka mengambil bahagian pada PRU-13 akan datang.

-- BERNAMA

Rabu, Oktober 14, 2009

Closeup muka-muka samseng umno....Pelik Tapi Benar...
Orang-orang macam ni yang rakyat di Bagan Pinang terima jadi pemimpin...
lu pikirlah sendiri...
bak kata nabil-raja lawak

umno meracau-racau nama anwar di PWTC...


Pemuda Umno ikrar pastikan Anwar tidak bentuk kerajaan

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda Umno hari ini berikrar memastikan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkan sebagai 'sesumpah politik' yang melalaikan masyarakat Malaysia, tidak akan dapat berkuasa dan menubuhkan kerajaan.

Dalam ucapan sulung sebagai Ketua Pemuda Umno pada perhimpunan agung pergerakan itu, Khairy Jamaluddin, berkata Umno khususnya Pemuda Umno tidak akan membiarkan Ketua Pembangkang yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu terus menipu rakyat dan mendakwa dirinya sebagai pemimpin yang bersih dan pejuang rakyat bawahan.

"Anwar Ibrahim melalaikan masyarakat Malaysia, memanipulasi dan mengulit jiwa mereka dengan kata-kata indah seakan-akan dialah pemimpin yang bersih, tulen, berintegriti, dan acap kali menuduh pemimpin Umno sebagai rasuah, rakus dan rasis."Tapi Anwar Ibrahim, jangan kamu lupa sejarah kamu kerana kami tidak lupa perbuatan lampau kamu. Apakah semata-mata Anwar Ibrahim beralih menjadi pembangkang, sejarah silamnya, segala dosa lamanya akan lesap begitu saja? Sejarah akan sentiasa membayangi Anwar ke mana sahaja dia pergi dalam arena politik. Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.

"Siapa sebenarnya Anwar Ibrahim? Pejuang rakyat marhaen? Pejuang agama Islam? Pejuang bangsa Melayu? Pejuang hak asasi berjaya dengan helahnya terhadap sebahagian generasi muda yang tidak pernah kenal siapa Anwar yang sebenar, seorang chameleon politik sesumpah yang berubah warna mengikut musim dan ketika melompat dari pohon ke pohon; makhluk pelbagai alam.

"Tetapi Umno dan Pemuda Umno ingat sejarah sebenar Anwar, dan kami akan memastikan Penglipurlara Lidah Bercabang Dua ini tidak akan sekali-kali sampai ke Putrajaya," katanya.

Khairy berkata, menjadi tanggungjawab Pemuda Umno mendedahkan siapa sebenarnya pakatan pembangkang yang diterajui Anwar.

Beliau berkata, pakatan pembangkang bukannya sebuah parti politik yang tulen tetapi satu perhubungan rambang dan kasual tanpa prinsip moral, cinta sejati atau hormat menghormati.

"Satu pakatan yang sanggup tidur sekatil demi mimpi untuk ke Putrajaya, satu pakatan yang bernafas atas nafsu untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional," katanya sambil menambah pepecahan pembangkang boleh dilihat dalam banyak insiden selepas pilihan raya umum lalu.

P/S- Halo sedara, Anwar tak join pun perhimpunan umno, pasai apa pulak hang dok kalut sangat ni...Pujilah 1Malaysia ka, Rosmah ka....dok takut sangat dengan Anwar apa pasai...ada apa-apa ka???

Selasa, Oktober 13, 2009

Che Det sound tepat...


SOUND BITES - BAGAN PINANG

1. Saya gembira kerana saya salah dalam masalah calon bagi pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang. Saya percaya Barisan Nasional akan menang walau siapa pun jadi calon, tetapi mungkin kemenangan yang tidak sebaik 2008. Tetapi kemenangan yang diperolehi oleh Isa (bukan ISA) amatlah mengkagumkan.

2. Tetapi saya berpendapat ada baiknya jika kajian yang mendalam dibuat berkenaan dengan sebab-sebab kemenangan yang luar biasa ini tercapai.

3. Jangan pula ada yang mendakwa walaupun mereka jelas terlibat dengan rasuah, tidak salah jika dicalonkan, bahkan jika mereka dilantik menjadi Menteri Kewangan.

sumber:chedet.co.cc

tak kira yang muda atau tua...perangai sama hodohUMNO OH UMNO...Cantik betul perangai masing-masing...elok buat menantu ni...

ada baik juga kalah di bagan pinang....


Punca kekalahan...

1.Undi POS

2.Samseng dan procokasi hampir setiap malam terhadap petugas PAS dan Pakatan Rakyat

3.Kempen UMNO di dalam kem tentera

4.Rata-rata pengundi Bagan Pinang yang selesa dengan Isa Samad walaupun calon BN itu memang didapati bersalah dengan kesalahan rasuah

5.Duit yang rata-rata dihamburkan dan ditaburkan di Bagan Pinang

6.Penduduk di Bagan Pinang memang tidak mengambil pusing dengan keadaaan semasa negara

7.Remaja dan belia yang asyik dan berkhayal di tepi pantai yang tidak mengambil pusing dengan keadaan situasi semasa


Cuba bayangkan kalau kita menang....apa akan jadi agaknya??? dengan penyokong fanatik umno...tak dapat dibayangkan situasi kalau PAS yang menang...

Dalam sejarah, pertama kali PRK yang berada di dalam keadaan tidak tenteram dari mula hari pencalonan hinggalah hari mengundi

Pada pengundi BN di Bagan Pinang....syabas dan tahniah....


Pada MB N9, Mat Hassan, Selamat bekerja dengan Bekas MB Negeri Sembilan ini. Sama-sama kita tunggu polemik politik umno di N9.

Retak yang akan memecah-belahkan hati mereka kerana ketamakan kuasa di N9 nanti.

umno halalkan cara untuk menang...

Isnin, Oktober 12, 2009

PAS tumpas, Rasuah menang di Bagan Pinang

inikah bakal pewaris pemimpin umno nanti....


Sumberperisikrakyat.com

Bakal pemimpin pewaris umno nanti....memalukan!!!

kita kalah dengan calon rasuah dan calon provokasi


kekalahan PAS/PR bukan disebabkan undi pos.Kekalahan ini adalah disebabkan mentaliti para pengundi Bagan Pinang sendiri.Pengundi melayu di sana kebanyakannya masih kuat kepada BN.Masih biru pekat lagi berkarat.Bukan saja di sana,malahan terdapat banyak tempat yang mempunyai penyokong BN.

Melayu Negri Sembilan rata-rata adalah penyokong BN terutamanya di Bagan Pinang.Ini yang dikatakan letak calon tunggul pun boleh menang.Penduduk di Bagan Pinang mungkin tidak ramai yang berhijrah ke Lembah Kelang untuk mencari kerja.Ke laut,pantai,ke kebun,ke kedai kopi itu lah rutin harian.Menjadi pengusaha atau pekerja pusat pelancungan terutamanya.sibuk dengan kerja2 itu sahaja.Sebelah ptg mungkin ramai yg meramal 4d apa yang akan keluar esok?Ada rakan2 sesiapa yg bekerja di lembah kelang datang dari sana??

Oleh sebab itu cerita2 politik satu Malaysia tidak sampai di sana.Penduduk di sana seolah katak bawah tempurung gamaknya.BN memang suka kalau rakyatnya tidak mempunyai minda yg terbuka.Entah berapa kerat yg mempunyai internet di rumah.Isu2 semasa skandal politik Malaysia tak di endahkan.Isu PKFZ,Altantuya dan sebagainya hanya di peroleh dari media arus perdana.Saya tidak pasti samada ada akhbar Harakah ada di jual disana?

Kepada anak rantau dari lembah kelang,hendaklah memberi info kepada org2 kampung tentang salahlaku pemimpin2 kita demi masa depan Malaysia.Sedikit berdebat pun tidak mengapa,asalkan boleh membuka minda kepada penduduk di kampung.

Kepada pemimpin2 parti Pakatan Rakyat,ketua2 bhgn PAS terutamanya hendaklah bekerja keras.Bukan bila ada pilihanraya sahaja baru nak berkempen dan tunjuk baik.buat la program2 yang baik.edarkan risalah2 mengenai isu2 semasa sekurang kurangnya 2 minggu sekali.perkara ini mesti berterusan.Bagaimana nak menggempur Bagan Pinang dgn ceramah sahaja.itu pun semasa PRK sahaja.Bukan semua org dtg mendengar.Info lambat sampai ke pengundi.Jika ada risalah2 yg berterusan mungkin pengetahuan isu2 itu boleh membuka minda penduduk.samada utk memilih perasuah atau seorang pemimpin yg bersih.

catatan badrul.hayat

komen-Apa yang dikatakan badrul memang benar, mood pengundi disana lebih kepada isu setempat, penduduk disana tidak banyak mengambil peduli politik negara. Malahan mereka hanya mementingkan kehidupan harian dan pengundi di sana kalau dihulurkan RM50atau RM100 cukup menjanakan kemenangan tambahan lagi dengan kehadiran undi pos menyukarkan kemenangan pakatan rakyat.

Apa-apa pun tahniah pada calon kita kerana sanggup mengambil risiko yang tinggi walaupun dicemari dengan insiden provokasi oleh penyokong-penyokong umno.

Tahniah pada PAS dan Pakatan Rakyat...kalah sekali bukan bererti selama-lamanya kalah

Lawan tetap lawan

Ahad, Oktober 11, 2009

engkar kata che det...si perasuah tetap menjadi pojaan hati merekaPemimpinnya rasuah dan bakal pemimpinnya samseng....Tahniah Bagan Pinang...
Terima Kasih kerana mengundi BN....

Sumber tak rasmi, PR kalah BN menang

Maklumat terkini dari Risik Tentera. Umno menang dengan majoriti sekitar 2000-3000 undi.


SMS dari kem PAS di Bagan Pinang secara tak rasmi, PAS kalah


SMS dari kem UMNO di Bagan Pinang secara tak rasmi, PAS kalah

Bak kata pepatah inggeris, We lost the battle but we will win the war.........


Tahniah pada petugas PAS dan pakatan rakyat walaupun diancam dan berbagai lagi provokasi yang dilakukan oleh BN tapi kita lawan tetap lawan.....Tahniah dan perjuangan akan diteruskan...


Takbir!!!

Aksi puteri umno terlampau....


Malam ni kena balik juga..apa jadi..jadilah !! Wakakaka..!! Tak boleh tahan maa..lebih-lebih lagi bila tengok lubang mulut akak tu !! Hadoii..!!Senyuman puteri Umno yang seksi di Teluk Kemang ! Dan akibatnya...lihat gambar dibawah :


Kenkawan lain pegang helmet kat luar, kau pegang 'helmet' kau yg kat dalam tu, pasal apa ? Atau telor makin senget ke sebelah ? Gara-gara senyuman seksi puteri Umno kat seberang jalan tu (rujuk foto diatas) ! Dasar macai..!!


sumber:politikbanjar.blogspot.com

TQ...powerlah idea wak....cayalah

Akibat salah maki, dimaki penyokong sendiri..padankan muka!!!

Akibat terlalu taksub...sesama sendiri berbalas maki....


Akhirnya dimaki penyokong sendiri...akhirnya berbalas makilah antara sesama sendiri...padankan muka korang semua...polis tak tau nak berpihak pada sama, sebab kedua-duanya sama lembu


Yang ini pengundi BN totok dengan muka berlagaknya....

Gambar ehsan politikbanjar.blogspot.com

PRK yang terburuk pernah diadakan...umno meroyan
sumber foto ehsan pinkturtle

Orang kito