Kawan-kawan dan sahabat handai....

Sabtu, Januari 16, 2010

“Sekolah agama Islam dalam kabin, ia menyedihkan!” - Tian Chua


KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen Batu Tian Chua menyifatkan kedudukan sekolah agama rakyat yang serba daif sehingga terpaksa ditempatkan di dalam kabin membuktikan bahawa kerajaan persekutuan Barisan Nasional tidak peka terhadap pendidikan agama Islam.

Beliau berkata demikian ketika melawat ke Sekolah Rendah Agama Hidayatul Mustaqimah di Taman Beringin Jinjang Utama, di sini, hari ini.

"Saya pernah hantar surat kepada Menteri Wilayah Persekutuan Zulhasnan Rafique sebelum ini. Dan, dia (Zulhasnan) kata yang dia akan usahakan sesuatu untuk menyelesaikan masalah pembelajaran agama untuk anak-anak murid di sini.

"Saya akan menulis surat semula kepada Menteri Pelajaran Muhyiddin Yassin agar beliau dapat mengambil perhatian semula ke atas hal ini," kata beliau.

Tian Chua berkata, pendidikan agama Islam tidak sepatutnya dianggap sebagai pendidikan sampingan dan bersifat pinggiran.

"Dalam negara ini, pendidikan agama Islam sepatutnya menjadi pendidikan arus perdana, apatah lagi pendidikan ini bersifat meningkatkan kualiti akhlak rakyat," kata beliau lagi.

Dalam lawatan bersama tenaga pengajar dan ibu bapa ke sekolah agama tersebut, beliau turut menyatakan rasa kesal berhubung prasarana yang sangat daif.

"Saya lihat tandas ini cukup merbahaya," kata Tian Chua, "kalau berpuluh-puluh orang memijak lantai tandas yang dibuat daripada kabin ini, tandas ini akan runtuh tak lama lagi. Ini akan membahayakan mereka."

Seorang wakil ibu bapa di situ ketika bermesyuarat bersama Ahli Parlimen itu, turut supaya dipercepatkan pemindahan sekolah itu ke sebuah tempat yang lain.

"Ada tempat yang lebih selesa di tempat lain. Untuk sementara, pindahkan dulu pelajar-pelajar di sini ke tempat tersebut. Keadaan di sini tidak selamat," kata beliau.

Astaghfirullah..... Mak sapelah ni
Makcik ooo makcik....rumah kata pergi kubur kata mari...bawak-bawaklah bertaubat

Jumaat, Januari 15, 2010

Bila Pengerusi YBK tak tahu nak beza antara laporan kewangan beraudit dengan laporan aktiviti


MB Kesal YBK Sekadar Dedah Laporan Aktiviti

SHAH ALAM, 14 Jan - Laporan yang dipaparkan di laman sesawang Yayasan Basmi Kemiskinan bukanlah laporan kewangan tahunan seperti yang didakwa Pengerusi YBK, Datuk Zainal Abidin Sakom, dalam satu akhbar tempatan hari ini.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata laporan yang dipertonton ke tatapan awam itu hanyalah aktiviti tahunan pertubuhan itu, dan bukan butiran yang memperincikan kepenggunaan sumber yang diberikan kerajaan negeri kepada YBK.

“Jadi pada saya bukan saya tidak katakan YBK ini ada program dan projek, tapi yang saya katakan belum ada laporan kewangan perakaunan tahunan untuk YBK, itu yang paling penting, sebab dalam tatacara pengurusan terbaik, dia juga mesti ada perakaunan bukan sahaja aktiviti”, jelas Tan Sri Khalid.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor di Shah Alam hari ini.

Sehubungan itu, kerajaan negeri akan mengambil langkah segera bagi menyelesaikan kebuntuan di pihak yayasan.

“Kerajaan negeri tak payah minta, akan membuat beberapa kajian dari awal penubuhannya, apa aktiviti yang diberikan peruntukan oleh kerajaan negeri, dan berapa duit dari kerajaan negeri semua itu akan kita lakukan sebelum akhir bulan ini”, tegasnya lagi. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN

sumber:selangorkini
Komen: tak kan laporan aktiviti  aje kot, laporan kewangan yang beraudit mana? jangan jadi tonto sudah...Tolong Orang Nak Tipu Orang

Khamis, Januari 14, 2010

Tengku Muhammad Faris terharu dan kelihatan mengalir air mata dengan kehadiran rakyat jelata


PENGKALAN CHEPA, 14 Jan: Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra petang ini penuh sesak dengan kebanjiran orang ramai bagi menyambut keberangkatan pulang Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra.

Baginda tiba jam 4.28 petang dan ketika keluar dari bilik istirehat diraja, Pemangku Raja melambaikan tangan sambil mengucapkan terima kasih berulang kali kepada orang ramai.Wajah Tengku Muhammad Faris jelas terharu dan kelihatan mengalir air mata dengan kehadiran rakyat jelata.Baginda berpakaian baju Melayu berona merah terang.Sebelum baginda berangkat ke istana, baginda dan pemimpin negeri mengaminkan doa dibaca Timbalan Mufti Kelantan, Datuk Che Rahim Jusoh.

Keberangkatan pulang baginda disambut oleh Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, timbalannya, Datuk Ahmad Yakob, Speaker Dun, Nasuruddin Daud, anggota-anggota Exco, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan.

Pengelola Istana D’raja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad bersama pegawai kanan istana juga kelihatan.


Dianggarkan lebih 5,000 berhimpun di terminal tersebut yang terdiri pelbagai lapisan rakyat. Turut kelihatan masyarakat Cina, India dan Siam.

Alim ulama termasuk pelajar pondok yang berpakaian jubah putih juga ramai. Anggota pasukan keselamatan yang diketuai Ketua Polis Kelantan, Datuk Rahim Hanafi mengawal keadaan.

Suasana agak tenang biar pun kesesakan berlaku di luar dan dalam bangunan terminal.

Turut dilihat banyak sepanduk yang bertulis ‘Rakyat Menjunjung Kasih dan Taat Setia Kepada Pemangku Raja’.

Ada juga sepanduk ‘Daulat Tuanku’ yang bertulis lambang Umno.

Difahamkan, sebaik tiba Pemangku Raja dijangka bertitah kepada orang ramai yang hadir menyambut keberangkatan baginda.

Pentas khas disediakan di luar bangunan terminal.

Orang ramai mulai tiba di lapangan terbang tersebut kira-kira jam 2.30 petang tadi.

Ketika jam menghampiri 4 petang bilangan rakyat tambah ramai dianggarkan hampir 5,000 orang berkumpul di lapangan terbang.

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan memberitahu majlis sambutan Pemangku Raja dianjurkan kerajaan negeri dengan kerjasama NGO.

Katanya, semua pegawai kerajaan negeri di peringkat jajahan, pihak berkuasa tempatan dan parti-parti politik turut menyambut keberangkatan pulang baginda bagi menzahirkan rasa kasih serta taat setia yang tidak berbelah bagi.

“Biar pun penerimaan rakyat terhadap baginda begitu baik, namun taat setia dari mereka dan kerajaan perlu diperjelaskan.

“Malam ini sekali lagi kita akan berhimpun di Stadium Sultan Muhammad Ke-1V untuk menunaikan solat sunat hajat dan kita minta rakyat hadir pada majlis itu yang bermula solat Maghrib,” ujarnya.

sumber:harakahdaily

Rakyat Kelantan sembah taat setia kepada pemangku raja, Tengku Mohammad Faris Petra...DAULAT TUANKU


PENGKALAN CHEPA, 14 Jan: Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra petang ini penuh sesak dengan kebanjiran orang ramai bagi menyambut keberangkatan pulang Pemangku Raja, Tengku Mohammad Faris Petra.

Turut kelihatan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, timbalannya, Datuk Ahmad Yakob, Speaker Dun, Nasuruddin Daud, anggota-anggota Exco, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan.

Pengelola Istana D’raja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad bersama pegawai kanan istana juga kelihatan.

Dianggarkan lebih 2,000 berhimpun di terminal tersebut yang terdiri pelbagai lapisan rakyat. Turut kelihatan masyarakat Cina, India dan Siam.

Alim ulama termasuk pelajar pondok yang berpakaian jubah putih juga ramai. Anggota pasukan keselamatan yang diketuai Ketua Polis Kelantan, Datuk Rahim Hanafi mengawal keadaan.

Suasana agak tenang biar pun kesesakan berlaku di luar dan dalam bangunan terminal.

Turut dilihat banyak sepanduk yang bertulis ‘Rakyat Menjunjung Kasih dan Taat Setia Kepada Pemangku Raja’.

Ada juga sepanduk ‘Daulat Tuanku’ yang bertulis lambang Umno.

Difahamkan, sebaik tiba Pemangku Raja dijangka bertitah kepada orang ramai yang hadir menyambut keberangkatan baginda.

Pentas khas disediakan di luar bangunan terminal.

Orang ramai mulai tiba di lapangan terbang tersebut kira-kira jam 2.30 petang tadi.

Sehingga jam 4 petang pesawat sewa khas yang membawa baginda belum lagi mendarat.

Dan malam ini dijangka diadakan solat hajat dan bacaan Yassin bertempat di Stadium Sultan Mohammad ke-IV yang akan turut dihadiri baginda.

sumber:harakahdaily

Kejohanan bina badan anjuran puteri Umno!!! (18sx)...islam cara umno


Gambar ehsan : ruangbicarapriamalaya

Hadiah 1Malaysia sempena tahun baru cina


Harga barangan keperluan Tahun Baru Cina dijangka naik

KUALA LUMPUR- Sebulan lagi menjelang Tahun Baru Cina, barang keperluan untuk menyambut perayaan itu sudah kelihatan dijual di pasar-pasar termasuk di Jalan Petaling di ibu negara, terutamanya bagi barangan untuk perhiasan yang mula mendapat permintaan.

Namun orang ramai dijangka terpaksa membayar lebih bagi mendapatkan barangan keperluan sempena sambutan kali ini kerana peniaga dijangka menaikkan harga barangan mereka.

Tahun Baru Cina akan disambut pada 14 Feb. Oleh kerana sambutan jatuh pada Tahun Harimau, maka banyaklah barangan perhiasan yang mempunyai lambang binatang tersebut.

"Buah limau yang lebih bermutu dan manis dijangka diperolehi minggu depan. Selain buah limau yang mesti ada di setiap rumah, labu oren, kundur dan tebu juga akan mendapat permintaan tinggi," kata Wong Chee Leong, peniaga buah di Jalan Petaling.

"Namun harga buah-buahan kali ini dijangka naik 25 peratus," tambahnya.

-BERNAMA

UMNO Gagal, PAS Lulus cemerlang


Saya telah menjadi seorang pemerhati politik sejak tahun 1985 lagi. Pada masa itu sehinggalah tahun 2008 sebagai ahli sebuah keluarga Cina yang menetap di Kuala Lumpur, saya mempunyai satu pendapat sahaja berkenaan dengan PAS iaitu PAS ialah sebuah parti yang agak fanatik.

Walaupun ahli-ahli keluarga saya telah mengundi parti DAP sejak tahun 1990 lagi, apabila DAP berkerjasama dengan PAS pada tahun 1999 dalam Barisan Alternatif, kami telah mengundi Barisan Nasional (BN).

Semua ahli-ahli keluarga saya termasuk saudara-mara dan juga rakan-rakan Cina saya yang lain amat menggeruni PAS sebab pada masa itu kami berpendapat bahawa PAS ialah parti yang amat merbahaya sebab PAS tidak peduli dengan kaum lain dan mempunyai fikiran yang sempit.

Tetapi semua itu telah berubah pada Pilihanraya Umum tahun 2008 oleh kerana kami sudah muak dengan gejala rasuah dalam BN dan oleh itu walaupun DAP bekerjasama dengan PAS dan PKR, kami telah mengundi DAP.

Selepas Nizar Jamaluddin menjadi Menteri Besar Perak, kami mendengar berita bahawa beliau amat rajin dan berusaha membantu semua kaum dan golongan masyarakat yang miskin tanpa mengira bangsa dan ugama. Beliau juga seorang yang telus, ikhlas dan berwibawa. Ini serba sedikit telah mengubah fikiran kami terhadap PAS.

Tetapi pada Februari 2009, apabila BN merampas kuasa di Perak, kami telah 100% menyokong PAS sebab kami telah melihat dengan amat jelas bahawa yang fanatik dan yang gilakan kuasa ialah BN.

Dan pada Januari tahun ini pula, sekali lagi BN telah menunjukkan belangnya. Kali ini melibatkan soal ugama pula dimana 2 sepupu orang kuat UMNO telah membuat kenyataan bahawa mereka tidak boleh menghalang orang Islam yang hendak mengadakan protes tentang keputusan mahkamah membenarkan akhbar Katolik Herald menggunakan perkataan Allah dalam seksyen Bahasa Malaysianya.

Manakala pemimpin-pemimpin PAS pula seperti Tuan Guru Nik Aziz, Salahuddin Ayub, Khalid Samad dan Dr. Dzulkefly Ahmad telah mengutuk dengan sekeras-kerasnya pembakaran gereja Metro Tabernacle dan serangan keatas gereja-gereja yang lain. Selepas ini, 2 sepupu dari UMNO ini cuba pula buat ‘damage control’. Tetapi saya yakin orangramai tidak lagi mempercayai dengan lakonan sandiwara mereka yang bodoh itu.

Akhirkata, sebagai seorang yang berugama Katolik saya ingin juga menyatakan bahawa saya rasa amat terharu dengan sokongan yang diberi oleh PAS dalam hal ini. Masa telah tiba. Saya menggesa rakyat untuk membuka mata mereka. Bukan sahaja PAS For All tetapi PAS All The Way.

sumber: harakahdaily

Berita yang tak diberitahu pada orang kampung dan orang felda


Rizab Antarabangsa Malaysia Menjunam Paling Teruk

Kedudukan kewangan Malaysia begitu goyah dengan rizab negara merosot teruk akibat pengaliran keluar modal asing sepanjang 12 bulan lalu, menurut laporan terbaru sebuah kumpulan kewangan berpengaruh.

UBS Investment Research, yang merangkumi kumpulan perbankan antarabangsa berpengkalan di Switzerland menyenaraikan Malaysia sebagai negara paling teruk di Asia yang mengalami penurunan rizab antarabangsa.

Ahli politik tempatan khuatir, keadaan kewangan negara akan bertambah buruk dengan kehilangan lebih banyak pelaburan asing susulan serangan ke atas gereja dan sekolah mubaligh Kristian sejak minggu lalu.

Perbuatan khianat itu dicetuskan oleh petualang yang cuba menimbulkan provokasi berhubung penggunaan kalimah Allah oleh sebuah penerbitan Kristian.

UBS menganggap aliran kewangan kritikal yang dialami kerajaan Umno-Barisan Nasional “amat luar biasa” memandangkan Malaysia mencatatkan lebihan akaun semasa paling besar di Asia iaitu sebanyak 17 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau kira-kira RM120 bilion.

“Negara lain seperti China, Hong Kong, Singapura, Taiwan dan Thailand mencatatkan peningkatan ketara dalam simpanan antarabangsa dalam tempoh 12 bulan lalu tetapi rezab Malaysia hampir pupus sama sekali,” kata laporan itu.

Menurut UBS, pengaliran keluar modal secara besar-besaran sepanjang tahun lalu menjejaskan rizab antarabangsa Malaysia dengan amat teruk yang jatuh lebih daripada 25 peratus.

UBS berkata pengaliran keluar modal dari Malaysia memuncak hampir 50 peratus daripada KDNK atau RM355 bilion pada kiraan nilai semasa.

“Angka ini amat mengejutkan. Ia adalah lebih dari dua kali ganda pengaliran keluar modal yang dialami oleh Rusia dan jauh lebih besar berbanding dengan negara membangun yang lain.

Malah pengaliran keluar modal yang dialami oleh Malaysia pada 2009 merupakan fenomena yang jauh lebih besar dan dahsyat daripada pengalaman krisis ekonomi Asia 1997-1998,” menurut laporan enam muka surat itu.

Laporan oleh UBS Asia Securities Limited selanjutnya berkata ekonomi negara Rusia, Ukraine dan negara-negara Teluk mengalami pengaliran keluar modal asing akibat krisis ekonomi dunia.

Namun ketika ekonomi negara-negara terbabit kembali pulih, Malaysia masih dicengkam pengaliran keluar modal asing, menurut UBS .

“Modal asing masih keluar dari Malaysia secara berterusan dalam jumlah yang besar walaupun kebanyakan ekonomi negara pasaran membangun menunjukkan tanda kemasukan semula pelaburan asing,” menurut laporan itu.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mustapa Mohamed sebelum ini berkata Malaysia hanya mencatat pelaburan asing langsung sebanyak RM4.2 bilion sahaja bagi tempoh Januari-Mei 2009 berbanding RM46 bilion bagi 2008. -Dzulkarnain Taib

sumber: sabahdaily

Rabu, Januari 13, 2010

runtuh lagi....


KUALA TERENGGANU: Boleh dikatakan Terengganu sinonim dengan kejadian bumbung runtuh selepas Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang berharga RM280 juta runtuh di Gong Badak dekat sini pada 2 Jun tahun lalu.

Kemudian pada 21 Disember pula penghadang cahaya sebuah stesen bas di daerah Hulu Terengganu yang dalam pembinaan yang runtuh mengakibatkan tiga pekerja Bangladesh cedera.

Kali ini kejadian bumbung runtuh berulang mengakibatkan 10 buah kereta yang diletakkan di bawah garaj milik sebuah syarikat pembinaan di kawasan perindustrian Chendering dekat sini rosak setelah bumbung garaj itu runtuh akibat dilanggar oleh sebuah jengkaut hari ini.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Kuala Terengganu ASP Mohd Faudzi Muhamad berkata dalam kejadian kira-kira pukul 10 pagi itu, pemandu jengkaut berkenaan Jamali Harun, 40, dipercayai secara tidak sengaja telah terlanggar hujung bumbung garaj itu.

"Semasa hendak menjalankan kerja-kerja mengangkut barang bagi tujuan pembinaan pagar di syarikat tersebut, timba jengkaut itu telah terlanggar hujung bumbung garaj berkenaan.

"Kejadian itu menyebabkan pemandu jengkaut tersebut panik dan mengundurkan jentera berat itu menyebabkan timba jengkaut tersangkut pada bumbung asbestos sebelum kesemua tiang garaj itu runtuh.

"Ia mengakibatkan bumbung garaj yang mempunyai keluasan 12 meter lebar, lima meter panjang dan lapan meter tinggi itu runtuh dan menghempap 10 buah kereta yang diletakkan di bawahnya," katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian.

Beliau berkata, akibat kejadian itu, kesemua kenderaan terbabit mengalami kerosakan di bahagian bumbung dan dua daripadanya pecah cermin hadapan.

Menurut Mohd Faudzi, kereta terlibat ialah empat buah kereta Perodua Kancil, dua buah kereta Perodua Myvi dan masing-masing sebuah Proton Wira, Proton Iswara, Proton Pesona dan Honda Civic yang kesemuanya dimiliki oleh kakitangan syarikat itu iaitu Q-Bena Resources Sdn Bhd.

Kesemua pemilik kenderaaan yang terlibat bersama pemandu jengkaut kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu.

Katanya, pemandu dan kenderaan tersebut mempunyai lesen dan cukai jalan yang sah.

Sementara itu, Jamali berkata semasa kejadian beliau bersama dua lagi rakannya sedang menjalankan kerja-kerja mengangkut barang di kawasan itu sebelum jengkautnya tersangkut pada bumbung garaj kereta itu.

"Sepanjang 10 tahun saya memandu jengkaut, ini kali pertama kejadian seumpamanya berlaku," katanya yang kesal dengan kejadian.

- BERNAMA

Selasa, Januari 12, 2010

tak cukup gula, petrol, roti, tarif elektrik pun naik jugak..betul umno juara rakyat


PETALING JAYA: Selepas kenaikan harga gula sebanyak RM0.20 sekilogram dan harga roti putih dikeluarkan dari senarai harga kawalan maka kenaikan seterusnya dijangka tarif elektrik.

"Walaupun kabinet belum memutuskan tentang hal ini, kadar tarif elektrik Tenaga Nasional Berhad dijadual disemak semula pada bulan Januari-Februari ini berikutan dasar kerajaan yang membuat semakan dua dalam setahun," kata penganalisa Alex Goh dari AmResearch.

Beliau berkata, "kemungkinan berlakunya kenaikan tarif elektrik telah mendorong beberapa syarikat dan industri mengambil langkah -langkah penjimatan elektrik.

"Buat masa ini, tarif elektrik di Malaysia adalah ketiga terendah di rantau ini selepas Vietnam dan Indonesia. Semakan tarif ini tidak dapat dielak jika harga gas dan arang batu meningkat, seperti tahun 2007 dan awal tahun 2008." tambahnya.

Harga gas asli telah melambung di sekitar 74% dan harga arang batu naik 17% sejak awal November lalu ekoran permintaan yang tinggi ketika musim sejuk.

Tarif elektrik di Semenanjung Malaysia kali terakhir disemak pada 1 Mac tahun lalu, berkurangan pada kadar purata 3.7% berikutan kenaikan 24% pada Julai 2008.

sumber:freemalaysiatoday

Jun ini Altantunya datang lagi...


Kapal selam kedua dijangka sampai Jun

KOTA KINABALU: Kapal selam kedua negara, KD Tun Razak, dijangka tiba di pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Teluk Sepanggar, dekat sini pada pertengahan tahun ini.

Panglima Angkatan Kapal Selam, Laksamana Pertama Mohd Rosland Omar, berkata kapal selam jenis Scorpene itu sedang melalui latihan kemahiran bersama tentera laut Sepanyol sebelum dijadual belayar pulang ke tanah air sekitar April.

"Jadi masuk bulan Jun, kita akan mempunyai kapal selam kedua di pangkalan Teluk Sepanggar ini," katanya kepada media selepas sambutan Hari Kualiti Markas Wilayah Laut 2 di pangkalan tersebut, hari ini.

Kapal selam Malaysia pertama, KD Tunku Abdul Rahman (KD TAR), tiba di perairan Malaysia pada awal September tahun lalu, setelah mengharungi 55 hari pelayaran dari tempat ianya dibina di Toulon, Perancis.

Ia ditempatkan di pangkalan Teluk Sepanggar sejak 17 Sepember.

Panglima Wilayah Laut Dua, Laksamana Pertama Anuwi Hassan, pula berkata KD TAR kini beroperasi sepenuhnya dan setakat ini tidak terdapat apa-apa masalah atau komplikasi yang timbul.

"(Penambahan) satu buah kapal selam lagi akan menguatkan lagi armada kita, untuk pertahanan negara," katanya.

Ditanya mengenai cabaran yang dihadapi TLDM, Anuwi berkata satu daripada kekangan adalah mengoperasikan kapal-kapal yang telah lanjut usia.

Namun, katanya, TLDM telah merekodkan pencapaian yang baik tahun lalu iaitu lebih 70 peratus pengoperasian kapal-kapal ini.

"Keseluruhan aset-aset TLDM agak berusia, tapi bukan terlalu tua untuk dioperasikan. Kapal-kapal ini masih belum menjangkaui hayat, cuma kekangan belanja lebih untuk perbaiki, tapi kita berjaya dalam memperbaiki apa-apa kerosakan.

"Kita berharap dapat perolehi aset-aset yang baru untuk tampung kapal-kapal sedia ada, khususnya dalam Rancangan Malaysia ke-10," katanya.

-Bernama

Betapa angkuhnya menteri umno...yang tertindas orang melayu jugak


Kerajaan Pusat Tak Layan Tuntutan Baru Kelantan Dapatkan Royalti - MustapaKOTA BAHARU, 12 Jan (Bernama) -- Kerajaan pusat tidak bercadang membuat kajian atau melayan tuntutan baru kerajaan Kelantan untuk mendapatkan royalti minyak kononnya hasil itu diperoleh dari kawasan sempadan negeri itu dengan Terengganu itu kerana tuntutan itu dianggap tidak berasaskan kenyataan, demikian dinyatakan di sini.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed berkata tindakan kerajaan negeri mengemukakan tuntutan itu hanya merupakan satu usaha PAS mencipta isu baru bagi mengubah pandangan rakyat setelah gagal dalam tuntutan awalnya.

Mustapa, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, berkata demikian bagi mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri Datuk Husam Musa Isnin bahawa kerajaan Kelantan telah mengemukakan tuntutan royalti minyak yang baru melibatkan kawasan sempadan negeri itu dan Terengganu.

Menurut Husam tuntutan itu melibatkan sebuah pelantar, dikenali pelantar Bintang yang telah beroperasi sejak 1984, terletak bersempadan antara Kelantan dan Terengganu dan sejak itu, jumlah royalti diperoleh oleh kerajaan pusat ialah RM9.7 bilion.�

Mustapa berkata tindakan kerajaan negeri Kelantan itu bertujuan meraih simpati rakyat untuk menyokong perjuangan PAS dalam tuntutan itu.

Kerajaan pusat telah menolak tuntutan royalti oleh kerajaan Kelantan dengan alasan minyak yang diperoleh adalah di luar kawasan perairan negeri itu. Bagaimanapun, kerajaan pusat menawarkan wang ehsan bagi membantu rakyat negeri itu.

Mustapa berkata kerajaan pusat sedang berbincang dengan pihak berkaitan bagi memastikan wang ehsan yang akan diberikan itu dapat diagihkan kepada rakyat dalam masa terdekat ini.�

Menurutnya tindakan kerajaan dalam menangani isu itu menunjukkan kerajaan Barisan Nasional tidak zalim dalam memenuhi kepentingan rakyat dan ini selaras dengan hasrat kerajaan merealisasikan program "Juara Rakyat".

Mustapa juga berkata Badan Perhubungan Umno Kelantan akan memberi penekanan terhadap usaha meningkatkan gerakan penerangan kepada rakyat berhubung isu-isu semasa yang berlaku dalam negara.�

Beliau berkata sebelum ini Umno tidak begitu menekankan gerakan penerangan dalam kalangan rakyat menyebabkan mereka mudah terkeliru dengan isu dan dakyah yang ditaburkan oleh pembangkang.

Mengenai pergolakan dalaman yang berlaku dalam Umno Bahagian Rantau Panjang, Mustapa berkata, isu itu sudah diselesaikan apabila kedua-dua pihak terbabit bersemuka dan bersetuju untuk berdamai demi perpaduan dalam parti itu.

-- BERNAMA

Laporan Polis mengenai gangguan dan ugutan yang dilakukan oleh sekumpulan anggota disyaki anggota polis ketika menziarahi Ibu saudara Rosmah Mansor yang dibunuh dengan kejam di Gemencheh


Saya telah mengiringi saudara Abdul Qayyum Abdul Rahman, seorang wartawan Suara Keadilan untuk membuat laporan polis di Ibupejabat Polis Daerah Shah Alam, Seksyen 11 berkenaan gangguan dan ugutan yang beliau terima daripada sekumpulan anggota yang disyaki anggota polis semasa membuat liputan lawatan Angkatan Muda Keadilan Malaysia ke rumah keluarga mangsa pembunuhan kejam di Kampung Batang Rokan, Gemencheh, Negeri Sembilan pada 10 Januari 2010, jam 3.30 petang. Anggota berkenaan telah memadam semua gambar yang diambil dan mengoyakkan nota berita yang dicatat.

Untuk rekod, keluarga mangsa pembunuhan kejam ini mempunyai hubungan yang rapat dengan Rosmah Mansor di mana salah seorang mangsa pembunuhan iaitu Allahyarhamah Sufiah Katas merupakan emak saudara Rosmah sendiri. Sufiah Katas ialah adik beradik kepada Mansor Katas iaitu bapa Rosmah. Apa yang dikesalkan ialah sehingga hari lawatan AMK, Rosmah Mansor langsung tidak menjengukkan muka menziarahi keluarga emak saudaranya sendiri.

Tindakan “harassment” yang dilakukan kepada wartawan ketika bertugas merupakan tindakan yang memalukan negara apabila kebebasan akhbar yang sepatutnya dijaga dan dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan telah dicabul. Saya menyeru kesemua wartawan terutamanya wartawan media alternatif untuk bersama-sama membentuk solidariti bersama Saudara Qayyum dengan menyatakan protes terbuka kepada pihak polis khususnya Ketua Polis Negara.

Tentunya saya yakin dan percaya bahawa terdapat arahan yang jelas untuk menghalang rombongan ziarah AMK di mana kemudiannya pimpinan AMK diketuai oleh Saudara Khairul Anuar a.k.a Jonah dan Ramlan Roes, Exco AMK telah dihalang untuk masuk ke kawasan rumah. Sekadar bertukar-tukar ucapan takziah diluar pagar. Mungkin Rosmah Mansor sibuk untuk membebaskan salah seorang pelajar yang ditahan di Mesir sehingga terlupa menziarahi keluarga sendiri !

Shamsul Iskandar Mohd Akin

Berikut disertakan laporan polis:

Saya Abdul Qayum bin Abdul Rahman (IC: 850504075593) bekerja sebagai wartawan Suara Keadilan membuat laporan ini kerana bimbang dengan keselamatan diri dan keluarga selepas diugut orang yang disyaki sebagai anggota polis.

Pada 10 Januari jam 3.30 petang, saya tiba di sebuah rumah di Kampung Rokan, Gemenceh, saya disambut mesra tapi apabila diketahui saya adalah wartawan Suara Keadilan, seorang lelaki dikenali sebagai Muhammad dan beberapa yang lain memaksa saya menyerah kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran kereta saya.

Beliau turut merampas nota penulisan saya serta rakaman dihapuskan kerana tidak berpuas hati dengan temu bual yang dijalankan bersama seorang wanita yang dikenali Saharah.

Polis menunggu di luar rumah manakala Muhammad mengambil segala pengenalan diri dan dokumen yang dibawa oleh saya tanpa kebenaran saya sendiri.

Polis dan Muhammad mengugut saya dalam berbentuk ancaman mahu mencari saya dan keluarga dengan cara apapun jika temu bual tersebut disiarkan.

Saya membuat laporan ini bertujuan supaya polis mengambil tindakan bagi mengelakkan kejadian diingini berlaku.

sumber: shamsuliskandar

Isnin, Januari 11, 2010

UMNO juara rakyat...tahniah pada penyokong tegar BN

Harga Gula Mungkin Naik Lagi - Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Tiada jaminan harga gula akan kekal pada RM1.65 sehingga hujung tahun ini selepas penarikan subsidi sebanyak 20 sen yang berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Bagaimanapun, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan, sebarang kenaikan selepas ini akan dibuat selepas memproleh persetujuan Kabinet.

Katanya, kerajaan tidak akan sewenang-wenangnya menaikkan harga bahan makanan itu.

"Buat masa ini harga gula kekal seperti yang diumumkan sebelum ini, namun begitu saya tidak dapat memberi jamiman harga tersebut tidak akan dinaikkan untuk dua ke tiga tahun akan datang.

"Sebarang kenaikan kita perlu berbincang di peringkat Kabinet sebelum membuat sebarang kenaikan harga," katanya ketika ditemui selepas memberi taklimat kepada Exco Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri Umno mengenai subsidi kerajaan di sini hari ini.

Pada 1 Januari lalu, kerajaan menarik subsidi gula sebanyak 20 sen menjadikan harganya kini RM1.65 sekilogram di Semenanjung manakala di Malaysia Timur berharga RM1.75 sekilogram.

Menurut Ismail Sabri lagi, kenaikan 20 sen itu tidak memberi bebanan kerana mengikut kajian setiap isi rumah hanya menggunakan satu hingga dua kilo gula sahaja setiap bulan.

Beliau turut menyeru rakyat Malaysia supaya menerima kenaikan ini sebagai peringatan dan langkah positif dalam menjaga kesihatan.

"Anggap sahaja kenaikan ini sebagai 'hadiah' daripada kerajaan untuk kita mengurangkan pengambilan gula dan menjaga kesihatan dengan lebih efektif," ujarnya.

Beliau turut menyelar pihak-pihak yang menuduh tindakan kerajaan menaikkan harga gula kononnya mengugat usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menyemarakkan konsep 1Malaysia.

"Jika saya nak naikkan harga gula pada bulan Februari pun orang akan kata saya membantutkan usaha 1Malaysia kerana ketika itu Tahun Baru Cina akan disambut oleh masyarakat cina," ujarnya.

Mengulas mengenai kenaikan harga makanan dan minuman oleh sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab, beliau menyeru supaya pengguna menggunakan kuasa dan kebijaksanaan dalam berbelanja.

"Pengguna mesti bijak, jika ada peniaga naikkan harga, beralih kepada peniaga yang tidak mengambil kesempatan," katanya lagi.

Dalam pada itu, Ismail Sabri turut memberitahu, pihaknya akan meneliti dengan lebih mendalam mengenai subsidi petrol kepada warganegara dan bukan warganegara yang berkuatkuasa pada 1 Mei depan.

"Tiada sebab kenapa kita perlu beri subsidi kepada bukan warganegara negara ini dan kita hanya akan beri pada yang benar-benar layak.

"Kita akan kaji perkara ini dengan lebih mendalam supaya tidak timbul masalah apabila dilaksanakan 1 Mei nanti," katanya.

Beliau turut memberitahu beberapa pendekatan yang akan dibincang kemudian bakal digunakan mengenai persoalan orang awam berhubung kapisiti enjin dan kuasa kereta milik warganegara yang layak mendapat subsidi minyak.

"Jangan risau, kita akan cuba puaskan hati semua pihak, kita sedang berusaha supaya semua pihak mendapat win-win situation," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin memberitahu, ketiga-tiga sayap Umno itu berpendirian bahawa mereka menerima dengan hati terbuka mengenai isu penarikan subsidi tersebut.

"Kita menerima dengan hati yang terbuka mengenai isu subsidi gula dan petrol ini dan menerima baik penjelasan Datuk Ismail bahawa pengurangan subsidi gula tidak akan melibatkan kenaikan harga makanan dan minuman," katanya yang ditemui selepas majlis berkenaan.

sumber:mstar

Ya Allah umno ni memang busuk dan keji...kek pun nak dijadikan modal


Nik Aziz dituduh terima kek RM500

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat terus menerima asakan Umno, kali ini didakwa menerima hadiah kek, seberat 10 kg bernilai lebih RM500, daripada menantunya di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Ketua pegawai eksekutif PMBK Abdul Ariffahmi Ab Rahman, ketika menjawat ketua pegawai operasi perbadanan itu, meluluskan pembelian enam kek bernilai lebih RM3,000 September lalu kepada enam pihak, kata ketua penerangan Umno negeri.

"Isunya bukan pada harganya tetapi bagaimana (beliau) beli hadiah untuk diri sendiri dan bapa mertua? Tidak bolehkah guna duit poket sendiri?

"(Perkara) ini saya fikir mungkin penyelewengan yang paling kecil berbanding dengan yang lain-lain, macam jerawat kecil yang sudah pecah," kata Datuk Md Alwi Che Ahmad, yang juga ADUN Kok Lanas, kepada Malaysiakini hari ini.

Tambahnya, satu pihak yang enggan dinamakannya telah membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung perkara itu.

"Perkara ini telah pun dilaporkan kepada mereka daripada seseorang (pemberi maklumat)," kata Md Alwi, sambil menggesa suruhanjaya itu menyiasat perkara berkenaan dengan segera.

Usaha Malaysiakini mendapatkan penjelasan daripada Abdul Ariffahmi setakat ini belum berhasil.

Nik Aziz sebelum ini dipertikaikan berhubung pelantikan menantunya itu sebagai peneraju PMBK Oktober tahun lalu sehingga memaksa campur tangan beberapa pemimpin kanan PAS.

Susulan itu, Abdul Ariffahmi meletakkan jawatan tersebut berkuatkuasa 23 Mac ini.

Pada 13 November lepas, suruhanjaya itu turut dilaporkan membuka kertas siasatan berhubung dakwaan Nik Aziz dan keluarganya mendapat tajaan haji daripada seorang ahli perniagaan yang bernilai ratusan ribu ringgit.

Menteri besar itu bagaimanapu membatalkan hasratnya ke tanah suci selepas media memainkan isu tersebut.

sumber: malaysiakini

Komen : Yang mentekedarah duit rakyat yang berbillion tak pulak diherankannya, kenapalah wujud manusia-manusia yang busuk hati macam ni kat bumi Allah ni.

TG Nik Aziz dan TG Haji Hadi Melawat Gereja
Kesediaan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melawat tiga gereja petang tadi menimbulkan rasa terharu pihak gereja.


Perasaan terharu itu dinyatakan oleh Pegawai Penyambut Tamu Gereja Katholik Assumption, Jalan Assunta dekat sini, Calvin Jacob yang juga sempat mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar Kelantan itu kerana sudi mengunjungi mereka.

[Note: Saidina Umar Khalifah Islam ke-2 pernah memasuki gereja di Baitul Maqdis semasa penyerahan Kunci Baitul Maqdis. Setibanya di gereja Al-Qiyamah tibalah waktu sholat. Lalu Sayyidina Umar berkata kepada pendeta “Maaf, saya ingin melaksakan sholat”. Sang pendeta terharu dan menjawab “Silahkan tuan shalat di tempat mana saja tuan inginkan. Kebetulan pada saat itu beliau berada di dalam gereja. Demi untuk menjaga kesalahfahaman di antara kaum muslimin, maka beliau meminta izin keluar dari gereja lalu sholat di dekat pintu masuk gereja. Hal ini beliau lakukan agar umat islam tidak menyalahgunakan dan membuat tuntutan gereja itu dijadikan sebagai masjid oleh umat Islam kelak.]

sumber: anak muda benci umno

kesan kenaikkan mula dirasai....


Peniaga Minuman Di Terengganu Dikesan Mula Naikkan Harga

KUALA TERENGGANU, 11 Jan (Bernama) -- Sudah ada peniaga minuman di sekitar bandar ini dikesan menaikkan harga jualan mereka dengan alasan harga gula dinaikkan baru-baru ini.

Timbalan Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDKK) Terengganu, Abdul Ghani Harun berkata peniaga beberapa kedai makan, warung dan restoran itu dikesan menaikkan harga minuman bergula sehingga 10 sen secawan.

"Setakat ini 10 kes kenaikan harga minuman dikesan. Kesemua peniaga terlibat akan dikenakan tindakan lanjut sama ada didakwa di mahkamah atau dikenakan kompaun.

Harga gula naik 20 sen sekilogram bermula 1 Jan lalu.

Abdul Ghani berkata operasi pada Ahad melibatkan 30 pegawai penguatkuasa dibuat di beberapa lokasi terpilih sekitar kawasan bandar dan akan diteruskan ke seluruh negeri.

Beliau meminta pengguna membuat aduan segera ke pejabat KPDKK jika mendapati peniaga menaikkan harga minuman.

-- BERNAMA

Sajak Dialah Juara dari seorang pengunjung...terima kasih

Dialah juara rakyat
setengah abad menjaja pembangunan
tapi masih gagal memintas Korea
yang pernah sengsara oleh perang saudara
dan masih jauh di belakang Jepun
yang pernah lebur angkara bom atom
malah tidak pernah berjaya mendahului Singapura
yang dulu kita punya.

Dialah juara rakyat
mencipta darjat dalam hidup rakyat
yang kaya gila kuasa kumpul harta
yang miskin sengsara papa kedana
mereka diulit mimpi indah di banglo mewah
rakyat dibelit derita di teratak tua.

Dialah juara rakyat
memperjuangkan kenaikan tol, petrol dan gula
mereka kata kenaikan tidak membawa kesan
sedang kita setiap hari tercungap hampir pengsan.

Dialah juara rakyat
setengah abad merdeka
kemiskinan masih menjadi agenda
kerana mereka meratah segala daging untuk diri dan keluarga
dan kita hanya dapat sisa-sisa tulang yang tidak berguna

Dialah juara rakyat
juara rasuah yang diketawakan dunia.

Dialah juara rakyat
yang tidak jemu-jemu mengubah cita rasa rakyat
rakyat suka parti A
mereka tukar parti B
mereka ubah pilihan rakyat
mereka hina minda rakyat
kerana mereka juara rakyat
yang tidak faham hati nurani rakyat.

Memang mereka juara rakyat
juara mengsengsarakan rakyat
juara menipu rakyat
juara yang mengubah rakyat
menjadi keliru, huru hara dan celaka.

Ahad, Januari 10, 2010

Baru masuk tahun baru tapi KPI dah gagal.......


Bakar Gereja: Menteri gagal bertindak awal jadi punca

KOTA BHARU, 10 Jan: Kegagalan kerajaan membendung dari awal kemarahan rakyat ekoran mahkamah membenarkan penggunaan perkataan Allah bagi penerbitan Herald, akhirnya mengundang padah.

Media pula seperti dibiarkan mengapi-api isu tersebut dengan memaparkan bantahan orang ramai, tanpa mengambil kira sentimen penganut agama lain.

Kegagalan menteri yang bertanggungjawab ke atas Kementerian Dalam Negeri (KDN) turut mempercepatkan maraknya perasaan tidak senang hati antara kaum.

Anggota parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof berkata, kerajaan dilihat hanya bertindak selepas berlaku peristiwa di luar kawalan sehingga gereja dibakar.

“Isu yang berlaku sekarang berjaya menutup kemarahan sebenar rakyat ekoran kenaikan harga barangan dan kos hidup.

“Mungkin juga sebagai satu pelan bagi mengelakkan rakyat terus bercakap kehilangan enjin jet pejuang yang begitu mengaibkan sekali kerajaan,” katanya di sini.

Beberapa gereja menjadi sasaran serangan pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga merosakkan sebahagian prasananya. Antaranya Gereja Metro Tarbenacle, Gereja Assumption dan Gereja Chapel kesemua di Kuala Lumpur dan Selangor.

Sebelum itu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan membenarkan penerbitan milik Katholik menggunakan perkataan Allah sebagai ganti ‘god’ dalam bahasa Inggeris.

Siti Zailah yang juga Ketua Dewan Muslimat Kelantan berkata, isu berasaskan sentimen perkauman itu telah diperbesarkan begitu rupa sehingga mencetuskan suasana tidak senang.

Oleh itu beliau berharap mereka yang bertanggungjawab ke atas insiden terbabit dihadap ke muka pengadilan.

Kerajaan diingatkan tidak melindungi mana-mana pihak yang didapati bersalah.

Menurutnya juga isu perkauman di negara ini seperti sukar berakhir kerana ia sudah menjadi teras kepada perjuangan Umno yang hanya mengutamakan bangsa.

“Apabila rakyat tidak lagi menghormati hak asasi manusia dan kebebasan beribadat di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama, maka tidak hairanlah berlaku perbuatan khianat terhadap rumah-rumah ibadat.

“Sedangkan Islam melarang keras tindakan sedemikian, bahkan Rasulullah saw pernah mengingatkan masyarakat di zamannya menghormati golongan bukan Islam termasuk tempat ibadat mereka.

“Ini menggambarkan betapa suci dan murninya Islam yang mementingkan keharmonian kehidupan masyarakat,” ujarnya.

sumber : harakahdaily

Komen: Selalu kalau bab lain bab harga barang , bab petrol asyik dok banding dengan negara lain tapi bila bab tanggungjawab buat senyap aje...

Nazri bidas Mahathir isu kalimah Allah


PADANG RENGAS – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abd Aziz, (gambar) menafikan dakwaan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa kerajaanlah yang membawa isu penggunaan kalimah Allah untuk diselesaikan di mahkamah.

Beliau berkata, Ketua Bishop Tan Sri Murphy Nicholas Xavier Pakiam yang membawa isu tersebut ke mahkamah dan kerajaan tiada cara lain melainkan menyelesaikannya melalui jalan itu.

“Sebenarnya apa yang Mahathir kata tidak betul sebab yang membawanya adalah Pakiam,” katanya pada sidang media sempena program kempen kesihatan, bertempat di Dewan Kampung Buaia, di sini.


Menurutnya, tindakan kerajaan adalah betul dalam soal tersebut dan tidak mahu isu itu diperkotak-katikkan sesetengah pihak.

Katanya, seperti juga tindakan pijak kepala lembu, walaupun tidak ada dalam perlembagaan mengatakan bahawa pijak kepala lembu adalah salah tetapi kita cuba menyelesaikannya dengan cara baik.

“Ini kerana kita menjaga sensiviti agama dan menghormati agama kaum lain, maka sebab itu kerajaan ambil tindakan, kita halang isu pijak kepala lembu, jadi kenapa kita tidak boleh jaga perasaan orang Islam dalam menangani masalah ini.”

“Sebaran agama Kristian di Malaysia juga tidak pernah menggunakan bahasa Arab, jadi memang tidak sewajarnya mereka menggunakan kalimah Allah untuk agama katolik itu,” katanya.

Nazri berkata, “kerajaan menganggap keputusan mahkamah itu satu kesilapan. Walau apa pun, menteri mempunyai kuasa untuk menjaga keamanan dan kesucian agama Islam.”

“Penggunaan kalimah Allah adalah eksklusif untuk agama Islam sahaja, kita juga sedia maklum penyebaran agama Kristian tidak pernah menggunakan bahasa Arab. Jadi mengapa mereka tidak terjemahkan “God” kepada Tuhan, sebaliknya mahu menggunakan
perkataan “Allah?” soal beliau.

Beliau turut menasihati orang-orang Islam supaya tidak menggunakan kekerasan dalam menangani isu ini.

“Saya merayu, kekerasan bukanlah pilihan, kita tahu kita berada di landasan betul, jadi kita serahkan kepada mahkamah. Saya mahu lihat undang-undang mesti ditegakkan dan akan pastikan ia memihak kepada agama Islam,” tegasnya lagi.

sumber: freemalaysiatoday

siapa yang sebenarnya mengkhianati orang melayu dan orang islam sebenarnya
Rakyat didahulukan kunun...dihalau lagi ada la....melayu juga yang tertindas

BEKAS TENTERA RAYU TIDAK DIPINDAHKAN DARI KAMPUNG WIRA JAYA – berita hairan

Penduduk Kampung Wira Jaya, Gombak dekat sini yang majoritinya terdiri daripada bekas anggota tentera merayu kerajaan prihatin dengan nasib mereka yang diarah berpindah dari kampung tersebut.

Penduduk diarahkan berpindah oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sejak April lalu bagi memberi laluan pelaksanaan Projek Perumahan Rakyat (PPR) di kawasan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Wira Jaya, Sharif Bahaman, 73, berkata, DBKL telah mengeluarkan notis agar mereka berpindah dari kawasan itu ke PPR Ayer Panas dan diberi pampasan RM1,000.

“Notis itu menyatakan kami perlu berpindah dari sini dalam tempoh dua minggu, ia sesuatu yang tidak munasabah dan jika kami enggan berpindah, DBKL akan robohkan rumah dan kami dikehendaki menanggung kos tersebut.

“Atas alasan itu, 40 keluarga yang tinggal di sini sepakat membawa kes ini ke mahkamah dan kes itu akan dibicarakan semula pada 13 Januari ini,” katanya.

Muhammad bertemu penduduk setempat bagi membincangkan masalah yang dihadapi sejak 35 tahun lalu. Sejak mula diteroka, kampung tersebut telah dihuni tiga generasi keluarga bekas anggota tentera yang pernah berkhidmat sejak zaman penjajahan lagi.

Seorang lagi penduduk yang juga bekas anggota tentera, Aris Talib, 58, berkata, walaupun ia kawasan setinggan, namun ia tersusun berbanding setinggan di tempat lain.

“Ketika pembukaan awal kampung ini dahulu, ia dilakukan secara tersusun demi keselesaan penduduk walaupun dalam keluasan 50 x 60 meter persegi untuk setiap rumah.

“Hanya terdapat 100 rumah dalam kawasan seluas dua hektar ini. Kalau sebelum ini penduduk Kampung Desa Pahlawan yang jauh lebih luas dari kawasan ini dapat hak milik, mengapa tidak bagi tanah sekangkang kera ini,” luahnya.

Tambahnya Aris, kini hanya terdapat lebih 30 keluarga bekas tentera yang menghuni kampung itu.

nota:
bila agaknya orang melayu akan memiliki kesedaran
selama 50 tahun mereka kena tipu
kenapa agaknya susah sangat nak bagi tahu
cukong dan gerombolan ini berkongsi rompak negara
tapi gerombolan janji pada orang melayu allah hanya milik orang melayu
maka bila dengar ini senanglah hati orang melayu merempat kah kah kah

nota:
selama 35 tahun ditanah ini
berapa ratus juta janji sudah didengar
tiap kali pilihan raya - jangan undi parti china
akhirnya tanah siambil oleh cukong china kah kah kah

nota:
ketika penduduk di berembang bangun berjuang
menentang tanah mereka dirampas
cukong telah mengupah... mengupah siapa untuk menekan orang kampong ?

cuba teka?
cuba agak?

sumber:tukartiub

DS Nizar selamat pulang ke rumah...

Apa disebalik kalimah 'ALLAH'...

Agenda di sebalik agenda.........

GULA naik.....
PETROL bakal naik.....
TOL juga bakal naik........
PENDAPATAN RAKYAT tetap di takuk lama....siapakah yang terjerut? betulkah RAKYAT DIUTAMAKAN

kenapa gelabah...


Umno gelabah bila dibicarakan mahkamah rakyat

KUALA LUMPUR, 10 Jan: Umno tidak lagi dipercayai apabila mahkamah rakyat membicarakannya berikutan serangan ke atas beberapa gereja akibat provokasi dan eksploitasi isu penggunaan nama Allah oleh majalah mingguan Katolik, Herald, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Beliau menyifatkan reaksi marah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berhadapan dengan persoalan yang berbangkit akibat serangan-serangan itu membuktikan betapa menggelabahnya beliau menghadapi rakyat.

Najib menuntut supaya jangan menuding jari kepada Umno berikutan serangan ke atas gereja-gereja itu sejak Jumaat lalu.

"Saya menyifatkan kenyataan tersebut menggambarkan betapa Perdana Menteri menyedari bahawa Umno dan Barisan Nasional (BN) sedang dibicarakan oleh mahkamah rakyat dan meletakkan parti dan pimpinan Umno di kandang orang salah.

"Perbicaraan dimahkamah rakyat menggambarkan Umno sudah tidak mendapat kepercayaan rakyat lagi," kata Mahfuz.

Beliau mengingatkan Najib pepatah Melayu yang berbunyi 'siapa yang menanam dialah yang menuai hasilnya'.

"Kepada Perdana Menteri, ingin saya nyatakan bahawa (tindakan) rakyat menuding jari kepada Umno dan pemimpinnya adalah berasaskan perangai pemimpin Umno yang perkauman," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Najib, kata Mahfuz, perlu mengimbas kembali peristiwa 22 tahun lalu yang melibatkan beliau sendiri sehingga mencetuskan ketegangan kaum dan membawa kepada penyalahgunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) melalui Operasi Lallang.

Para pemimpin pembangkang dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) dimangsakan oleh politik jahat Umno di dalam operasi itu, katanya.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula berkata, kerajaan tidak menghalang rakyat untuk menyuarakan pendapat berhubung penggunaan kalimah Allah oleh majalah itu sebagai mengulas rancangan beberapa pertubuhan untuk mengadakan demonstrasi.

Mahfuz merujuk kepada kenyataan-kenyataan tersebut ketika mempertikaikan keikhlasan Umno dalam menyelesaikan isu penggunaan kalimah Allah.

"Umno ingat dia boleh menggunakan isu penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian untuk tujuan politik murahan, tetapi jelas senjata makan tuan dan rakyat tidak lagi mempercayai Umno.

"Inilah petanda Umno dan BN telah kehabisan dan kehilangan hak untuk memerintah negara," katanya.

Sehubungan itu, beliau mengajak rakyat berbilang kaum dan agama agar bersama-sama dengan PAS dan Pakatan Rakyat (PR) untuk ‘memuziumkan’ Umno dan BN dalam pilihan raya umum ke 13 nanti.

Kepada parti-parti kompenan BN, beliau menyeru mereka "menyingkir Umno dari BN atau meninggalkan BN untuk bersama-sama PR membawa wajah baru politik Malaysia".

sumber:harakahdaily

Orang kito