Kawan-kawan dan sahabat handai....

Isnin, Februari 22, 2010

Iklan Nafi Hak Rakyat Kelantan Cetus Persoalan Samada Terengganu, Sabah dan Sarawak Juga Tidak Berhak Terima Royalti

Iklan muka penuh yang diambil oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan berhujah Kelantan tiada hak kepada bayaran minyak di bawah Akta Kemajuan Petroleum kerana sumber minyak yang menjadi persoalan terletak di kawasan tiga batu nautika.

Ini bermaksud Terengganu, Sabah dan Sarawak juga tidak layak menerima bayaran tunai lima peratus yang mungkin akan mencetus polemik baru samada pemberian royalti ketiga-tiga negeri itu boleh dipersoalkan kerana mengikut iklan yang disiarkan di Berita Minggu, Mingguan Malaysia dan Sinar Harian semalam berhujah minyak yang diperoleh di Malaysia yang ditemui di kawasan pesisir lebih dari tiga batu nautika tidak layak menerima royalti.

Tengku Razaleigh, bekas pengerusi dan pengasas Petronas, menambah bahawa pembayaran wang tunai lima peratus adalah manfaat dinikmati rakyat tetapi telah dinafikan oleh Umno Kelantan selepas 34 tahun bekas perdana menteri Tun Abdul Razak Hussein meninggal dunia.

“Salah satu implikasi segera diturunkan dalam iklan penjelasan rasmi oleh Kementerian Penerangan semalam ialah Terengganu juga tidak layak untuk mendapatkan bayaran minyak (tunai).

“Ini bermakna selepas memotong kesemua bayaran apabila Terengganu jatuh ke tangan pembangkang (pada 1999) dan digantikan dengan wang ihsan, tiada asas sama sekali bagi janji kerajaan untuk kembali kepada bayaran tunai.

“Kesemua minyak Terengganu ditemui jauh di kawasan pesisir pantai,” katanya.

Pada tahun lalu, Petronas telah membayar RM6.2 bilion dalam bentuk bayaran tunai dengan RM3 bilion kepada Terengganu, RM2.3 bilion kepada Sarawak dan RM0.9 bilion kepada Sabah.

“Melayan Terengganu dan Kelantan dengan cara ini, kita menafikan hak mereka kepada wang yang mereka berhak untuk memiliki, menafikan hak kedaulatan negeri mereka dan mengikis demokrasi berparlimen,”  ujar Ku Li lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Orang kito