Kawan-kawan dan sahabat handai....

Isnin, Disember 21, 2009

Disebalik pelbagai tuduhan dan fitnah, Anwar terus diiktiraf dunia


Anwar dapat anugerah 'pingat demokrasi' antarabangsa

SHAH ALAM, 21 Dis: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dianugerahkan 'pingat demokrasi' oleh Persatuan Antarabangsa Konsultan Politik (IAPC) dalam satu majlis di Shah Alam Convention Centre, dekat sini petang ini.

IAPC ditubuhkan pada tahun 1968. Ia adalah organisasi global yang profesional politik dan penasihat urusan awam yang didedikasikan untuk menggalakkan demokrasi di seluruh dunia.

Ia dianggotai oleh ahli daripada lebih 20 negara di Amerika Utara dan Selatan, Eropah, Asia, Afrika dan Australia.

Menurut satu kenyataan IAPC, setiap tahun, IAPC akan menganugerahkan pingat penghargaan kepada individu atau pertubuhan yang melambangkan komitmen untuk demokrasi melalui ucapan dan tindakan mereka.

Sebelum ini, antara penerima pingat ini adalah Morgan Tsvangerai dari Afrika Selatan dan Martin Lee dari Hong Kong.

Pada tahun 2009 Anwar Ibrahim dipilih sebagai penerima pingat ini kerana keberanian dan usaha yang tak henti-henti beliau untuk memulihkan kerajaan demokratik di Malaysia, kata kenyataan itu.

Setelah menghabiskan satu dekad berpolitik, tsunami politik berlaku di Malaysia iaitu pilihanraya umum Mac 2008. Ia telah selamanya mengubah lanskap politik Malaysia.

"Ada akauntabiliti yang lebih besar dalam kerajaan dan sudah ada kebangkitan umum dalam masyarakat Malaysia dan menemukan kembali kekuatan suara mereka," kata kenyataan itu.

Selepas ditangkap, Anwar Ibrahim kembali ke Parlimen apabila beliau menang dalam pilihan raya kecil di Permatang Pauh, Pulau Pinang pada Ogos 2008. Dia kemudiannya dilantik sebagai ketua pembangkang di parlimen Malaysia.

"Dia terus menjadi suara terkemuka untuk pembaharuan dan perubahan di negara ini," kata kenyataan itu.

Foreign Policy Magazine menamakan beliau salah seorang 100 pemikir global dan Royal Institute of Strategic Studies memasukkan beliau dalam senarai daripada 500 umat Islam paling berpengaruh di dunia.

Tokoh yang akan menyampaikan penghargaan untuk Anwar Ibrahim petang ini adalah Ahli Majlis IAPC, Robert Murdoch.

sumber: harakahdaily

2 ulasan:

  1. ceh, memang le diorang tu suka si nuar tu... sebab diorang tau melalui nuar tu nanti, boleh le diorang menguasai malaysia. nuar tu memperguna dan dipergunakan... pengikut2 dan penyokong2 nuar pulak diperbodoh2kan... kalau korang suka sangat dia dapat anugerah, nanti la aku kasik lagi satu anugerah 'Tokoh Main Belakang'!!! wakakaakkaakaaaa

    BalasPadam
  2. DSAI tak macam Che Det nak jumpa Gorge Bush terpaksa melobi duit rakyat berjuta-juta wahai cik dinding oren,lu fikirlah sendiri.Jenis otak UMNO karat biru.Dizaman Najib jadi Menteri Pertahanan engine F5E dicurijual, zaman Najib jadi PM nanti negara pulak akan terjual.Cepat SPRM siasat dan Akauntan Negara sila buat audit, Tan Sri Amrin Buang tak sebut pun hal ni dalam parlimen hari tu,ish,ish,ish pandai sungguh Najib simpan rahsia,nak nampak bersih sebelum jadi PM.

    BalasPadam

Orang kito