Kawan-kawan dan sahabat handai....

Rabu, Disember 08, 2010

Lagi Institusi Kewangan Terkemuka Ramal Pelan Najib Gagal

KUALA LUMPUR 7 Dis - Bank Pembangunan Asia (ADB) menjangkakan pertumbuhan ekonomi Malaysia berkembang hanya pada kadar sekitar 5 peratus tahun depan, yang mana lebih rendah disasarkan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bank tersebut berkata perkembangan pantas di Malaysia pada suku tahun pertama pada 2010 adalah disebabkan kesan ekonomi pada suku pertama tahun 2009, yang memberikan petunjuk seperti pengeluaran industri dan penjualan runcit telah stabil.

Di bawah pelan pentadbiran Najib untuk menjadikan negara berpendapatan tinggi, Malaysia hendaklah mencapai 6 peratus setahun bagi mencapai pendapatan per kapita negara kasar sebanyak RM46,400 pada tahun 2020.

"Pemulihan bentuk-V telah tersasar dalam perkembangan di Asia Timur dan cabaran untuk rantau ini adalah untuk meletakkan polisi negara yang akan menperterjemahkan pemulihan pantas ke pertumbuhan jangka panjang," kata Iwan Azis, Ketua Jabatan Integrasi Ekonomi Regional ADB yang menyediakan laporan tersebut.

Perbandingan antara negara ASEAN yang lain, Malaysia menganggarkan pertumbuhan pada kadar yang sama dengan Singapura iaitu sebanyak 5 peratus, yang mana lebih tinggi daripada Thailand (4.5 peratus) dan Filipina (4.6 peratus) tetapi lebih rendah berbanding Indonesia (6.3 peratus), Kemboja (6 peratus), Myanmar (5.3 peratus) and Vietnam (7 peratus).

Sementara itu, China pula meramalkan pertumbuhan negaranya sebanyak 9.1 peratus tahun depan, manakala Korea (4.6 peratus) dan Hong Kong (4.3 peratus).

ADB dalam laporannya itu juga berkata risiko penurunan anggaran itu termasuk keadaan tidak konsisten ekonomi di negara maju, kestabilan arus modal, inflasi dan gelembung harga aset serta tindakan perlindungan.

Pertumbuhan ekonomi Malaysia berkembang pada 5.3 peratus pada suku ketiga tahun ini selepas perkembangan yang memberangsangkan pada suku pertama yang disebabkan penurunan permintaan luaran dan perbelanjaan kerajaan yang berkurangan.

Ekonomi negara telah berkembang sebanyak 10.1 peratus pada suku tahun pertama dan 8.9 peratus pada suku tahun kedua.

ADB meramalkan 6.8 peratus pertumbuhan ekonomi negara tahun ini, yang mana berada dalam julat 6-7 peratus dijangka oleh kerajaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Orang kito