Kawan-kawan dan sahabat handai....

Selasa, September 01, 2009

Yang kena jual....rakyat 1Malaysia..didahulukanSaya masih ingat ketika Datuk Shahrir Samad memegang portfolio Menteri PDNHEP. Beliau menyatakan formula terbaik untuk membantu rakyat dalam krisis harga minyak adalah dengan mengubah RON minyak mengikut keperluan rakyat.

Walaupun saya tidak bersetuju dengan penukaran RON97 kepada RON99 manakala RON92 kepada RON95 disebabkan kita adalah pengeluar minyak. Tapi jika itu sahaja yang mampu UBN buat silakanlah. Ini disebabkan harga yang dicadangkan oleh Menteri ketika itu, rakyat akan menikmati RON95 dengan harga RM1.75 iaitu RM0.05 lebih murah dari RON97 yang akan dimansuhkan. Maka saya terima.

Saya mencadangkan minyak RON97 dan RON99 dalam pasaran supaya rakyat menikmati minyak yang berkualiti dengan hak sebagai pengeluar minyak. Tekaan saya tepat, sebenarnya tujuan UBN adalah pemansuhan RON92 yang mana sangat minoriti rakyat menggunakannya, seterusnya memperkenalkan RON95 bagi memberi peluang kerajaan memanipulasi harga. Kemudian memansuhkan RON97 dan memperkenalkan RON99 untuk yang berkemampuan semata-mata mengabui rakyat marhaen. Sehingga penulisan ini harga minyak dunia masih lagi disekitar USD69 - USD71. Tidak ada kepentingan untuk kerajaan menaikkan harga minyak.

Ini semua adalah pembohongan secara teknikal yang dirancang untuk mengabui hak rakyat sebagai pembayar cukai. RON95 yang diwar-warkan untuk dilancarkan adalah dengan membohogi rakyat. Adakah dengan cara ini hendak diberikan imbuhan bonus kepada penjawat awam??? adakah ingin mengurangkan cukai??? pembohongan tetap pembohongan.

by sitopimerah@ubuntu

4 ulasan:

 1. Tak payahlah buat fitnah kat sini. Besar dosanya. Tulisan ni di baca oleh ramai orang.
  Kalau tak tahu elok bertanya. Jangan asik bersangka buruk..

  BalasPadam
 2. Kalau tak mampu guna RON 97, gunalah RON 95 yg harganya RM1.80. Kualitinya sudah mencukupi untuk kebanyakan kereta di malaysia.

  Bersyukurlah!!! Sebenarnya tak ada isu pun pasal minyak ni. Tapi biasalah, mangkuk hayun yg tak pernah beryukur akan berkokok sentiasa.

  BalasPadam
 3. adoi..mengomen guna "tanpa nama" .. bes ka?

  BalasPadam
 4. aku tak setuju dalam apa jua minyak dinaikan.kalau kamu setuju harga barang that mean something wrong with your brain. apa punya orang daaaa.

  BalasPadam

Orang kito